Artikkelit

Satoja asiantuntijoiden laatimia
artikkeleja useista eri aihealueista

Artikkelit - Perhe ja perintö

Hätätilatestamentti

Ääritilanteiden varalle perintökaaressa on säännökset hätätilatestamentista. Se voidaan tehdä joko suullisesti tai omakätisesti kirjoittaen ja allekirjoittaen.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Avoparien perintöoikeus

Avioliitossa olevilla puolisoilla on toisen puolison kuollessa pääsääntöisesti oikeus saada laskennallisesti puolet puolisoiden yhteisen omaisuuden säästöstä itselleen osituksessa avio-oikeuden nojalla. Jos aviopuolisoilla ei ole rintaperillisiä (siis lapsia tai lapsenlapsia) menee toinen puoli puolisoiden yhteisestä omaisuudesta eloonjääneelle puolisolle perintönä.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Hallintaoikeuden merkityksestä siivili- ja vero-oikeudessa

Lahjakirjoissa ja testamenteissa käytetään lähes säännönmukaisesti vakiolauseena hallintaoikeuden pidättämistä joko jälkeenjääneelle puolisolle tai lahjanantajalle itselleen. Mahdollista on sekin, että hallintaoikeus pidätetään jollekulle muullekin vaikkapa lahjanantajan puolisolle.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Ennakkoperintö

Ennakkoperinnöllä tarkoitetaan perittävän eläessään antamaa lahjaa, joka otetaan huomioon kuoleman jälkeen laskettaessa perillisten perintöosia. Lahja on tullut nimenomaan antaa perittävän perilliselle.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Avoliiton päättyminen – omaisuuden jakaminen

Avoliitto eroaa monessa oikeudellisessa suhteessa avioliitosta, kun käsitellään puolisoiden varallisuusasemia. Avioliitto rakentuu omaisuuden erillisyyden periaatteelle, jonka mukaan aviopuolison ennen avioliiton solmimista omistama omaisuus säilyy hänen omanaan ja sama koskee avioliiton aikana itsenäisesti hankittua omaisuutta kuin myös velkoja.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Aviopuolisoiden vastuu velasta

Aviopuolisot perustavat liiton aikana yleensä erilaisia velkasuhteita. Vaikka aviopuolisot ottavat usein yhdessä velkaa ei, ole myöskään tavatonta, että toinen puolisoista perustaa yksin ja itsenäisesti velkasuhteen.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Dementiaa sairastavan henkilön testamentintekokelpoisuus

Dementialla tarkoitetaan laaja-alaista älyllisten kykyjen heikentymistä, jonka seurauksena henkilöllä on vaikeuksia selviytyä jokapäiväisestä elämästä. Dementia voidaan jakaa kolmeen vaikeusasteeseen henkilön toimintakyvyn mukaan; lievään, keskivaikeaan ja vaikeaan.

Lue artikkeli

Artikkelit - Yritystoiminta

Sukupolvenvaihdoksessa perintöveroon tehtävän huojennuksen vaatiminen

Kun kuolinpesän osakas, testamentilla jonkin tietyn omaisuuden osan perinyt tai eloonjäänyt puoliso on verotoimistolta hakenut ennakkoratkaisua koskien maksettavaa perintöveroa noudatetaan kyseistä ennakkoratkaisua, mikäli verovelvollinen tätä vaatii.

Lue artikkeli

Artikkelit - Yritystoiminta

Perintöveroon sukupolvenvaihdoksessa tehtävän huojennuksen edellytykset

Perintöverotaakan helpottamiseksi on säädetty perintöveron huojennuksesta tilanteissa, joissa on kyse sukupolvenvaihdoksesta maatilan tai yrityksen kohdalla.

Lue artikkeli

Artikkelit - Yritystoiminta

Perintöveroon sukupolvenvaihdoksessa tehtävä huojennus – ennakkoratkaisun hakeminen verovirastolta

Kuolinpesän osakas, testamentilla jonkin tietyn perinnön osan saava tai eloonjäänyt puoliso voi kirjallisella hakemuksella pyytää verovirastolta perintöveroa koskevan ennakkoratkaisun perinnönjättäjän kuoleman jälkeen. Toimivaltainen verovirasto on se, jonka alueella perinnönjättäjä kuollessaan vakituisesti asui.

Lue artikkeli

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.