Kauppa ja sopimus

Voiko kiinteistön virhe olla merkityksetön?

Julkaistu: 01.08.2012

Jotta ostaja voi laatuvirheen perusteella esittää vaatimuksia, virheen on oltava merkityksellinen suhteessa kauppahintaan. Ostettu kiinteistö voi poiketa myyntisopimuksessa sovitusta niin, että poikkeaminen katsotaan merkityksettömäksi kaupan taikka kauppaehtojen kannalta. Silloin kun kiinteistön virhe katsotaan merkityksettömäksi, ei ostajalla ole oikeutta vaatia hinnanalennusta, kaupan purkua taikka vahingonkorvauksia virheen perusteella. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä iäkkäämpi kohde, sitä todennäköisempää on, että siinä on korjaustarpeita ja virheitäkin. Vertailukohtana voidaan pitää sitä, mitä vastaavankaltaiselta kohteelta yleensä voidaan odottaa.

Kiinteistön virheen merkityksellisyyttä ei voida mitata pelkästään virheen korjaamisesta aiheutuvien kulujen suuruudella. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka virheen korjaamiskustannukset olisivatkin suhteellisen matalat, voidaan virheellä kuitenkin katsoa olevan merkitystä kauppaan tai sen ehtoihin. Tältä osin hyvä lähtökohta taas on arvioida tilannetta siitä näkökulmasta, että mitä uudempi kohde on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä siinä ei saisi olla virheitä tai puutteita suhteessa muihin vastaaviin kohteisiin.

Kiinteistössä esiintyneen virheellä – esimerkiksi kosteus- tai homevaurio, puutteellinen lämmitysjärjestelmä tai väärin ilmoitettu pinta-ala – tulee olla niin suuri vaikutus, että ostajan tieto siitä olisi muuttanut kiinteistökaupan kulun. Jos ostaja olisi tiennyt virheestä, ei hän olisi ostanut kiinteistöä samoilla ehdoilla, esimerkiksi samaan hintaan.

Virheen osalta edellytetään, ettei ostaja ole nimenomaan tiennyt virheen olemassaolosta kiinteistökauppaa tehtäessä eikä virhe ole ollut huomattavissa normaalissa tarkastuksessa.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Artikkelit

Omistuksenpidätys- ja takaisinottoehdosta

Laissa osamaksukaupasta (osamaksukauppalaki) 1 §:ssä säädetään osamaksukaupan legaalimääritelmästä sekä takaisinotto- ja omistuksenpidätysehdosta. Yleisesti ottaen omistuksenpidätys- tai takaisinottoehdon käytön syynä on se, että myyjä haluaa varautua ostajan mahdollisiin sopimusrikkoihin, eli käytännössä joko siihen, ettei ostaja maksa sovittua kauppahintaa taikka siihen, että ostaja viivästyy sovitun kauppahinnan maksamisessa. Omistuksenpidätys- tai takaisinottoehtoa voidaan käyttää myös esimerkiksi hallinnoimistarkoituksessa taikka kontrollitarkoituksessa.

Lue artikkeli

Artikkelit

Tavaran virhe kauppalain mukaan

Kauppa on sopimus, jossa myyjä luovuttaa esineen omistusoikeuden ostajalle rahavastiketta vastaan. Kun kaupan molemmat osapuolet ovat joko yksityishenkilöitä tai elinkeinonharjoittajia, sovelletaan kauppalakia. Tässä artikkelissa tarkastellaan, milloin tavarassa on kauppalain mukaan virhe.

Lue artikkeli

Artikkelit

Vuokranantajan oikeus purkaa vuokrasopimus

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy tavallisesti irtisanomiseen. On kuitenkin tiettyjä erikoistilanteita, joissa vuokrasopimus voidaan purkaa välittömästi. Tässä artikkelissa keskitytään niihin tilanteisiin, joissa vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen asuinhuoneistoa vuokratessa. Vuokranantajan purkuperusteet on lueteltu tyhjentävästi laissa ja ylimääräisistä purkuperusteista ei voi sopia.

Lue artikkeli

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.