Lapsen oikeudet ovat tulleet viime vuosikymmeninä entistä tärkeämmiksi. Lapsen ihmisoikeudet on huomioitu muun muassa lapsen oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa.
Lue artikkeliVanhemmat voivat sopia siitä, että lapsen huolto uskotaan molemmille vanhemmille yhteisesti, tai että lapsen tulee asua toisen vanhempansa luona, jos vanhemmat eivät asu yhdessä. Mahdollista on myös sopia, että lapsen huolto uskotaan yksin toiselle vanhemmalle, tai että lapsella on oikeus vanhempien sopimalla tavalla pitää yhteyttä ja tavata vanhempaansa, jonka luona lapsi ei asu.
Lue artikkeliJos perittävä eläessään on antanut rintaperilliselle omaisuuttaan lahjaksi, se vähennetään ennakkona tämän lakiosasta, ellei muuta ole määrätty tai olosuhteisiin katsoen oletettava tarkoitetun.
Lue artikkeliIrtaimen omaisuuden lahjoituksesta säädetään lahjanlupauslaissa. Laissa säädetään, että irtaimen omaisuuden lahjoittamista koskeva lupaus on lahjanantajan velkojia kohtaan pätemätön, kunnes lupaus on täytetty eli lahja on annettu lahjansaajalle.
Lue artikkeliKun lapsen huoltoa tai tapaamisoikeutta koskeva asia on vireillä tuomioistuimessa, voi tuomioistuin antaa väliaikaisen määräyksen siitä, kenen luona lapsen tulee asua ja tapaamisoikeudesta sekä tapaamisen tai luonapidon ehdoista.
Lue artikkeliTuomioistuin voi päättää, että lapsen huolto uskotaan molemmille vanhemmille yhteisesti, että lapsen tulee asua toisen vanhempansa luona, jos vanhemmat eivät asu yhdessä, tai että lapsen huolto uskotaan yksin toiselle vanhemmalle.
Lue artikkeliLapsen huollon tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapsen yksilöllisten tarpeiden ja toivomusten mukaisesti. Huollon tulee turvata myönteiset ja läheiset ihmissuhteet erityisesti lapsen ja hänen vanhempiensa välillä.
Lue artikkeliVanhemmat voivat sopia siitä, että lapsen huolto uskotaan molemmille vanhemmille yhteisesti, tai että lapsen tulee asua toisen vanhempansa luona, jos vanhemmat eivät asu yhdessä.
Lue artikkeliLapsen huoltoa tai tapaamisoikeutta koskeva asia pannaan vireille hakemuksella, jonka voivat tehdä lapsen vanhemmat yhdessä, toinen vanhemmista, lapsen huoltaja tai sosiaalilautakunta.
Lue artikkeliLapsen vanhemmat, jotka lapsen syntyessä ovat avioliitossa keskenään, ovat kumpikin lapsensa huoltajia. Jos vanhemmat eivät lapsen syntyessä ole avioliitossa keskenään, on äiti lapsensa huoltaja.
Lue artikkeli