2013

Blogeihin ei saa sisältyä piilomainontaa

Julkaistu: 28.11.2013

Kuluttaja-asiamies on linjannut, että yritysten markkinointikanavinaan käyttämissä  sekä ammattibloggaajien pitämissä blogeissa ei saa olla piilomainontaa. Piilomainonnalla tarkoitetaan mainontaa, jota lukija ei erota muusta sisällöstä. Kuluttajansuojalain mainonnan tunnistettavuutta koskevat säännöksen koskevat siis näitä blogeja.

Yritykset tekevät yhteistyösopimuksia bloggaajien kanssa ja lähettävät usein bloggaajille tuotteitaan, jotta nämä testaisivat ja suosittelisivat niitä blogissaan. Osa bloggaajista hankkii itse mainoksia blogiin. Ammattimaisilla bloggaajilla tarkoitetaan palkkaa kirjottamisesta saavia blogggaajia sekä niitä, joiden omaan yritykseen blogi liittyy.

Kuluttajansuojalain mukaan markkinoinnista on käytävä selkeästi ilmi sen kaupallinen tarkoitus sekä se, kenen lukuun markkinoidaan riippumatta siitä, mistä markkinointivälineestä on kyse. Mainos on oltava tunnistettavissa mainokseksi heti ensimmäisellä silmäyksellä.

Yritysten on ohjeistettava bloggaajia kirjoittamaan blogeissa tehdystä yhteistyöstä sekä saaduista eduista. Tärkeintä on, että blogista käy ilmi yrityksen nimi sekä tuotteen lahjaperäisyys taikka sen saaminen arviointia varten.

Yritys ei voi käyttää työntekijöitä tuotteidensa mainostamiseen yksityishenkilöinä esiintyen.

Linjaus ei kuitenkaan koske harrastuspohjalta bloggaavia yksityishenkilöitä. Myös heidän olisi kuitenkin hyvä vähentää piilomainontaa ja tehdä mainonnasta tunnistettavaa kirjoittaessaan esimerkiksi yrityksiltä saamistaan lahjoistaan.

Myös Julkisen sanan neuvoston antamat Journalistien ohjeet torjuvat piilomainonnan.

Lue Kilpailu- ja kuluttajaviraston linjaus tästä.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Uutiset

Odottavan äidin oikeus työkyvyttömyyskorvaukseen täsmentyi

Korkein oikeus on tuoreessa ratkaisussaan ottanut kantaa työkyvyttömyyskorvaukseen raskausajalla. Tapauksessa henkilö oli vuonna 1997 sattuneen työtapaturman seurauksena joutunut käyttämään jatkuvasti särkylääkitystä työskennellessään, sillä hänellä oli todettu neuropaattinen kiputila. Tapaturman johdosta aiheutunut ansion alentuma henkilön uudelleenkouluttauduttua pintakäsittelijäksi oli korvattu myönnetyllä tapaturmaeläkkeellä.

Lue uutinen

Uutiset

Esitutkintaan ja pakkokeinojen käyttöön uudistuksia

Tuomioistuin päättää perusoikeuksiin merkittävimmin kajoavien salaisten pakkokeinojen käytöstä poliisin esitettyä asiaa sille. Tuomioistuin päättää myös pakkokeinojen avulla saadun esitutkittavaan rikokseen liittymättömän ylimääräisen tiedon käyttämisestä esimerkiksi vakavien rikosten selvittämiseen.

Lue uutinen

Uutiset

Blogeihin ei saa sisältyä piilomainontaa

Kuluttaja-asiamies on linjannut, että yritysten markkinointikanavinaan käyttämissä sekä ammattibloggaajien pitämissä blogeissa ei saa olla piilomainontaa. Piilomainonnalla tarkoitetaan mainontaa, jota lukija ei erota muusta sisällöstä. Kuluttajansuojalain mainonnan tunnistettavuutta koskevat säännöksen koskevat siis näitä blogeja.

Lue uutinen

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.