2013

Viranomaisten yhteishanke lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi käynnistyy

Julkaistu: 11.04.2013

Viranomaisten tehokkaammalla yhteistyöllä voidaan puuttua lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan, jonka seurauksena lähes joka päivä yksi lapsi Suomessa vammautuu. Harvinaisemmissa tapauksissa väkivalta johtaa lapsen menehtymiseen, kuten paljon keskustelua herättäneessä 8-vuotiaan helsinkiläistytön murhatapauksessa, jossa lastensuojelutoimet pettivät. Viranomaisten yhteistyön kehittämiseksi eri ministeriöt ovat käynnistämässä Lastenasiaintalo-hanketta.

Kun lapsi joutuu väkivallan kohteeksi, saattaa kokemus vaikuttaa pitkälle tämän aikuisuuteen. Tutkimuksissa on osoitettu, että väkivalta voi vaikuttaa merkittävästi esimerkiksi nuoruus- ja aikuisiän mielenterveys- ja päihdeongelmien esiintymiseen.

Hankkeella tavoitellaan väkivallan uhreiksi joutuneiden lasten elinolojen turvaamista, rikosepäilyjen selvittämistä sekä lasten hyvinvoinnin edistämistä tehokkaammassa muodossa. Keinona on eri viranomaisten välisen yhteistyön tiivistäminen. Lastenasiaintalo-hanke on suunniteltu käynnistyvän ensi vuonna kokeiluna Turun yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueella eri viranomaisten yhteistyölle perustuen.

Hankkeen aloittavat sosiaali- ja terveysministeriö, sisäasiainministeriö ja oikeusministeriö. Yhteistyössä ovat mukana myös monet muut yhteiskunnalliset toimijat kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Poliisihallitus, Valtakunnansyyttäjänvirasto, muut syyttäjävirastot, kuntien lastensuojelu/sosiaalipäivystys sekä aluehallintovirasto.

Hankkeesta tiedotti Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Uutiset

Odottavan äidin oikeus työkyvyttömyyskorvaukseen täsmentyi

Korkein oikeus on tuoreessa ratkaisussaan ottanut kantaa työkyvyttömyyskorvaukseen raskausajalla. Tapauksessa henkilö oli vuonna 1997 sattuneen työtapaturman seurauksena joutunut käyttämään jatkuvasti särkylääkitystä työskennellessään, sillä hänellä oli todettu neuropaattinen kiputila. Tapaturman johdosta aiheutunut ansion alentuma henkilön uudelleenkouluttauduttua pintakäsittelijäksi oli korvattu myönnetyllä tapaturmaeläkkeellä.

Lue uutinen

Uutiset

Esitutkintaan ja pakkokeinojen käyttöön uudistuksia

Tuomioistuin päättää perusoikeuksiin merkittävimmin kajoavien salaisten pakkokeinojen käytöstä poliisin esitettyä asiaa sille. Tuomioistuin päättää myös pakkokeinojen avulla saadun esitutkittavaan rikokseen liittymättömän ylimääräisen tiedon käyttämisestä esimerkiksi vakavien rikosten selvittämiseen.

Lue uutinen

Uutiset

Blogeihin ei saa sisältyä piilomainontaa

Kuluttaja-asiamies on linjannut, että yritysten markkinointikanavinaan käyttämissä sekä ammattibloggaajien pitämissä blogeissa ei saa olla piilomainontaa. Piilomainonnalla tarkoitetaan mainontaa, jota lukija ei erota muusta sisällöstä. Kuluttajansuojalain mainonnan tunnistettavuutta koskevat säännöksen koskevat siis näitä blogeja.

Lue uutinen

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.