2014

Säätiölainsäädäntöön ehdotetaan muutoksia – lähipiirin edut syyniin ja toiminta avoimemmaksi

Julkaistu: 30.09.2014

Tuoreessa hallituksen esityksessä esitetään säätiöiden perustamisen ja toiminnan helpottamista. Tarkoitus on säätää uusi laki nykyisen yli 80 vuotta vanhan säätiölain tilalle. Uuden lain myötä säätiön rekisteröiminen tulisi yksinkertaisemmaksi. Sen perustamiseksi olisi oltava 50 000 euron vähimmäispääoma ja viranomaisten ei tarvitsisi enää harkita, onko pääoma riittävä. Perustaminen vaatisi myös toimintasuunnitelman, talousarvion ja rahoitussuunnitelman kolmen vuoden ajaksi.

Säätiö voisi harjoittaa liiketoimintaa säätiön säännöissä määritellyn tarkoituksen saavuttamiseksi ja toiminnan rahoittamiseksi. Toiminnan tarkoituksena ei voisi olla kuitenkaan taloudellisen edun tuottaminen lähipiirille. Muodollisia rajoituksia purettaisiin, mikä helpottaisi säätiöiden toimintaa.

Uudella lailla pyritään lisäämään säätiöiden toiminnan avoimuutta, sillä toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tulisi sisältää enemmän tietoa toiminnasta ja lähipiiriin kohdistuneista toimista. Säätiön lähipiiriä laajennettaisiin, ja siihen kuuluisivat muun muassa johtavassa asemassa olevat työntekijät. Kielletyt lähipiiriedut voisivat olla rangaistavia laittomana varojen jakamisena. Myös konsernitilinpäätösvelvollisuus määriteltäisiin laajemmaksi, ja valvontaa helpottaisi niin ikään säätiöiden hallinnon selventäminen.

Patentti- ja rekisterihallitus valvoisi yhä säätiöitä, jotka maksaisivat edelleen valvontamaksuja. Säätiöiden kustannukset kasvaisivat jossain määrin. Esityksessä arvioidaan kuitenkin, että säätiöiden perustaminen voi lisääntyä. Tavoittelemattomia osakeyhtiöitä saattaa muuttaa muotoaan säätiöiksi.

Säätiölainsäädännön kehittämisen taustalla on säätiöiden yleistyminen esimerkiksi koulutuksen ja sosiaali- ja terveyspaveluiden tuottajina ja rahoittajina kolmannen sektorin hoitaessa julkisen sektorin velvollisuuksia.

Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden aikana. Asiasta uutisoi oikeusministeriö.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Uutiset

Uusi yhdenvertaisuuslaki astuu voimaan 1.1.2015

Voimaan astuvalla uudella yhdenvertaisuuslailla edistetään yhdenvertaisuutta ja ehkäistään syrjintää. Lakia sovelletaan julkiseen ja yksityiseen toimintaan, muttei yksityiselämään, perhe-elämään ja uskonnonharjoitukseen. Siten se soveltuu esimerkiksi työantajiin ja koulutuksen järjestäjiin. Samalla tasa-arvolakiin, joka sääntelee sukupuolisyrjinnän kieltoa, tulee joitakin muutoksia koskien esimerkiksi lisättyä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän kieltoa.

Lue uutinen

Uutiset

Korkein oikeus määräsi huoltajuuskiistan hävinnen vanhemman maksamaan voittaneen oikeudenkäyntikulut

Tapauksessa vanhemmat olivat riidelleet lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta. Hävinnyt vanhempi oli käräjäoikeudessa vaatinut yksinhuoltoa ja toiselle vanhemmalle tiedonsaantioikeutta lasten asioista. Vaatimusten perusteina olivat muun muassa vanhempien riidat ja toisen vanhemman lapsiin kohdistunut huono kohtelu.

Lue uutinen

Uutiset

Korvausten saaminen kartelleista aiheutuneista vahingoista helpottuu

Kilpailunrajoituksista kuten kartelleista kärsineiden mahdollisuudet korvauksiin paranevat uuden direktiivin myötä, jonka Euroopan parlamentti ja EU-maat ovat hyväksyneet. Korvauksia voivat saada kilpailunrajoitusten vuoksi ylihintaa maksaneet asiakkaat. Hinnannousu on voinut olla kartellien kohdalla jopa 25 prosenttia.

Lue uutinen

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.