Opuslex lakiartikkelit

Varoitusasiaa!

16.4.2025 | Hillevi Karttunen | Asianajotoimisto Kontturi & Co

Varoittaminen ennen irtisanomista on lähtökohtaisesti työsuhteen päättämistä edeltävä laillisen irtisanomisen perusedellytys, mutta miksi:

Miksi työntekijää on varoitettava?

Ennen työntekijän työsuhteen päättämistä työnantajan tulee turvautua varoittamiseen, ellei työntekijän työsopimuksen vastainen toiminta muodosta niin vakavaa työsuhteeseen liittyvää rikkomusta, ettei varoituksen antamista voida kohtuudella vaatia. Varoitus on työntekijälle ennakkomuistutus siitä, millä tavalla työnantaja tulee reagoimaan varoituksessa tarkoitetun sopimusrikkomuksen tai laiminlyönnin toistuessa. 

Varoituksen tarkoituksena on siis antaa työntekijälle mahdollisuus korjata menettelynsä: kun työntekijä on saanut irtisanomisuhkaisen varoituksen, hänen tulee lähtökohtaisesti korjata tilanne välittömästi.

Onko varoitus annettava määrämuodossa?

Varoitukselta ei edellytetä erityistä muotoa. Tärkeintä on se, että työntekijä ymmärtää työnantajan toimenpiteen varoitukseksi ja että työntekijän menettely on ollut työsopimusvelvoitteiden vastaista menettelyn vuoksi. Tarvittaessa työnantajan on selvennettävä, mitä on menettelyn konkreettinen korjaaminen. Varoituksen myötä työntekijän on myös ymmärrettävä, että siihen sisältyy uhka työsuhteen päättämisestä. Jos työntekijä varoituksesta huolimatta jatkaa velvoitteidensa laiminlyömistä, on se osoitus piittaamattomuudesta ja uusia laiminlyöntejä voidaan arvostella ankarammin.

Varoitus on suositeltavaa antaa kirjallisesta edellä mainitut seikat huomioiden, vaikkakin suullinenkin varoitus on mahdollinen. Tärkeintä on, että ilmoituksesta selviää irtisanomisen uhka. 

Voiko työntekijä vastustaa varoitusta?

Varoituksen antaminen kuuluu työnantajan työnjohtovaltaan. Käytännössä työntekijä voi ainoastaan vastustaa saamaansa varoitusta siten, että antaa tapahtumien kulusta työnantajalle oman kirjallisen selvityksensä. Tästä selvityksestä on käytävä ilmi, mistä syystä työntekijä pitää varoitusta aiheettomana.

Varoittamisen asianmukaisuus tutkitaan vasta työsuhdetta päätettäessä: jos työnantaja myöhemmin päättää työsuhteen ja vetoaa päättämisperusteena aikaisemmin antamiinsa varoituksiin, voi työntekijän vastustus osaltaan osoittaa annetun varoituksen aiheettomuuden. Tätä ennen työntekijällä ei ole oikeuskäytännössä katsottu olevan oikeussuojan tarvetta tutkituttaa saamansa varoituksen oikeellisuutta.

Voiko työntekijän työsopimuksen päättää ilman varoitusta?

Varoittaminen ei ole aina irtisanomisen ehdoton edellytys. Esimerkiksi velvollisuutta varoituksen antamiseen ei ole, jos irtisanomisen perusteena on niin vakava työsuhteeseen liittyvä rikkomus, ettei työnantajalta voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista. Tilanteet liittyvät usein työntekijän epärehellisyyteen tai muuhun pysyvään luottamuspulaan, jossa tilaisuuden varaaminen työntekijälle parannuksen tekemiseen ei ole enää työnantajan kannalta kohtuullista

Lisää aihealueesta

Työ ja virka 2.4.2025

Kilpailukielto

Kilpailukielto! Mitä kielto tarkoittaa ja milloin kielto on voimassa? Jo suoraan lain nojalla kilpailevan toiminnan kielto on voimassa työsuhteen aikana, mutta jo työntekijän oikeutta harjoittaa…

Hillevi Karttunen

Asianajotoimisto Kontturi & Co

Työ ja virka 19.3.2025

Kohtuutonta!

Kohtuutonta! Työsopimusehdon soveltaminen, kuten kilpailukieltoehto ja salassapitoehto, voi joissain tapauksissa olla hyvän tavan vastausta tai muutoin kohtuutonta. Kohtuuttomaan sopimusehtoon voidaan puuttua ja tällöin ehtoa voidaan…

Hillevi Karttunen

Asianajotoimisto Kontturi & Co

Työ ja virka 26.3.2024

Miten koeaikapurku tehdään ”oikein”?

Työsopimuslain mukaan työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään kuuden kuukauden pituisesta koeajasta. Koeaika antaa molemmille sopijapuolille mahdollisuuden selvittää, vastaako työ osapuolten odotuksia.…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 9.11.2023

Kilpailukieltoja koskeva muutos

Työmarkkinoilla arkipäivää ovat tilanteet, joissa työntekijä vaihtaa työpaikkaa ja siirtyy uuden työnantajan palvelukseen. Usein tällaisia tilanteita varten työntekijän ja työnantajan välille on solmittu kilpailukieltosopimus. Kilpailukieltosopimuksella…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 4.4.2023

Koeaika

Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään kuuden kuukauden pituisesta koeajasta. Mikäli työsopimus on määräaikainen, saa koeaika pidennyksineen olla korkeintaan puolet työsopimuksen kestosta,…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 20.1.2023

Häirintä ja epäasiallinen kohtelu työpaikalla

Häirinnän ja muun epäasiallisen kohtelun estäminen on koko työyhteisön asia. Jokaisella työntekijällä on mahdollisuus toiminnallaan edistää työyhteisön hyvinvointia, mutta päävastuu työntekijöiden henkisestä ja fyysisestä turvallisuudesta…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 23.11.2022

Työnantajan kuittausoikeudesta

Kuittauksella tarkoitetaan sopijapuolten saamisten käyttämistä puolin ja toisin velkojen maksuksi.  Kuittaamisesta seuraa, että saamisoikeudet lakkaavat siltä osin kuin ne peittävät toisensa. Mikäli työnantajalla on saatavia…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 7.11.2022

Rooma I -asetus ja työsopimuksiin sovellettava laki

Rooma I -asetus on Euroopan parlamentin ja neuvoston 2008 antama asetus. Se sisältää sopimusvelvoitteita koskevat lainvalintasäännöt. Asetuksen 8 artiklassa säädellään työsopimuksiin liittyvistä lainvalintasäännöistä. On huomattava,…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 26.10.2022

Työntekijöiden asema liikkeen luovutuksessa

Liikkeen luovutus määritellään työsopimuslain 1 luvun 10 §:ssä. Tämän mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 9.8.2022

Työntekijän lomauttaminen

Työntekijän lomauttamisesta säädetään työsopimuslaissa (55/2001). Lomauttamisella tarkoitetaan työnantajan päätökseen tai hänen aloitteestaan tehtävään sopimukseen perustuvaa työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä työsuhteen pysyessä muutoin voimassa. Lomauttamisessa…

Opuslex

Opuslexin toimitus