Koti ja asuminen

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin julkinen luotettavuus

Julkaistu: 29.06.2018

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä julkinen perusrekisteri, joka sisältää tiedot kiinteistön omistajista eli lainhuudoista, kiinteistöön kohdistuvista kiinnityksestä sekä erityisistä oikeuksista. Rekisteriin merkitään myös edellä mainittuja tietoja koskevat hakemukset sekä muistutus- ja saantotietoja kaupanvahvistajan, pesänjakajan tai ulosottomiehen ilmoituksen taikka kiinteistönkaupan verkkopalvelusta saadun tiedon perusteella. Tieto hakemuksen vireilläolosta merkitään rekisteriin jo sen päivän aikana, kun kirjaamisasiaa koskeva hakemus saapuu kirjaamisviranomaiselle. Kirjaamisen oikeusvaikutukset alkavat jo hakemuksen tullessa vireille ja tietojen tuleekin olla alusta asti ajantasaiset ja mahdollisimman oikein.

Maakaaren (540/1995) 7 luvun 1 a §:n mukaan rekisterin tarkoituksena on mahdollistaa kiinteistöön kohdistuvien oikeuksien ja rasitusten kirjaaminen oikeudenhaltijoiden oikeuksien vahvistamiseksi ja sivullisten etujen turvaamiseksi, edistää kirjaamisasioiden käsittelyä sekä varmistaa oikeuksia ja rasituksia koskevan ajantasaisen tiedon saatavuus kiinteistöä koskevien oikeustoimien ja hankkeiden valmistelua, tekemistä ja valvontaa sekä tuomioistuin- ja viranomaistoimintaa varten. Kirjaamalla tiedot rekisteriin pyritään siis parantamaan sekä oikeudenhaltijoiden että sivullisten asemaa, ja siksi yksityishenkilöllekin on maakaaressa osoitettu yleinen selonottovelvollisuus rekisterin sisältämistä tiedoista. Sen jälkeen, kun rekisteriin tehdyn merkinnän katsotaan tulleen jokaisen tietoon kirjaamispäivää seuraavana arkipäivänä, ei vilpittömän mielen suojaa enää pääsääntöisesti voi saada.

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri nauttii julkista luotettavuutta (publica fides). Julkisella luotettavuudella voidaan sanoa olevan niin positiivinen kuin negatiivinenkin ulottuvuus – sivullisella on paitsi oikeus luottaa rekisteriin merkityn oikeuden pätevyyteen, myös siihen, ettei oikeutta, jota ei rekisteriin ole kirjattu, ole olemassa. Koska kirjauksiin perustuvia olettamia suojataan silloinkin, kun ne eivät vastaa todellisuutta, on kirjaamisratkaisuille laissa annettu välittömiä oikeusvaikutuksia. Maakaari lähtee siitä ajatuksesta, että esineoikeudelliset kollisiot, joissa kaksi vilpittömässä mielessä toiminutta osapuolta kilpailevat osuudesta kiinteistöön, ratkeavat kirjausten perusteella.

Toisaalta lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin nauttima luotettavuus ei ole aivan poikkeuksetonta: esimerkiksi kiinteistön luovutuksensaajan tietoisuus kaupan kohteesta otetaan huomioon rekisterimerkintöjä laajemminkin. Tämä ilmenee MK 13 luvun 4.1 §:stä, jonka mukaan luovutukseen perustuva kiinteistön saanto on pysyvä, vaikkei luovuttaja olisi ollut oikea omistaja hänen tai hänen edeltäjänsä saannon virheellisyyden vuoksi, jos luovuttajalla saannon tapahtuessa oli lainhuuto kiinteistöön eikä luovutuksensaaja tällöin tiennyt eikä hänen pitänyt tietää, ettei luovuttaja ollut oikea omistaja.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Artikkelit

Hallinnanjakosopimuksella selkeyttä kiinteistön käyttöön

Kun kaksi tai useampi henkilö omistaa yhdessä kiinteistön, puhutaan yhteisomistuksesta. Yhteisomistajat omistavat kiinteistön määräosin. Tällainen määräosainen omistus ei anna yhteisomistajalle oikeutta yksin hallita ja käyttää jotain tiettyä aluetta tai rakennusta kiinteistöllä. Lähtökohtaisesti yhteisomistajilla on yhtäläinen oikeus käyttää kiinteistöä, ja he vastaavat kiinteistöstä aiheutuvista kustannuksista omistusosuuksiensa mukaisessa suhteessa. Hallinnanjakosopimus on kiinteistön yhteisomistajien tekemä sopimus kiinteistön hallinnasta. Hallinnanjakosopimus ei muuta kiinteistön omistussuhteita, mutta sen avulla voidaan saavuttaa tilanne, jossa yhteisomistajalla on yksin määräysvalta hallitsemaansa alueeseen tai rakennukseen. Sopimuksen tekeminen edellyttää, että kaikki kiinteistön yhteisomistajat siihen suostuvat ja ovat sopimuksen sisällöstä yksimielisiä. Sopimuksessa voidaan sopia, että se on voimassa toistaiseksi tai määräajan.

Lue artikkeli

Artikkelit

Vakuus asuinhuoneiston vuokrasuhteessa

Asuinhuoneiston tai -rakennuksen vuokrasopimukseen sovelletaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta (481/1995). Asuinhuoneiston vuokrasopimuksen solmimisen yhteydessä sovitaan vuokravakuuden asettamisesta. Joskus käytetään myös nimitystä takuuvuokra. Yleensä vuokrasuhteen alkaessa vuokralaiselta vaaditaan vakuus sen varalta, ettei hän suorita vuokrasopimuksen tai lain hänelle asettamia velvoitteita.

Lue artikkeli

Artikkelit

Palo- ja poistumisturvallisuus taloyhtiössä

Tässä artikkelissa tarkastellaan palo- ja poistumisturvallisuuteen liittyvää sääntelyä, kun kyse on asunto-osakeyhtiöstä eli taloyhtiöstä ja siinä asumisesta. Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on lain asettamia palo- ja poistumisturvallisuuteen liittyviä vastuita, mutta on huomattava, että myös jokaisen taloyhtiön asukkaan on toimittava huolellisesti paloturvallisuuden varmistamiseksi.

Lue artikkeli

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.