Artikkelit

Satoja asiantuntijoiden laatimia
artikkeleja useista eri aihealueista

Artikkelit - Perhe ja perintö

Potilaan suostumus tutkimus- ja hoitotoimenpiteisiin ja potilaan oikeus kieltäytyä hoidosta

Selvitys on annettava niin, että potilas varmasti ymmärtää sen sisällön, välttäen kapulakieltä ja potilaalle tuntematonta termistöä. Mahdollisuuksien mukaan tulee käyttää tulkkia, jos terveydenhuollon ammattihenkilö ei puhu potilaan kieltä tai potilas ei aisti- tai puhevian vuoksi voi tulla muuten ymmärretyksi.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Potilaan oikeus päästä hoitoon ja hoitotakuu

Jokaisella Suomessa pysyvästi asuvalla henkilöllä on oikeus ilman syrjintää hänen terveydentilansa edellyttämään terveyden- ja sairaanhoitoon niiden voimavarojen rajoissa, jotka kulloinkin ovat terveydenhuollon käytettävissä.

Lue artikkeli

Artikkelit - Työ ja virka

Työsuhdeasunto

Työsuhdeasunnolla tarkoitetaan työ- tai virkasuhteen perusteella vuokralle annettua asuinhuoneistoa, johon työnantajalla on määräämisvalta vuokranantajana, yhteisön jäsenyyden tai osuuden perusteella taikka perustamansa säätiön tai vastaavan välityksellä.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Oikeudenkäyntiasiakirjojen julkisuus

Oikeudenkäyntiasiakirjat ovat oikeudenkäynnin julkisuudesta annetun lain ja oikeudenkäynnin julkisuusperiaatteen vuoksi julkisia, ellei tuomioistuin toisin määrää. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta oikeudenkäyntiasiakirjasta.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Löytötavara – löytöpalkkio

Omistajalla on oikeus saada löytötavara takaisin, jos hän maksaa löytäjälle löytöpalkkion ja korvaa löydön aiheuttamat tarpeelliset ja kohtuulliset kustannukset.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Löytötavara

Löytäjän on ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava löydöstä omistajalle tai toimitettava löytötavara poliisille. Löytötavara, joka otetaan talteen julkisen liikenteen kulkuneuvossa, julkisen liikenteen asemalla, liikehuoneistossa, virastossa, toimistossa, työpaikalla, oppilaitoksessa, sairaalassa, teatterissa, urheiluhallissa tai vastaavassa huoneistossa (laitoslöytö), on luovutettava asianomaisen laitoksen henkilökunnalle tai sen löytötavaratoimistolle.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Kuolinpesän asunnon myynti verotuksen kannalta

On varsin tavallista, että puolisoiden yhteinen koti ajan kuluessa osoittautuu leskelle liian suureksi ja hän haluaa vaihtaa asunnon pienempään tai muuttaa kokonaan toiselle paikkakunnalle asumaan. Tällaisessa tilanteessa saattaa syntyä yllättäviä veroseuraamuksia, ellei niihin ole varautunut ennakolta.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Milloin sopimuksen on täytettävä tietyt muotovaatimukset ollakseen pätevä?

Tiettyjen sopimustyyppien osalta vaaditaan muotovaatimusten täyttämistä sopimuksen pätevyyden edellytyksenä. Esimerkkinä tällaisesta sopimustyypistä on kiinteistön kauppa. Ollakseen pätevä, kiinteistön kauppa on tehtävä kirjallisesti.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Millainen on perukirjan sisältö?

Perukirjassa on mainittava perunkirjoituksen aika ja paikka, vainajan täydellinen nimi, ammatti ja kotipaikka sekä syntymä- ja kuolinpäivä, osakkaiden nimet ja kotipaikat sekä lisäksi ilmoitettava alaikäisten osalta myös heidän syntymäpäivänsä ja perillisten kohdalta, miten he ovat vainajalle sukua.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Kuinka varojen tilittäminen velkojille tapahtuu?

Tilityksellä tarkoitetaan varojen maksamista velkojille. Jos ulosottoperuste ei ole lainvoimainen, kertyneet varat saadaan pääsääntöisesti tilittää vain vakuutta vastaan.

Lue artikkeli

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.