Perunkirjoitus on lakisääteinen toimitus, joka on toimitettava jokaisen Suomessa kuolleen henkilön jälkeen. Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluttua perittävän kuolemasta.
Lue artikkeliPerunkirjoitus on lakisääteinen toimitus, joka on toimitettava jokaisen Suomessa kuolleen henkilön jälkeen. Tässä toimituksessa laaditaan perukirja, johon merkitään vainajan varat ja velat. Perukirjaan merkitään myös muun muassa kuolinpesän osakkaat, joten se toimii myös osakasluettelona.
Lue artikkeliVelallisen tekemä oikeustoimi peräytyy, jos sillä yksin tai yhdessä muiden toimenpiteiden kanssa on sopimattomasti suosittu velkojaa toisten velkojien kustannuksella, siirretty omaisuutta pois velkojien ulottuvilta tai lisätty velkoja velkojien vahingoksi.
Lue artikkeliJos velallinen perittävän kuoleman jälkeen mutta ennen konkurssin alkamista on luopunut tai viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun hän on saanut tiedon perittävän kuolemasta ja oikeudestaan perintöön tai testamenttiin, luopuu oikeudestaan, hänen oikeutensa perintöön tai testamenttiin ei kuulu konkurssipesään.
Lue artikkeliPerunkirjoituksen vero-oikeudellisella velvoitteella tarkoitetaan sitä, että perukirja on toimitettava Verohallinnolle kuukauden kuluttua perunkirjoituksesta.
Lue artikkeliSelvitys on annettava niin, että potilas varmasti ymmärtää sen sisällön, välttäen kapulakieltä ja potilaalle tuntematonta termistöä. Mahdollisuuksien mukaan tulee käyttää tulkkia, jos terveydenhuollon ammattihenkilö ei puhu potilaan kieltä tai potilas ei aisti- tai puhevian vuoksi voi tulla muuten ymmärretyksi.
Lue artikkeliJokaisella Suomessa pysyvästi asuvalla henkilöllä on oikeus ilman syrjintää hänen terveydentilansa edellyttämään terveyden- ja sairaanhoitoon niiden voimavarojen rajoissa, jotka kulloinkin ovat terveydenhuollon käytettävissä.
Lue artikkeliOikeudenkäyntiasiakirjat ovat oikeudenkäynnin julkisuudesta annetun lain ja oikeudenkäynnin julkisuusperiaatteen vuoksi julkisia, ellei tuomioistuin toisin määrää. Jokaisella on oikeus saada tieto julkisesta oikeudenkäyntiasiakirjasta.
Lue artikkeliOmistajalla on oikeus saada löytötavara takaisin, jos hän maksaa löytäjälle löytöpalkkion ja korvaa löydön aiheuttamat tarpeelliset ja kohtuulliset kustannukset.
Lue artikkeliLöytäjän on ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava löydöstä omistajalle tai toimitettava löytötavara poliisille. Löytötavara, joka otetaan talteen julkisen liikenteen kulkuneuvossa, julkisen liikenteen asemalla, liikehuoneistossa, virastossa, toimistossa, työpaikalla, oppilaitoksessa, sairaalassa, teatterissa, urheiluhallissa tai vastaavassa huoneistossa (laitoslöytö), on luovutettava asianomaisen laitoksen henkilökunnalle tai sen löytötavaratoimistolle.
Lue artikkeli