2015

Syyttäjälaitoksen työmäärä kasvussa

Julkaistu: 27.01.2015

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti, että viime vuonna syyttäjänvirastoihin saapui yli 84 000 asiaa. Kasvua asiamäärässä vuoteen 2013 verrattuna oli noin 700 asian verran.

Syyttäjänvirastoissa tehtiin ratkaisuja noin 400 enemmän, kuin oli saapuneita juttuja. Silti syyttäjillä avoinna olevia vanhoja asioita oli yhä enemmän. Tämän lisäksi rangaistusmääräysasioita koskien esimerkiksi ylinopeussakkoja ratkaistiin noin 168 000 kappaletta.

Keskimäärin syyteharkinta kesti vajaa kaksi kuukautta, mutta syyteharkinta riippui asiaryhmästä ja oli pidempi esimerkiksi vaativien talousrikosten kohdalla. 69 prosentissa ratkaisuja syyttäjä päätyi nostamaan syytteen, kun syyttäjämättä jätettiin 13 prosentissa ratkaisuja. Noin 15 posenttia ratkaisuista koski tutkinnan lopettamista ennen sen valmistumista.

Tuomioistuimeen päätyneistä syytteistä jopa noin 40 prosenttia käsiteltiin kirjallisesssa menettelyssä.

Valtakunnansyyttäjänviraston tiedotteessa valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen nostaa esiin resurssien riittämättöyyden ongelman ja sen uhkan kohdistuen kansalaisten perusoikeuteen rikosasian käsittelystä ilman viivästyksiä kohdistuvan. Tällä hetkellä ruuhkaantuneimpiin syyttäjänvirastoihin Nissisen mukaan kuuluvat Pohjanmaan, Oulun seudun, Helsingin ja Ahvenanmaan virastot.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Uutiset

Rikoslakiin tulee uusi törkeää luonnonsuojelurikosta koskeva säännös

Aiemmin laissa ei luonnonsuojelurikoksesta ollut törkeää tekomuotoa. Rikos voidaan arvioida törkeäksi, jos se on kokonaisuutena arvostellen törkeä ja se aiheuttaa vakavaa vaaraa luonnolle, sillä tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä tai se on erityisen suunnitelmallinen. Rangaistus rikoksesta on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

Lue uutinen

Uutiset

Korkolain mukainen viitekorko ja viivästyskorot 1.1.–30.6.2016

Korkolain mukainen viitekorko ajanjaksona 1.1.–30.6.2016 on 0,5 %. Viivästyskorko tänä ajanjaksona on siten 7,5 % vuodessa (viitekorko lisättynä korkolain 4 §:n mukaisella 7 prosenttiyksikön lisäkorolla).

Lue uutinen

Uutiset

Suomi ja Espanja allekirjoittivat verosopimuksen

Sopimus muuttaa muun muassa Suomessa sijaitsevan osakehuoneiston vuokrauksesta ja myynnistä saatavan tulon verotusta. Jatkossa Suomi verottaa sekä vuokratuloa että luovutusvoittoa, joita Espanjassa asuvat henkilöt saavat Suomessa sijaitsevista osakehuoneistoista.

Lue uutinen

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.