Lasten kanssa toistuvasti ja suoraan toimivien vapaaehtoisten rikostaustaa ehdotetaan tutkittavaksi. Ehdotuksen on laatinut oikeusministeriön työryhmä. Rikosrekisteriotteen hankkiminen Oikeusrekisterikeskuksesta edellyttäisi vapaaehtoistyöntekijän suostumusta.
Tällä hetkellä rikostausta tutkitaan vapaaehtoisen osalta vain silloin, kun he osallistuvat lasten aamu- tai iltapäivätoimintaan taikka yksityisen sosiaali- ja terveydenhoitopalvelun tarjoamiseen. Uudistuksen myötä tutkittavien piiri laajenisi selvästi.
Oikeusrekisterikeskuksen rikostaustaotteesta välittyisivät vapaaehtoisen mahdolliset tuomiot seksuaali-, väkivalta- ja huumausainerikoksista. Myös muualla EU:ssa annetut tuomiot näkyvät otteella.
Vapaaehtoisten rikostaustan selvittämistä edellytetään EU-tasolla. Muutosehdotus perustuu direktiiviin lasten seksuaalisen hyväksikäytön ja seksuaalisen riiston sekä lapsipornografian torjumisesta. Tavoitteena on parantaa lasten turvallisuutta kuitenkaan hankaloittamatta vapaaehtoistoimintaa tai uhkaamatta vapaaehtoisten perusoikeuksien suojaa.
Työryhmä ehdottaa, että rikosrekisteriotteen hankkiminen olisi vapaaehtoistoiminnan organisoivan tahon tehtävä ja sen hankkiminen olisi vapaaehtoista. Rikosrekisteriotteen tulevasta hankinnasta tulisi kertoa jo vapaaehtoishaussa.
Uudistuksesta tiedotti oikeusministeriö.
Korkein oikeus on tuoreessa ratkaisussaan ottanut kantaa työkyvyttömyyskorvaukseen raskausajalla. Tapauksessa henkilö oli vuonna 1997 sattuneen työtapaturman seurauksena joutunut käyttämään jatkuvasti särkylääkitystä työskennellessään, sillä hänellä oli todettu neuropaattinen kiputila. Tapaturman johdosta aiheutunut ansion alentuma henkilön uudelleenkouluttauduttua pintakäsittelijäksi oli korvattu myönnetyllä tapaturmaeläkkeellä.
Lue uutinenTuomioistuin päättää perusoikeuksiin merkittävimmin kajoavien salaisten pakkokeinojen käytöstä poliisin esitettyä asiaa sille. Tuomioistuin päättää myös pakkokeinojen avulla saadun esitutkittavaan rikokseen liittymättömän ylimääräisen tiedon käyttämisestä esimerkiksi vakavien rikosten selvittämiseen.
Lue uutinenKuluttaja-asiamies on linjannut, että yritysten markkinointikanavinaan käyttämissä sekä ammattibloggaajien pitämissä blogeissa ei saa olla piilomainontaa. Piilomainonnalla tarkoitetaan mainontaa, jota lukija ei erota muusta sisällöstä. Kuluttajansuojalain mainonnan tunnistettavuutta koskevat säännöksen koskevat siis näitä blogeja.
Lue uutinenOikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)
OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.