2013

Syyskuusta lähtien todistajilla mahdollisuus suurempaan korvaukseen

Julkaistu: 30.08.2013

Henkilön todistaessa oikeudenkäynnissä on hänellä oikeus korvaukseen taloudellisesta menetyksestä. Syyskuusta lähtien korvauksen enimmäismäärä nousee 80 euroon vuorokaudelta. Korotusta tulee reilu parikymmentä euroa.

Todistajalla on oikeus korvaukseen todistamaan saapumisesta aiheutuneesta ansionmenetyksestä sekä matkakuluista. Todistajalle maksetaan myös päiväraha. Maksettava korvaus suoritetaan valtion varoista.

Todistajan taloudelliseksi menetykseksi katsotaan ansiotulon taikka muun tulon menettäminen tuomioistuimeen saapumisen myötä, sekä tämän sijaiselle ja lastenhoitajalle suoritettu palkka. Myös muu menetys voi tulla korvattavaksi.

Entä jos todistajalle aiheutuu enemmän taloudellista menetystä kuin 80 euroa? Tällöin on mahdollista, että todistaja saa lisäkorvauksen asianosaiselta, joka todistelun kohteena olevassa jutussa tuomitaan korvaamaan todistelukustannuksia valtiolle.

Todistajalla on oikeus kieltäytyä todistamisesta, jos jutun asianosainen on tämän lähisukulainen. Tuomioistuimen istuntokutsua on kuitenkin aina noudatettava. Jos todistaja kuitenkin jättää saapumatta oikeuteen ilman hyväksyttävää syytä, josta tulee aina ilmoittaa etukäteen tuomioistuimelle, todistajan maksettavaksi lankeaa istuntokutsussa todettu uhkasakko.

Todistajan korvauksia säännellään todistelukustannuksia koskevassa laissa sekä erillisessä asetuksessa. Vinkkejä todistajana toimimiseen saa oikeusministeriön sivuilta.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Uutiset

Odottavan äidin oikeus työkyvyttömyyskorvaukseen täsmentyi

Korkein oikeus on tuoreessa ratkaisussaan ottanut kantaa työkyvyttömyyskorvaukseen raskausajalla. Tapauksessa henkilö oli vuonna 1997 sattuneen työtapaturman seurauksena joutunut käyttämään jatkuvasti särkylääkitystä työskennellessään, sillä hänellä oli todettu neuropaattinen kiputila. Tapaturman johdosta aiheutunut ansion alentuma henkilön uudelleenkouluttauduttua pintakäsittelijäksi oli korvattu myönnetyllä tapaturmaeläkkeellä.

Lue uutinen

Uutiset

Esitutkintaan ja pakkokeinojen käyttöön uudistuksia

Tuomioistuin päättää perusoikeuksiin merkittävimmin kajoavien salaisten pakkokeinojen käytöstä poliisin esitettyä asiaa sille. Tuomioistuin päättää myös pakkokeinojen avulla saadun esitutkittavaan rikokseen liittymättömän ylimääräisen tiedon käyttämisestä esimerkiksi vakavien rikosten selvittämiseen.

Lue uutinen

Uutiset

Blogeihin ei saa sisältyä piilomainontaa

Kuluttaja-asiamies on linjannut, että yritysten markkinointikanavinaan käyttämissä sekä ammattibloggaajien pitämissä blogeissa ei saa olla piilomainontaa. Piilomainonnalla tarkoitetaan mainontaa, jota lukija ei erota muusta sisällöstä. Kuluttajansuojalain mainonnan tunnistettavuutta koskevat säännöksen koskevat siis näitä blogeja.

Lue uutinen

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.