Kiinteistövälittäjä toimii ostajan taikka myyjän valtuutettuna. Jos myyjän valtuuttama kiinteistönvälittäjä hyväkyy kiinteistöstä tehdyn ostotarjouksen ylittäen valtuutuksensa, sitoo kiinteistönkauppa myyjää ostotarjouksen tekijän ollessa vilpittömässä mielessä.
Lue artikkeliKäsirahan antamalla henkilö on tehnyt tarjouksen asunnon ostamisesta. Käsirahalla on ikään kuin tarjousta vahvistava tehtävä.
Lue artikkeliMilloin on kysymyksessä työsopimus ja milloin työtä tehdään esimerkiksi itsenäisenä yrittäjänä? Vastaus on työsopimuslaissa.
Lue artikkeliArvioitaessa henkilöyrittäjän ja työsuhteen välistä rajaa keskeisiä kysymyksiä ovat perinteisesti olleet toiminnan itsenäisyys ja vapaus sekä kyseisen henkilön taloudellinen sitoutuminen toimintaan.
Lue artikkeliHarmaata taloutta ja epätervettä kilpailua on koetettu suitsia erilaisin toimin viime vuosina. Jos osa yrityksistä hankkii itselleen kilpailuetua esimerkiksi lakisääteisiä työnantajavelvoitteitaan laiminlyömällä, rehellisesti toimivat yritykset eivät pysty kilpailemaan sääntöjä rikkovien yritysten kanssa.
Lue artikkeliAvioeron hakemisprosessi sisältää aina vähintään puolenvuoden harkinta-ajan, silloin kun eroprosessi lähtee liikkeelle tilanteesta, jossa aviopuolisot asuvat samassa taloudessa. On kuitenkin tilanteita, joissa yhteiselämää ei voida jatkaa harkinta-ajan aikana.
Lue artikkeliVelkajärjestelyä koskevaan lakiin on otettu erityinen säännös siltä varalta, että velallinen kuolee maksuohjelman keston aikana.
Lue artikkeliPääsääntöisesti yksityishenkilön velkajärjestely voidaan myöntää henkilölle, joka on maksukyvytön ja maksukyvyttömyyden pääasiasiallisena syynä on maksukyvyn olennainen heikentyminen esimerkiksi sairauden, työkyvyttömyyden tai työttömyyden johdosta taikka jos velkajärjestelyyn on muuten painavat perusteet huomioon ottaen velkojen määrä suhteessa henkilön maksukykyyn.
Lue artikkeliVajaavaltaisilla tarkoitetaan alaikäisiä alle 18-vuotiaita henkilöitä ja täysi-ikäisiä henkilöitä, jotka on julistettu vajaavaltaisiksi.
Lue artikkeliYhteishuollossa ydinajatuksena on huoltajien yhteinen päätöksenteko lapsen elämään merkittävästi vaikuttavissa seikoissa. Tuomioistuimen päätöksellä voidaan yhteishuoltoa kuitenkin rajoittaa siirtymättä varsinaisesti yksinhuoltoon.
Lue artikkeliOikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)
OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.