Artikkelit

Satoja asiantuntijoiden laatimia
artikkeleja useista eri aihealueista

Artikkelit - Perhe ja perintö

Kenen hyväksi testamentti on mahdollista tehdä?

Testamentti voidaan tehdä testamentin tekijän kuolinhetkellä elävän taikka sitä ennen siitetyn ja sittemmin elävänä syntyvän hyväksi. Muiden henkilöiden osalta testamentti on tehoton.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Jos henkilö luopuu testamenttiperinnöstään, kuka saa hänen osuutensa jäämistöstä?

Testamentinsaajalla on oikeus luopua oikeudestaan perittävän kuoltua, jollei hän ole jo ryhtynyt sellaisiin toimiin, että hänen on katsottava ottaneen perinnön vastaan. Luopuminen on tehtävä kirjallisesti.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Mitä tarkalleen ottaen tarkoitetaan testamenttiin perustuvalla käyttöoikeudella? Mikä on sen sisältö?

Henkilö voi testamentissaan määrätä, että joku saa käyttöoikeuden testamentin tekijän jäämistöön tai siihen kuuluvaan omaisuuteen toisen henkilön saadessa siihen omistusoikeuden testamentin tekijän kuollessa tai myöhemmin. Tällöin noudatetaan perintökaaren säännöksiä, mikäli testamentista ei muuta johdu.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Onko testamentin muotoa aina pakko noudattaa, vaikka joutuisi kuolemanhätään?

Jos henkilö sairauden tai muun pakottavan syyn vuoksi on estynyt tekemästä testamenttia kirjallisesti kahden esteettömän henkilön ollessa yhtäaikaisesti läsnä, saa hän tehdä sen suullisesti kahden todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Mikä on erityistestamentti eli legaatti ja kuinka se täytetään?

Erityisjälkitestamentilla eli legaatilla henkilö voi määrätä jostain tietystä omaisuudestaan. Erityistestamenttia koskevat samat muotovaatimukset kuin yleistestamenttia. Se on siis tehtävä kirjallisesti kahden esteettömän henkilön ollessa yhtä aikaa läsnä, ja heidän on se todistettava oikeaksi allekirjoituksellaan.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Kuinka epäselvää testamenttia tulkitaan?

Testamenttia tulkitaan siten, että tulkinnan voidaan otaksua vastaavan testamentin tekijän tahtoa. Sen vuoksi noudatetaan perintökaaren säännöksiä vain, jos ei testamentin määräyksestä, sen tarkoitukseen ja muihin olosuhteisiin nähden, ole katsottava muuta johtuvan.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Mikä on testamentti? Kuka voi tehdä testamentin?

Testamenttia eli jälkisäädöstä voidaan luonnehtia henkilön viimeiseksi tahdoksi, jolla hän määrää omaisuudestaan kuolemansa varalta. Testamentilla on tiukat muotovaatimukset, joita on oikeuskäytännössä ankarasti vaalittu.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Missä muodossa testamentti tulee laatia?

Testamentti on tehtävä kirjallisesti kahden esteettömän todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä, ja heidän on, kun testamentin tekijä on allekirjoittanut testamentin tai tunnustanut siinä olevan allekirjoituksensa, todistettava testamentti nimikirjoituksillaan.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Mitä tarkoitetaan kuolemanvaraislahjalla ja onko se sallittu?

Kuolemanvaraislahjana pidetään sellaista lahjanlupausta, jonka täyttäminen on jollain tavalla kytköksissä lupauksen antaneen henkilön kuolemaan. Jos lupaus on tarkoitettu täytettäväksi antajansa elinaikana, sitä ei pidetä kuolemanvaraislahjana, vaikka lupauksen antaja sattuisikin kuolemaan ennen lupauksen täyttämistä.

Lue artikkeli

Artikkelit - Perhe ja perintö

Mikä on testamentin toimeenpanija?

Perittävä voi testamentissaan nimetä testamentin toimeenpanijan. Testamentin toimeenpanija voidaan määrätä testamentissa hallitsemaan kuolinpesää perillisten ja yleistestamentinsaajien sijasta.

Lue artikkeli

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.