Ensi marraskuusta alkaen kiinteistökauppa-asioita voidaan hoitaa myös sähköistä kauppakirjaa käyttäen. Prosessi helpottuu ja kustannukset pienenevät, kun kiinteistön luovutustiedot voidaan suoraan siirtää vaadittaviin viranomaisten rekistereihin eikä lainhuudolle vaadittaisi enää erillistä hakemusta. Sähköisessä kiinteistökaupassa ei edellytetä myöskään kaupanvahvistajia vahvistamaan allekirjoituksia. Myös perinteiset paperiset toimintatavat säilyvät sähköisen asioinnin rinnalla.
Kiinteistökaupan ohella voidaan sähköisesti jatkossa hoitaa myös kiinteistön panttaukset, osa kiinnityksistä sekä kirjaamisasiat. Tunnistautuminen järjestelmään tapahtuu esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla.
Sähköisen järjestelmän ylläpito kuuluu maanmittauslaitokselle. Kehitetty järjestelmä kykenee esimerkiksi valvomaan kauppakirjojen sisältöä sen riittävyyden ja paikkansapitävyyden osalta. Myös pankit hyötyvät muutoksen kustannustehokkuudesta, kun vakuuksien hallinta yksinkertaistuu.
Uuden lain sisältö hyväksyttiin jo aiemmin, mutta sähköisen järjestelmän kehittäminen on vaatinut aikaa. Siispä eduskunta sai hallituksen esityksen käsittelyynsä viime viikolla.
Uudistuspaketin viimeisten säännösten on määrä astua voimaan maaliskuussa 2015. Uudistuksesta tiedotti oikeusministeriö.
Korkein oikeus on tuoreessa ratkaisussaan ottanut kantaa työkyvyttömyyskorvaukseen raskausajalla. Tapauksessa henkilö oli vuonna 1997 sattuneen työtapaturman seurauksena joutunut käyttämään jatkuvasti särkylääkitystä työskennellessään, sillä hänellä oli todettu neuropaattinen kiputila. Tapaturman johdosta aiheutunut ansion alentuma henkilön uudelleenkouluttauduttua pintakäsittelijäksi oli korvattu myönnetyllä tapaturmaeläkkeellä.
Lue uutinenTuomioistuin päättää perusoikeuksiin merkittävimmin kajoavien salaisten pakkokeinojen käytöstä poliisin esitettyä asiaa sille. Tuomioistuin päättää myös pakkokeinojen avulla saadun esitutkittavaan rikokseen liittymättömän ylimääräisen tiedon käyttämisestä esimerkiksi vakavien rikosten selvittämiseen.
Lue uutinenKuluttaja-asiamies on linjannut, että yritysten markkinointikanavinaan käyttämissä sekä ammattibloggaajien pitämissä blogeissa ei saa olla piilomainontaa. Piilomainonnalla tarkoitetaan mainontaa, jota lukija ei erota muusta sisällöstä. Kuluttajansuojalain mainonnan tunnistettavuutta koskevat säännöksen koskevat siis näitä blogeja.
Lue uutinenOikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)
OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.