2013

Lelujen turvallisuuden sääntely ei ole lasten leikkiä

Julkaistu: 31.07.2013

Lapsen laittaessa lelun suuhun lelun kemialliset ominaisuudet tekevät tuhojaan. Lasten turvallisuutta taataan säätelemällä leluteollisuutta entistä enemmän. Lelujen kemialliset ominaisuudet joutuvat tarkempaan syyniin ja niitä rajoitetaan vahvasti – heinäkuussa voimaan astui uusia rajoituksia. Muun muassa karsinogeeniset aineet ovat jatkossa uusien lelujen tuotannossa rajoitettujen aineiden listalla, kuten myös tiettyjen allergisoivien hajusteidenkin käyttö.

Vastuu lelujen turvallisuudesta eli turvallisuusvaatimusten täyttämisestä jakautuu lelun valmistajan, maahantuojan sekä jakelijan kesken. Valmistajan on muun muassa arvioitava lelun turvallisuutta ja dokumentoitava turvallisuuden takaamistoimet. Arvioinnissa noudatetaan voimassaolevan lainsäädännön vaatimuksia leluille. Maahantuojien ja jakelijoiden puolestaan pitää tarkastaa lelujen turvallisuus ennen myyntiä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ei hyväksy tai edes tutki ennakolta markkinoille tulevia leluja. Sen sijaan esimerkiksi viime vuonna joulusesongin lelutuotteet joutuivat pistokoemaiseen syyniin Tukesin toimesta.

Vuoden alusta asti voimassa on ollut uusi lelulaki, joka sääntelee niin lelujen valmistajien, maahantuojien ja jakelijoiden toimia, kuin itse lelujen turvallisuutta rakenteen ja kemiallisten ominaisuuksien kannalta. Sen myötä rajoitetaan jopa 19 ainetta leluissa, kun aiemmin rajoitukset koskivat puolta vähemmän aineita.

Uudistuksista tiedotti Tukes.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Uutiset

Odottavan äidin oikeus työkyvyttömyyskorvaukseen täsmentyi

Korkein oikeus on tuoreessa ratkaisussaan ottanut kantaa työkyvyttömyyskorvaukseen raskausajalla. Tapauksessa henkilö oli vuonna 1997 sattuneen työtapaturman seurauksena joutunut käyttämään jatkuvasti särkylääkitystä työskennellessään, sillä hänellä oli todettu neuropaattinen kiputila. Tapaturman johdosta aiheutunut ansion alentuma henkilön uudelleenkouluttauduttua pintakäsittelijäksi oli korvattu myönnetyllä tapaturmaeläkkeellä.

Lue uutinen

Uutiset

Esitutkintaan ja pakkokeinojen käyttöön uudistuksia

Tuomioistuin päättää perusoikeuksiin merkittävimmin kajoavien salaisten pakkokeinojen käytöstä poliisin esitettyä asiaa sille. Tuomioistuin päättää myös pakkokeinojen avulla saadun esitutkittavaan rikokseen liittymättömän ylimääräisen tiedon käyttämisestä esimerkiksi vakavien rikosten selvittämiseen.

Lue uutinen

Uutiset

Blogeihin ei saa sisältyä piilomainontaa

Kuluttaja-asiamies on linjannut, että yritysten markkinointikanavinaan käyttämissä sekä ammattibloggaajien pitämissä blogeissa ei saa olla piilomainontaa. Piilomainonnalla tarkoitetaan mainontaa, jota lukija ei erota muusta sisällöstä. Kuluttajansuojalain mainonnan tunnistettavuutta koskevat säännöksen koskevat siis näitä blogeja.

Lue uutinen

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.