2015

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen suuren jaoston tuomio sananvapautta koskevassa asiassa

Julkaistu: 21.10.2015

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuri jaosto on 20.10.2015 antanut tuomion, jonka mukaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10 artiklaa (sananvapaus) ei ole loukattu.

Tapauksessa oli kyse Suomen Kuvalehden valokuvaajana ja toimittajana toimivan valittajan pidättämisestä vuonna 2006 mielenosoituksen yhteydessä sekä hänen tähän liittyvästä tuomitsemisesta niskoittelusta poliisia vastaan. Toimittaja katsoi oikeuttaan sananvapauteen loukatun, kun häntä oli näin estetty tekemästään työtään.

EIT:n suuri jaosto katsoi, että Suomen viranomaiset olivat perustaneet päätöksensä relevantteihin ja riittäviin syihin sekä harkinnassaan saavuttaneet asianmukaisen tasapainon eri intressien keskinäisessä huomioon ottamisessa. Viranomaiset eivät olleet estäneet tiedotusvälineitä kattamasta mielenosoitustapahtumaa. Valittajaa ei ollut estetty tekemästä journalistin työtään ennen tai jälkeen mielenosoituksen. EIT totesi erityisesti, että häntä ei ollut pidätetty journalistityönsä vuoksi, vaan koska hän oli kieltäytynyt noudattamasta poliisin määräyksiä poistua mielenosoitusalueelta. Hänen valokuvausvälineistöään ei ollut konfiskoitu eikä hänelle määrätty rangaistusta.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisun (englanniksi) löydät täältä

Sisäministeriön tiedotteen asiasta löydät täältä

 

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Uutiset

Rikoslakiin tulee uusi törkeää luonnonsuojelurikosta koskeva säännös

Aiemmin laissa ei luonnonsuojelurikoksesta ollut törkeää tekomuotoa. Rikos voidaan arvioida törkeäksi, jos se on kokonaisuutena arvostellen törkeä ja se aiheuttaa vakavaa vaaraa luonnolle, sillä tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä tai se on erityisen suunnitelmallinen. Rangaistus rikoksesta on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen vankeutta.

Lue uutinen

Uutiset

Korkolain mukainen viitekorko ja viivästyskorot 1.1.–30.6.2016

Korkolain mukainen viitekorko ajanjaksona 1.1.–30.6.2016 on 0,5 %. Viivästyskorko tänä ajanjaksona on siten 7,5 % vuodessa (viitekorko lisättynä korkolain 4 §:n mukaisella 7 prosenttiyksikön lisäkorolla).

Lue uutinen

Uutiset

Suomi ja Espanja allekirjoittivat verosopimuksen

Sopimus muuttaa muun muassa Suomessa sijaitsevan osakehuoneiston vuokrauksesta ja myynnistä saatavan tulon verotusta. Jatkossa Suomi verottaa sekä vuokratuloa että luovutusvoittoa, joita Espanjassa asuvat henkilöt saavat Suomessa sijaitsevista osakehuoneistoista.

Lue uutinen

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.