Opuslex lakiartikkelit

Miten koeaikapurku tehdään ”oikein”?

26.3.2024 | Opuslex | Opuslexin toimitus

Työsopimuslain mukaan työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään kuuden kuukauden pituisesta koeajasta. Koeaika antaa molemmille sopijapuolille mahdollisuuden selvittää, vastaako työ osapuolten odotuksia. Koeajan kuluessa työsopimus voidaan puolin ja toisin purkaa päättymän välittömästi ilman irtisanomisaikaa (”koeaikapurku”). Työnantajan kannalta tämä tarkoittaa, että työsuhteen päättäminen ei koeaikana edellytä irtisanomis- tai purkamisperustetta tai edes erityistä syytä, kuten työtehtävien laiminlyöntiä tai jotakin moitittavaa menettelyä. Koeaikapurkuun riittää, jos työntekijä ei esimerkiksi suoriudu työtehtävistä työnantajan edellyttämällä tavalla tai sopeudu muuhun työyhteisöön.

Koeaikapurun suorittamiseen liittyy kuitenkin tiettyjä rajoituksia. Lain mukaan työsopimusta ei koeaikana saa purkaa syrjivillä tai koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Työntekijän työsopimusta ei siten voida koeaikana purkaa esimerkiksi työntekijän mielipiteiden, uskonnollisen vakaumuksen tai tuotannollisten ja taloudellisten syiden vuoksi.

Tuleeko koeaikapurun peruste ilmoittaa työntekijälle?

Työnantajan tulee työsopimuslain 9 luvun 2 §:n nojalla kuulla työntekijää työsopimuksen päättämisen syistä ennen koeaikapurun suorittamista. Toisinaan sekä työnantajilla että työntekijöillä herää kysymys siitä, tarvitseeko työntekijälle lain mukaan ilmoittaa koeaikapurun taustalla olevaa syytä vai riittääkö, että työnantaja ilmoittaa työsuhteen päättymisen syyksi koeajan. Työsopimuslain 9 luvun 5 § velvoittaa työnantajan toimittamaan työntekijän pyynnöstä kirjallisesti ne tiedossa olevat irtisanomisen tai purkamisen syyt, joiden perusteella työsopimus on päätetty. Oikeustieteilijät ovat kuitenkin erimielisiä siitä, koskeeko edellä mainittu lain säännös myös koeaikapurkutilanteita vai riittääkö perusteeksi pelkkä koeaika.  

Jos työnantaja ilmoittaa koeaikapurun syyksi ainoastaan koeajan, työntekijä ei aina tähän tyydy, vaan haluaa tietää tarkemmat perustelut koeaikapurulle. Tällaisessa tilanteessa ollaan usein silloin, jos työntekijä kokee työskentelynsä sujuneen hyvin ja työntekijä ei ole saanut työsuhteensa aikana minkäänlaisia moitteita työstään. Mikäli työnantaja ei pyynnöstä huolimatta ilmoita todellisia päättämisperusteita, työntekijä ei pysty tuolloin varmistumaan siitä, ettei koeaikapurun taustalla ole tosiasiassa jokin syrjivä tai koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallinen peruste.

Jättäessään ilmoittamatta koeaikapurun taustalla olevat todelliset syyt, työnantaja ottaa riskin siitä, että työntekijä voi etenkin epäillessään koeaikapurun taustalla todellisuudessa olevan jokin epäasiallinen tai syrjivä peruste, nostaa kanteen työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. Työnantajan tulee käytännössä viimeistään oikeudenkäynnissä ilmoittaa koeaikapurun taustalla olevat todelliset syyt. Muutoin työnantaja ottaa riskin oikeudenkäyntikulujen maksuvelvollisuudesta, vaikka koeaikapurun taustalla olisikin todellisuudessa täysin hyväksyttävät syyt. Oikeuskäytännössä on 2000-luvulla ollut nimittäin koeaikapurkutapauksia, joissa työntekijä ja työnantaja on määrätty pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan (Turun HO 7.8.2003 S 02/3051) taikka työnantaja on velvoitettu korvaamaan työntekijän oikeudenkäyntikulut siihen ajankohtaan saakka, jolloin koeaikapurun taustalla olevat konkreettiset syyt on ilmoitettu työntekijälle (Turun HO 23.3.2005 S 04/1961).

