Kahden samaa sukupuolta olevan, 18 vuotta täyttäneen henkilön parisuhde voidaan rekisteröidä. Rekisteröityyn parisuhteeseen sovelletaan suurelta osin samoja säännöksiä kuin avioliittoon ja sen oikeusvaikutukset ovat pitkälti samat kuin avioliitolla.
Maistraatti tutkii, ettei parisuhteen rekisteröinnille ole laissa säädettyä estettä. Parisuhteen rekisteröinnin esteet vastaavat avioliiton esteitä.
Parisuhteen rekisteröi siviilivihkimiseen oikeutettu viranomainen eli esimerkiksi maistraatin henkikirjoittaja tai käräjätuomari. Sen voi myös rekisteröidä sellainen henkilö, jolle maistraatti on antanut rekisteröimisluvan.
Parisuhde rekisteröidään siten, että parisuhteen osapuolet rekisteröijän läsnä ollessa yhdessä allekirjoittavat rekisteröintiä tarkoittavan asiakirjan ja rekisteröijä samalla vahvistaa sen allekirjoituksellaan.
Rekisteröity parisuhde purkautuu, kun parisuhteen toinen osapuoli kuolee tai julistetaan kuolleeksi taikka parisuhde puretaan tuomioistuimen päätöksellä. Rekisteröidyn parisuhteen purkamiseen sovelletaan samoja säännöksiä kuin avioeroon.
Evankelis-luterilainen kirkko ei ole toistaiseksi hyväksynyt samaa sukupuolta olevien avioliittoa, eikä kirkollinen vihkiminen ole mahdollista samaa sukupuolta oleville pareille. Rekisteröidylle parisuhteelle on kuitenkin mahdollista saada siunaus, vaikkakin suuri osa papeista kokee samaa sukupuolta olevien parisuhteen sotivan vakaumustaan vastaan.
Edunvalvontavaltuutus ei ole pelkästään varautumista vanhuuteen. Kuvitellaan vaikkapa tilanne, jossa alkutalven pimeässä ajat autolla liukasta tietä kotiin töistä ja yhtäkkiä hirvi osuu tiellesi. Siinä hetkessä varmastikin miettii, kuinkahan tässä käy ja toivottavasti nyt ei satu pahasti. Harmillisessa tilanteessa hirvikolari voi kuitenkin viedä sairaalaan pidemmäksikin aikaa eikä enää olekaan kykenevä hoitamaan omia asioitaan kuten ennen. Tämmöiseen tilanteeseen varautuminen edellyttää jo nyt pohtimaan edunvalvontavaltuutuksen laatimista kuntoon sekä vanhuuden varalle että ns. pahan päivän varalle.
Lue artikkeliKuka saa omaisuutesi kuoleman jälkeen? Suomessa perintökaari säätelee perimisjärjestyksen. Perinnönsaajat on jaettu kolmeen perillisryhmään eli parenteeliin. Testamentilla perinnönjättäjä voi myös itse vaikuttaa siihen, miten hänen omaisuutensa jaetaan kuoleman jälkeen. Testamentilla ei voi kuitenkaan poistaa rintaperillisten oikeutta ns. lakiosaan.
Lue artikkeliAvoliitto ei purkautuessaan synnytä samanlaisia varallisuusoikeudellisia vaikutuksia kuin avioliitto. Lähtökohtana on, että avoliiton molemmat osapuolet pitävät oman omaisuutensa. Avoliiton päättyessä ei suoriteta ositusta, eikä kumpikaan osapuoli maksa tasinkoa toiselle. Poikkeuksena tästä on hyvitys yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta.
Lue artikkeliOikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)
OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.