Oikeuskansleri on ottanut kantaa patenttihakemuksen käsittelyn viipymiseen. Tapauksessa oikeuskanslerille oli kanneltu Patentti- ja rekisterihallituksen toiminnasta, kun henkilö oli joutunut hakemaan patenttia kolme kertaa ja hakemuksista viimeisin oli hyväksytty toukokuussa 2012. Patentin hyväksymiseen johtanut menettely oli kestänyt jopa viisi vuotta ja kolme viikkoa.
Patentti koski viulun soittotukea, ja hakija oli kirjoittanut hakemukset itse. Kantelija oli myös närkästynyt, kun häneltä odotettiin patenttitoimiston puoleen kääntymistä.
Patentti- ja rekisterihallituksen mukaan hakemuksen käsittely ei ollut täyttänyt aikatavoitteita ja oli ylittänyt keskimääräisen käsittelyajan. Viivästyminen oli johtunut viraston ruuhkatilanteesta ja työohjeen mukaisista toimenpiteiden kiireellisyysjärjestyksestä. Virasto oli päätynyt rekrytoimaan vuosien 2011 ja 2013 kuluessa 35 tutkijainsinööriä käsittelyjen nopeuttamiseksi, ja lisäksi suunnitteilla oli seurantajärjestelmä, jolla hakemuksien käsittelyyn kuluvaa aikaa voitaisiin valvoa. Hakemuskansioiden sähköiseen järjestelmään oli myös siirrytty marraskuussa 2013.
Perustuslaki takaa jokaiselle oikeuden saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ilman aiheetonta viivytystä lain mukaan toimivaltaisessa tuomioistuimessa tai muussa viranomaisessa, ja julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien toteutuminen. Lisäksi lainsäädännön mukaan hyvään hallintoon kuuluu asioiden käsitteleminen joutuisasti. Virkamiehen on suoritettava tehtävänsä asianmukaisesti ja viivytyksettä.
Oikeuskansleri piti kokonaiskäsittelyn kestoa kohtuuttomana. Patentti- ja rekisterihallituksen antamalla selityksellä, kuten ruuhkalla, ei ollut vaikutusta velvollisuuteen asioiden hoitamisesta joutuisasti ja asianmukaisesti. Viranomaisen menettely ei ollut perustus- ja hallintolain mukaista keston suhteen. Oikeuskasleri kuitenkin katsoi, ettei viivytys ollut johtunut asiaa käsitelleen tutkijainsinöörin tahallisesta viivyttelystä. Oikeuskanslerin myös lisäsi, että patenttia hakevan on hyödyllistä käyttää apuna patenttitoimistoa, joten viranomainen oli toiminut oikein suositellessaan hakijalle patenttitoimiston apua hakemuksen tekemisessä.
Patentti- ja rekisterihallitus on aloittanut toimet tilanteen korjaamiseksi. Siten oikeuskansleri päätyi ainoastaan saattamaan käsityksensä viranomaisen tietoon ja kiinnittämään huomiota joutuisan käsittelyn vaatimukseen. Asiasta tiedotti oikeuskanslerinvirasto.
Voimaan astuvalla uudella yhdenvertaisuuslailla edistetään yhdenvertaisuutta ja ehkäistään syrjintää. Lakia sovelletaan julkiseen ja yksityiseen toimintaan, muttei yksityiselämään, perhe-elämään ja uskonnonharjoitukseen. Siten se soveltuu esimerkiksi työantajiin ja koulutuksen järjestäjiin. Samalla tasa-arvolakiin, joka sääntelee sukupuolisyrjinnän kieltoa, tulee joitakin muutoksia koskien esimerkiksi lisättyä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän kieltoa.
Lue uutinenTapauksessa vanhemmat olivat riidelleet lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta. Hävinnyt vanhempi oli käräjäoikeudessa vaatinut yksinhuoltoa ja toiselle vanhemmalle tiedonsaantioikeutta lasten asioista. Vaatimusten perusteina olivat muun muassa vanhempien riidat ja toisen vanhemman lapsiin kohdistunut huono kohtelu.
Lue uutinenKilpailunrajoituksista kuten kartelleista kärsineiden mahdollisuudet korvauksiin paranevat uuden direktiivin myötä, jonka Euroopan parlamentti ja EU-maat ovat hyväksyneet. Korvauksia voivat saada kilpailunrajoitusten vuoksi ylihintaa maksaneet asiakkaat. Hinnannousu on voinut olla kartellien kohdalla jopa 25 prosenttia.
Lue uutinenOikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)
OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.