Vaikka koeaikapurun perusteiden ilmoittamatta jättäminen ei itsessään teekään koeaikapurkua laittomaksi, työnantaja säästyy mahdolliselta työsuhteen päättämisen riitauttamiselta, oikeudenkäynnin vaatimalta ajankäytöltä ja oikeudenkäyntikulujen korvaamiseen liittyvältä riskiltä ilmoittaessaan työntekijälle koeaikapurun taustalla olevat todelliset syyt jo koeaikapurkutilanteessa.

Lisää aihealueesta

Työ ja virka 16.4.2025

Varoitusasiaa!

Varoittaminen ennen irtisanomista on lähtökohtaisesti työsuhteen päättämistä edeltävä laillisen irtisanomisen perusedellytys, mutta miksi: Miksi työntekijää on varoitettava? Ennen työntekijän työsuhteen päättämistä työnantajan tulee turvautua varoittamiseen,…

Hillevi Karttunen

Asianajotoimisto Kontturi & Co

Työ ja virka 2.4.2025

Kilpailukielto

Kilpailukielto! Mitä kielto tarkoittaa ja milloin kielto on voimassa? Jo suoraan lain nojalla kilpailevan toiminnan kielto on voimassa työsuhteen aikana, mutta jo työntekijän oikeutta harjoittaa…

Hillevi Karttunen

Asianajotoimisto Kontturi & Co

Työ ja virka 19.3.2025

Kohtuutonta!

Kohtuutonta! Työsopimusehdon soveltaminen, kuten kilpailukieltoehto ja salassapitoehto, voi joissain tapauksissa olla hyvän tavan vastausta tai muutoin kohtuutonta. Kohtuuttomaan sopimusehtoon voidaan puuttua ja tällöin ehtoa voidaan…

Hillevi Karttunen

Asianajotoimisto Kontturi & Co

Työ ja virka 9.11.2023

Kilpailukieltoja koskeva muutos

Työmarkkinoilla arkipäivää ovat tilanteet, joissa työntekijä vaihtaa työpaikkaa ja siirtyy uuden työnantajan palvelukseen. Usein tällaisia tilanteita varten työntekijän ja työnantajan välille on solmittu kilpailukieltosopimus. Kilpailukieltosopimuksella…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 4.4.2023

Koeaika

Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään kuuden kuukauden pituisesta koeajasta. Mikäli työsopimus on määräaikainen, saa koeaika pidennyksineen olla korkeintaan puolet työsopimuksen kestosta,…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 20.1.2023

Häirintä ja epäasiallinen kohtelu työpaikalla

Häirinnän ja muun epäasiallisen kohtelun estäminen on koko työyhteisön asia. Jokaisella työntekijällä on mahdollisuus toiminnallaan edistää työyhteisön hyvinvointia, mutta päävastuu työntekijöiden henkisestä ja fyysisestä turvallisuudesta…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 23.11.2022

Työnantajan kuittausoikeudesta

Kuittauksella tarkoitetaan sopijapuolten saamisten käyttämistä puolin ja toisin velkojen maksuksi.  Kuittaamisesta seuraa, että saamisoikeudet lakkaavat siltä osin kuin ne peittävät toisensa. Mikäli työnantajalla on saatavia…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 7.11.2022

Rooma I -asetus ja työsopimuksiin sovellettava laki

Rooma I -asetus on Euroopan parlamentin ja neuvoston 2008 antama asetus. Se sisältää sopimusvelvoitteita koskevat lainvalintasäännöt. Asetuksen 8 artiklassa säädellään työsopimuksiin liittyvistä lainvalintasäännöistä. On huomattava,…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 26.10.2022

Työntekijöiden asema liikkeen luovutuksessa

Liikkeen luovutus määritellään työsopimuslain 1 luvun 10 §:ssä. Tämän mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 9.8.2022

Työntekijän lomauttaminen

Työntekijän lomauttamisesta säädetään työsopimuslaissa (55/2001). Lomauttamisella tarkoitetaan työnantajan päätökseen tai hänen aloitteestaan tehtävään sopimukseen perustuvaa työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä työsuhteen pysyessä muutoin voimassa. Lomauttamisessa…

Opuslex

Opuslexin toimitus