Kauppa ja sopimus

Mitä jos minut pakotetaan tekemään sopimus?

Julkaistu: 16.12.2012

Oikeustoimi, jonka tekemiseen joku on oikeudenvastaisesti pakotettu, ei sido pakotettua, jos pakottamiseen on käytetty väkivaltaista pitelemistä taikka pakottavaa hengen tai terveyden vaaraa käsittävää uhkausta. Jos pakkoa on käyttänyt joku muu kuin pakotetun sopimuskumppani, sopimus ei tällöinkään sido sopimukseen pakotettua, vaikka hänen sopimuskumppaninsa ei tiennyt eikä hänen pitänytkään tietää pakon käytöstä. Sopimuksen sitomattomuus edellyttää kuitenkin, että sopimukseen pakotettu pakon loputtua ilmoittaa pakon käytöstä sopimuskumppanilleen ilman aiheetonta viivytystä.

Jos joku pakotetaan oikeustoimeen muuten kuin käyttämällä väkivaltaista pitelemistä taikka pakottavaa hengen tai terveyden vaaraa käsittävää uhkausta, oikeustoimi ei tällöinkään sido siihen pakotettua. Tällaisessa tilanteessa tosin oikeustoimi tulee sitovaksi, jos pakkoa on käyttänyt joku muu kuin siihen pakotetun sopimuskumppani eikä tämä tiennyt eikä hänen pitänytkään tietää pakon käytöstä. Tällainen lievän pakon tilanne on kyseessä useimmiten silloin, kun oikeustoimeen pakotettua uhataan hänen kannaltaan häpeällisillä tai haitallisilla seuraamuksilla, esimerkiksi maineen tai varallisuuden menetyksellä tai rikossyytteen nostamisella.

Täyttääkseen pätemättömyysperusteen tunnusmerkit pakon on oltava oikeudenvastaista. Näin ollen esimerkiksi jos velkoja periessään saatavaansa uhkaa velallista pakkotoimiin ryhtymisellä, jos tämä ei maksa velkaansa, tällainen tilanne ei vielä täytä pakon tunnusmerkkejä, vaikka se velallisesta painostavalta tuntuisikin.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Artikkelit

Omistuksenpidätys- ja takaisinottoehdosta

Laissa osamaksukaupasta (osamaksukauppalaki) 1 §:ssä säädetään osamaksukaupan legaalimääritelmästä sekä takaisinotto- ja omistuksenpidätysehdosta. Yleisesti ottaen omistuksenpidätys- tai takaisinottoehdon käytön syynä on se, että myyjä haluaa varautua ostajan mahdollisiin sopimusrikkoihin, eli käytännössä joko siihen, ettei ostaja maksa sovittua kauppahintaa taikka siihen, että ostaja viivästyy sovitun kauppahinnan maksamisessa. Omistuksenpidätys- tai takaisinottoehtoa voidaan käyttää myös esimerkiksi hallinnoimistarkoituksessa taikka kontrollitarkoituksessa.

Lue artikkeli

Artikkelit

Tavaran virhe kauppalain mukaan

Kauppa on sopimus, jossa myyjä luovuttaa esineen omistusoikeuden ostajalle rahavastiketta vastaan. Kun kaupan molemmat osapuolet ovat joko yksityishenkilöitä tai elinkeinonharjoittajia, sovelletaan kauppalakia. Tässä artikkelissa tarkastellaan, milloin tavarassa on kauppalain mukaan virhe.

Lue artikkeli

Artikkelit

Vuokranantajan oikeus purkaa vuokrasopimus

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy tavallisesti irtisanomiseen. On kuitenkin tiettyjä erikoistilanteita, joissa vuokrasopimus voidaan purkaa välittömästi. Tässä artikkelissa keskitytään niihin tilanteisiin, joissa vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen asuinhuoneistoa vuokratessa. Vuokranantajan purkuperusteet on lueteltu tyhjentävästi laissa ja ylimääräisistä purkuperusteista ei voi sopia.

Lue artikkeli

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.