2014

Mobiilipelien kuluttajansuoja puhuttaa

Julkaistu: 28.02.2014

Kuluttajansuojan toteutuminen mobiilipeleissä on viime aikoina herättänyt keskustelua. Nyt EU:n kuluttajaviranomaiset ja komissio aikovat ryhtyä toimenpiteisiin kuluttajansuojan parantamiseksi. Pelit ovat usein mainosten mukaan ilmaiset, mutta pelissä eteneminen edellyttää käytännössä ostoksia pelin sisällä. Ongelmana on esiintynyt myös kuluttajien luottokorteilta tehtyjä veloituksia, joista kuluttajat eivät ole ennakolta tienneet.

Komissio ja EU-jäsenvaltioiden kuluttajaviranomaisten muodostama verkosto ovat ottaneet asian esille Applen, Googlen ja eurooppalaisten pelikehittäjien liiton kanssa järjestetyissä tapaamisissa. Peliyrityksiltä vaaditaan kuluttajansuojan parempaa huomioimista.

Kuluttajaa tulee informoida huolellisesti maksujärjestelyistä ja kuluttajan nimenomainen hyväksyntä vaaditaan, ettei laskutus tapahdu yllätyksenä. Mainonnassa ei saa käyttää ilmainen-sanaa, jos pelaaminen kuitenkin edellyttää ostoksia. Myös lasten erityisasema tulee huomioida pelien kehityksessä, eikä heitä saa kannustaa ostoksiin itse tai vanhempien avulla.

Peliyrityksen tulee lisäksi ilmoittaa kuluttajalle sähköpostiosoite yhteydenottoja varten. Jos peliyritykset eivät huomioi esille nostettuja kuluttajansuojakysymyksiä, tulevat kuluttajaviranomaiset puuttumaan niiden toimintaan.

Euroopan mobiilisovellusalan arvo on odotusten mukaan jopa 63 miljardia euroa seuraavan viiden vuoden aikana. Liiketoiminnan valtava koko korostaa myös sen vaikutuksia kuluttajiin ja kuluttajien luottamuksen tärkeyttä.

Lue lähteenä käytetty komission tiedotus asiasta tästä.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Uutiset

Uusi yhdenvertaisuuslaki astuu voimaan 1.1.2015

Voimaan astuvalla uudella yhdenvertaisuuslailla edistetään yhdenvertaisuutta ja ehkäistään syrjintää. Lakia sovelletaan julkiseen ja yksityiseen toimintaan, muttei yksityiselämään, perhe-elämään ja uskonnonharjoitukseen. Siten se soveltuu esimerkiksi työantajiin ja koulutuksen järjestäjiin. Samalla tasa-arvolakiin, joka sääntelee sukupuolisyrjinnän kieltoa, tulee joitakin muutoksia koskien esimerkiksi lisättyä sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvan syrjinnän kieltoa.

Lue uutinen

Uutiset

Korkein oikeus määräsi huoltajuuskiistan hävinnen vanhemman maksamaan voittaneen oikeudenkäyntikulut

Tapauksessa vanhemmat olivat riidelleet lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta. Hävinnyt vanhempi oli käräjäoikeudessa vaatinut yksinhuoltoa ja toiselle vanhemmalle tiedonsaantioikeutta lasten asioista. Vaatimusten perusteina olivat muun muassa vanhempien riidat ja toisen vanhemman lapsiin kohdistunut huono kohtelu.

Lue uutinen

Uutiset

Korvausten saaminen kartelleista aiheutuneista vahingoista helpottuu

Kilpailunrajoituksista kuten kartelleista kärsineiden mahdollisuudet korvauksiin paranevat uuden direktiivin myötä, jonka Euroopan parlamentti ja EU-maat ovat hyväksyneet. Korvauksia voivat saada kilpailunrajoitusten vuoksi ylihintaa maksaneet asiakkaat. Hinnannousu on voinut olla kartellien kohdalla jopa 25 prosenttia.

Lue uutinen

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.