Perittävä voi antaa testamentissaan määräyksen, jonka hän on tarkoittanut omaisuuden saajan tai jonkun muun henkilön täytettäväksi. Tällaista määräystä kutsutaan tarkoitemääräykseksi.
Lue artikkeliYleensä oikeudenkäynnit ovat julkisia, jolloin yleisö saa tulla seuraamaan oikeudenkäyntiä. Joskus kuitenkin, jos käsiteltävänä oleva asia on arkaluontoinen tai sisältää salassa pidettävää tietoa, asia käsitellään suljetuin ovin, jolloin yleisö ei saa tulla seuraamaan oikeudenkäyntiä. Oikeudenkäynnin ratkaisu on kuitenkin aina julkinen.
Lue artikkeliJos testamentin tekijä on peruuttanut määräyksensä tai jos hän on hävittänyt testamentin taikka muutoin selvästi ilmaissut, ettei määräys enää vastaa hänen viimeistä tahtoaan, on määräys tehoton.
Lue artikkeliRikosoikeudenkäynnissä oikeudenkäynnissä on oikeuden kokoonpanon lisäksi läsnä vastaaja eli syytetty sekä virallinen syyttäjä. Rikoksesta riippuen paikalla on asianomistaja eli rikoksen uhri. Osapuolista käytetään nimitystä asianosaiset. Lisäksi läsnä voi olla todistajia. Jokaista muuta paitsi jutun asianosaista voidaan kuulustella todistajana.
Lue artikkeliJos perillinen tahtoo moittia testamenttia, hänen on nostettava kanne kuuden kuukauden kuluessa saatuaan testamentista tiedon. Perillisellä ei kuitenkaan ole moiteoikeutta, jos hän on hyväksynyt testamentin tai muulla todistettavalla tavalla luopunut moiteoikeudestaan.
Lue artikkeliRiita-asia tulee vireille tuomioistuimessa, kun kantaja on jättänyt haastehakemuksen käräjäoikeuteen. Tuomioistuin antaa asiasta tiedon vastapuolelle ja pyytää tältä vastausta haasteeseen.
Lue artikkeliTestamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi, jos testamentin tekijä ei ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään, jos testamenttia ei ole tehty laissa säädetyssä muodossa tai jos testamentin tekemiseen on vaikuttanut mielisairaus, tylsämielisyys tai testamentin tekijän muu sieluntoiminnan häiriö.
Lue artikkeliJos velallinen perittävän kuoleman jälkeen mutta ennen konkurssin alkamista on luopunut tai viimeistään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun hän on saanut tiedon perittävän kuolemasta ja oikeudestaan perintöön tai testamenttiin, luopuu oikeudestaan, hänen oikeutensa perintöön tai testamenttiin ei kuulu konkurssipesään.
Lue artikkeliKonkurssipesään kuuluu tietyin poikkeuksin omaisuus, joka velallisella on konkurssin alkaessa ja jonka velallinen saa ennen konkurssin päättymistä. Luonnollisen henkilön konkurssipesään ei kuitenkaan kuulu hänen konkurssin alkamisen jälkeen saamansa omaisuus tai ansaitsemansa tulo.
Lue artikkeliPääsääntöisesti ulosottoon tarvitaan ulosottoperuste, joka voi olla esimerkiksi tuomioistuimen antama tuomio.
Lue artikkeliOikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)
OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.