Asianajaja Aino Lehtonen, Helsinki, As:tsto Teperi & Co Oy, aino.lehtonen@teperi-law.fi
Useimmat meistä haluavat siirtää kauas tulevaisuuteen ajatuksen testamentin tekemisestä, asioiden hoitamisesta kuoleman varalle. Testamentti on kuitenkin ainoa keino määrätä pitävästi jäämistöstä.
Testamenttausvapautta rajoittaa rintaperillisen oikeus lakiosaan ja puolison oikeus pitää hallinnassaan yhteinen koti. Testamentissa lakiosakin voidaan määrätä maksettavaksi rahana. Testamentata voi koko omaisuutensa, osan siitä, tai vaikkapa yhden korun tyttären tyttärelle.
Yleinen testamenttimuoto on puolisoiden välinen keskinäinen testamentti. Senkin tekemisessä on eri vaihtoehtoja, halutaanko antaa omistusoikeus jäämistöomaisuuteen, tai turvata kesämökin käyttöoikeus asunnon lisäksi.
Avopuolisoilla testamentti on vieläkin tärkeämpi, koska puolison tukena ei ole aviovarallisuuden ositusta koskevaa säännöstöä eikä perintökaaren lesken suojaksi säätämää asunnon hallintaoikeutta.
Nykyisessä elämänmenossa, jossa mikään ei ole pysyvää, on usein hyvin tarpeellista sulkea pois lasten puolisoiden avio-oikeus testamentilla lasten perintöosista. Avioerotilanteessa on katkeraa luovuttaa äidiltä tai isältä tullutta perintöä entiselle puolisolle.
Koska testamentti tulee tulkittavaksi kuoleman jälkeen, on sen laatimiseksi säädetty tarkat muotomääräykset. Testamentin on oltava kirjallinen, testamentin tekijän allekirjoittama, kahden esteettömän todistajan yhtä aikaa paikalla ollessa. Todistajien on tiedettävä, että allekirjoitettava asiakirja on testamentti ja heidän on todistuslauselmassa kuvattava testamenttaustapahtuma, eli se, että he ovat olleet yhtä aikaa paikalla ja ovat tienneet, että kyseessä on testamentti. Kiireisissä tilanteissa voidaan käyttää hätätilatestamenttia, mutta sen käytön edellytykset ovat tiukat.
Testamentin sisältöön tulee kiinnittää huomiota, jotta testamentti vastaisi tekijänsä tahtoa ja se voidaan peruuttaa vapaamuotoisesti milloin tahansa. Testamentilla voidaan vaikuttaa perintöveron määrään.
Asianajaja ottaa testamentin teosta haastatteluineen, kirjoituksineen, todistajineen ja säilytyksineen 200 – 600 euroa ajankäytöstä riippuen. Hinta on syytä kysyä ennakkoon ja työn laatua valvoo asianajajaliitto sekä oikeuskansleri
Edunvalvontavaltuutus ei ole pelkästään varautumista vanhuuteen. Kuvitellaan vaikkapa tilanne, jossa alkutalven pimeässä ajat autolla liukasta tietä kotiin töistä ja yhtäkkiä hirvi osuu tiellesi. Siinä hetkessä varmastikin miettii, kuinkahan tässä käy ja toivottavasti nyt ei satu pahasti. Harmillisessa tilanteessa hirvikolari voi kuitenkin viedä sairaalaan pidemmäksikin aikaa eikä enää olekaan kykenevä hoitamaan omia asioitaan kuten ennen. Tämmöiseen tilanteeseen varautuminen edellyttää jo nyt pohtimaan edunvalvontavaltuutuksen laatimista kuntoon sekä vanhuuden varalle että ns. pahan päivän varalle.
Lue artikkeliKuka saa omaisuutesi kuoleman jälkeen? Suomessa perintökaari säätelee perimisjärjestyksen. Perinnönsaajat on jaettu kolmeen perillisryhmään eli parenteeliin. Testamentilla perinnönjättäjä voi myös itse vaikuttaa siihen, miten hänen omaisuutensa jaetaan kuoleman jälkeen. Testamentilla ei voi kuitenkaan poistaa rintaperillisten oikeutta ns. lakiosaan.
Lue artikkeliAvoliitto ei purkautuessaan synnytä samanlaisia varallisuusoikeudellisia vaikutuksia kuin avioliitto. Lähtökohtana on, että avoliiton molemmat osapuolet pitävät oman omaisuutensa. Avoliiton päättyessä ei suoriteta ositusta, eikä kumpikaan osapuoli maksa tasinkoa toiselle. Poikkeuksena tästä on hyvitys yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta.
Lue artikkeliOikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)
OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.