Kauppa ja sopimus

Milloin kiinteistön kauppa voidaan purkaa virheen vuoksi?

Julkaistu: 01.08.2012

Milloin kiinteistön kauppa voidaan purkaa virheen vuoksi?

Julkaistu 1.8.2012

Jotta kiinteistön kauppa voitaisiin purkaa, tulee siinä ilmenneen virheen olla lainsäädännön mukaan olennainen. Olennaisuutta arvioitaessa selvitetään virheen merkitys kokonaisuudessaan ostajalle: onko virhe ollut niin merkittävä, etteivät muuta vaihtoehtoa voida pitää kohtuullisena? Arviointi tehdään objektiivisella mittapuulla.

Olennainen virhe voi olla esimerkiksi vakava kosteus- tai homevaurio asunnossa, taikka muu merkittävä puutteellisuus asunnon asuinkelpoisuudessa.

Arvioinnissa voidaan antaa myös merkitystä sille, onko myyjä toiminut epärehellisesti kauppaa tehdessään. Toisin sanoen onko myyjä ollut tietoinen virheen olemassaolosta, mutta on johtanut ostajaa harhaan.

Kiinteistön kaupan purku on ostajan oikeussuojakeinoista vaikutuksiltaan voimakkain. Sitä kevyempiä keinoja ovat hinnan alennus ja vahingonkorvaus. Oikeuskäytännössä kaupan purun kynnys on noussut korkeaksi. Kaupan purun suhdetta muihin oikeussuojakeinoihin arvioidaan yleensä reklamaation tekemisvaiheessa. Riippuen kaupan kohteesta korjauskustannusten suuruus suhteessa kauppahintaan tulee olla yli 30 % että kaupan purkua on mielekästä vaatia. Tuomioistuimissa on varsinkin vanhempien rakennusten osalta tehty ratkaisuja, joissa korjauskustannukset ovat olleet yli 50 % kauppahinnasta, joskus jopa yli kauppahinnan, eikä silti kaupan purkuvaatimus ole menestynyt. Tämä voi johtua monista seikoista, joista yksi yleisimpiä on vanhojen talojen korjaustarpeisiin liittyvä tasonparannus. Kun vanhaa taloa korjataan, se tulee monesti muiltakin kuin vaurioituneilta kohdin parempaan kuntoon kuin ennen korjausta, joka vähennetään niistä kustannuksista joita voi vaatia hinnanalennuksena/vahingonkorvauksena myyjältä. Niitä ei myöskään oteta huomioon kun pohditaan kaupan purkukynnystä.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Artikkelit

Omistuksenpidätys- ja takaisinottoehdosta

Laissa osamaksukaupasta (osamaksukauppalaki) 1 §:ssä säädetään osamaksukaupan legaalimääritelmästä sekä takaisinotto- ja omistuksenpidätysehdosta. Yleisesti ottaen omistuksenpidätys- tai takaisinottoehdon käytön syynä on se, että myyjä haluaa varautua ostajan mahdollisiin sopimusrikkoihin, eli käytännössä joko siihen, ettei ostaja maksa sovittua kauppahintaa taikka siihen, että ostaja viivästyy sovitun kauppahinnan maksamisessa. Omistuksenpidätys- tai takaisinottoehtoa voidaan käyttää myös esimerkiksi hallinnoimistarkoituksessa taikka kontrollitarkoituksessa.

Lue artikkeli

Artikkelit

Tavaran virhe kauppalain mukaan

Kauppa on sopimus, jossa myyjä luovuttaa esineen omistusoikeuden ostajalle rahavastiketta vastaan. Kun kaupan molemmat osapuolet ovat joko yksityishenkilöitä tai elinkeinonharjoittajia, sovelletaan kauppalakia. Tässä artikkelissa tarkastellaan, milloin tavarassa on kauppalain mukaan virhe.

Lue artikkeli

Artikkelit

Vuokranantajan oikeus purkaa vuokrasopimus

Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy tavallisesti irtisanomiseen. On kuitenkin tiettyjä erikoistilanteita, joissa vuokrasopimus voidaan purkaa välittömästi. Tässä artikkelissa keskitytään niihin tilanteisiin, joissa vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen asuinhuoneistoa vuokratessa. Vuokranantajan purkuperusteet on lueteltu tyhjentävästi laissa ja ylimääräisistä purkuperusteista ei voi sopia.

Lue artikkeli

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.