Asianajaja Jari Kääriäinen, Iisalmi, As:tsto Jari Kääriäinen Oy, jari.kaariainen@asianajajat.net
Pääsääntöisesti yksityishenkilön velkajärjestely voidaan myöntää henkilölle, joka on maksukyvytön ja maksukyvyttömyyden pääasiasiallisena syynä on maksukyvyn olennainen heikentyminen esimerkiksi sairauden, työkyvyttömyyden tai työttömyyden johdosta taikka jos velkajärjestelyyn on muuten painavat perusteet huomioon ottaen velkojen määrä suhteessa henkilön maksukykyyn. Lisäksi edellytetään, että henkilö ei pysty kohtuudella parantamaan maksukykyään selviytyäkseen veloistaan ja että henkilön maksukyvyttömyys ei johdu väliaikaisesta syystä.
Velkajärjestelyä ei voida kuitenkaan myöntää ilman erityisiä vastasyitä, jos:
Velkajärjestelyn esteiden olemassaolon sekä sen, onko esteestä huolimatta olemassa erityinen vastasyy velkajärjestelyn myöntämiselle, ratkaisee viime kädessä tuomioistuin käsitellessään velkajärjestelyä hakevan henkilön hakemuksen. Tuomioistuin kuulee pääsääntöisesti ennen ratkaisuaan ainakin suurempia velkojia, jolloin velkojilla on mahdollisuus ottaa kantaa hakemukseen ja lausua mahdollisten esteiden olemassaolosta. Samoin velkajärjestelyä hakevalle varataan pääsääntöisesti mahdollisuus esittää mahdollisia vastasyitä velkajärjestelyn myöntämiseksi, mikäli edellä kerrottuja esteitä ilmenee. Mikäli velkajärjestelyn myöntämisen edellytykset todetaan tuomioistuimessa riitaiseksi, asiassa voidaan järjestää myös suullinen käsittely. Sekä velkajärjestelyä hakevalla että velkojilla on mahdollisuus käyttää asiassa avustajaa hakemuksen jokaisessa käsittelyvaiheessa.
- See more at: http://opuslex.fi/velkajarjestelyn-esteet/#sthash.YmGN7Uac.dpuf
Edunvalvontavaltuutus ei ole pelkästään varautumista vanhuuteen. Kuvitellaan vaikkapa tilanne, jossa alkutalven pimeässä ajat autolla liukasta tietä kotiin töistä ja yhtäkkiä hirvi osuu tiellesi. Siinä hetkessä varmastikin miettii, kuinkahan tässä käy ja toivottavasti nyt ei satu pahasti. Harmillisessa tilanteessa hirvikolari voi kuitenkin viedä sairaalaan pidemmäksikin aikaa eikä enää olekaan kykenevä hoitamaan omia asioitaan kuten ennen. Tämmöiseen tilanteeseen varautuminen edellyttää jo nyt pohtimaan edunvalvontavaltuutuksen laatimista kuntoon sekä vanhuuden varalle että ns. pahan päivän varalle.
Lue artikkeliKuka saa omaisuutesi kuoleman jälkeen? Suomessa perintökaari säätelee perimisjärjestyksen. Perinnönsaajat on jaettu kolmeen perillisryhmään eli parenteeliin. Testamentilla perinnönjättäjä voi myös itse vaikuttaa siihen, miten hänen omaisuutensa jaetaan kuoleman jälkeen. Testamentilla ei voi kuitenkaan poistaa rintaperillisten oikeutta ns. lakiosaan.
Lue artikkeliAvoliitto ei purkautuessaan synnytä samanlaisia varallisuusoikeudellisia vaikutuksia kuin avioliitto. Lähtökohtana on, että avoliiton molemmat osapuolet pitävät oman omaisuutensa. Avoliiton päättyessä ei suoriteta ositusta, eikä kumpikaan osapuoli maksa tasinkoa toiselle. Poikkeuksena tästä on hyvitys yhteistalouden hyväksi annetusta panoksesta.
Lue artikkeliOikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)
OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.