Rintaperillisen jakovaatimuksen ja testamentinsaajan oikeuden estämättä eloonjäänyt puoliso saa pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan eloonjääneen puolison kodiksi sopivan asunnon.
Lue artikkeliJos perillinen on 18 vuotta täytettyään jatkuvasti työllään avustanut perittävää tämän elinkeinon tai ammatin harjoittamisessa taikka taloudessa saamatta siitä kohtuullista korvausta, on hän oikeutettu vaadittaessa saamaan jäämistöstä hyvityksen, vaikka työn tekeminen ei ole perustunut osapuolten väliseen sopimukseen.
Lue artikkeliJos perittävän lapsi tarvitsee kasvatukseensa tai koulutukseensa varoja hänelle perintönä tulevan omaisuuden lisäksi, annetaan, sen mukaan kuin olosuhteisiin katsoen harkitaan kohtuulliseksi, hänelle päältä päin pesän säästöstä kertakaikkisena määränä avustusta enintään siihen asti, kunnes hän täyttää 21 vuotta.
Lue artikkeliEloonjäänyt puoliso saa pitää kuolleen puolison jäämistön jakamattomana hallinnassaan, jollei rintaperillisen jakovaatimuksesta tai perittävän tekemästä testamentista muuta johdu.
Lue artikkeliPeriaatteessa estettä hallintaoikeudesta luopumiselle ei ole. Se voi tosin vaikuttaa perintö- ja lahjaverotukseen, sillä esimerkiksi vastikkeetonta luopumista saatetaan verotuksessa arvioida lahjana.
Lue artikkeliMikäli hallintaoikeuden kohteena oleva omaisuus myydään ja sen sijalle hankitaan muuta omaisuutta, verotusoikeudellisesti merkittävä kysymys on se, onko hallinnasta luovuttu kokonaan vai onko hallinta siirtynyt sijaan tulleeseen omaisuuteen.
Lue artikkeliTasinkoprivilegi on etuoikeus olla luovuttamatta tasinkoa toiselle puolisolle tämän ollessa konkurssissa taikka lesken oikeus olla luovuttamatta tasinkoa kuolleen puolison perillisille.
Lue artikkeliSopimusositusta pidetään lähtökohtana ositusta toimitettaessa. Puolisoilla on laaja sopimusvapaus, jota rajoittaa kuitenkin velkojien oikeus.
Lue artikkeliToisen puolison kuoleman jälkeisessä osituksessa ovat osapuolina kuolleen puolison leski sekä hänen oikeudenomistajansa eli kuolinpesän osakkaat. Tällaisia osakkaita ovat kuolleen puolison perilliset ja yleistestamentinsaajat. Kullakin osakkaalla on itsenäinen ja toisista osakkaista riippumaton oikeus vaatia omaisuuden ositusta.
Lue artikkeliOikeusjärjestyksemme ei tunne osituspakkoa. Laissa todetaan ainoastaan, että ositus on toimitettava, jos puoliso tai kuolleen puolison perillinen sitä vaatii. Ositus on kuitenkin suotavaa tehdä, sillä se on edellytyksenä monelle muulle toimelle.
Lue artikkeli