Opuslex lakiartikkelit

Liiketoimintasiirto EVL:n mukaisesti

2.1.2023 | Opuslex | Opuslexin toimitus

Laissa elinkeinotulon verottamisessa (EVL, 360/1968) säädetään liiketoiminnan siirrosta. Lainkohdan mukaan liiketoimintasiirrolla tarkoitetaan järjestelyä, jossa osakeyhtiö (siirtävä yhtiö) luovuttaa joko kaikki taikka yhteen tai useampaan liiketoimintakokonaisuuteensa kohdistuvat varat, siirtyviin varoihin kohdistuvat velat ja siirtyvään toimintaan kohdistuvat varaukset siirtyvää toimintaa jatkavalle osakeyhtiölle (vastaanottava yhtiö) saaden vastikkeeksi vastaanottavan yhtiön liikkeeseen laskemia uusia osakkeita tai sen hallussa olevia omia osakkeita. Liiketoimintasiirto on siis vero-oikeudellinen käsite.

Lakia koskevan hallituksen esityksen (HE 177/1995 vp.) mukaan liiketoimintakokonaisuudella tarkoitetaan yhtiön liiketoimintaan liittyviä varoja ja velkoja ja muita velvoitteita, jotka organisatorisesti muodostavat itsenäisesti toimeen tulevan taloudellisen yksikön. Varoihin luettaisiin siirtyvän käyttöomaisuuden lisäksi siirtyneet pitkävaikutteiset menot siltä osin kuin niitä ei ole vähennetty siirtävän yhtiön verotuksessa. Käytännössä liiketoimintasiirto voi tapahtua muun muassa siten, että koko yhtiön liiketoiminta siirretään harjoitettavaksi uuteen yhtiöön siten, että siirtävä yhtiö jää pelkäksi holding-yhtiöksi. Yleisempää lienee kuitenkin tilanne, jossa yksi tai useampi osa liiketoiminnasta siirretään toiseen yhtiöön siten, että siirtävä yhtiö jatkaa jotain muuta liiketoiminnan osaa. Tällainen tilanne voi olla käsillä esimerkiksi silloin, kun monialayrityksestä erotetaan omaksi yhtiökseen jokin tietty toimiala, kuten markkinointi.

Lain mukaan siirrossa olevan vastikkeen tulee muodostua vastaanottavan yhtiön osakkeista. Tämä tarkoittaa, että muuta vastiketta, kuten rahavaroja, ei saisi käyttää. Osakeyhtiöoikeudellisesti siirtohintaan sovelletaan apporttia koskevia periaatteita. Apportin oikea arvostaminen on tärkeää myös sen takia, että väärä hinnoittelu voi merkitä myös osakeyhtiölain 13 luvun 1 §:n 3 momentissa tarkoitettua laitonta varojenjakoa. Tilanteessa, jossa perustetaan vastaanottava yhtiö liiketoimintasiirron yhteydessä, sovellettavaksi tulee osakeyhtiölain 2 luvun 6 §:n mukainen apporttiperustamismenettely. Toisaalta siinä tilanteessa, jossa yhtiö on jo rekisteröity, sovelletaan osakeyhtiölain 9 luvun osakeantia ja mahdollisesti 11 luvun osakepääoman korottamista koskevia sääntelyitä.

Huomioitavia seikkoja toiminnan siirtämisessä ovat muun muassa työoikeudelliset seikat. Mikäli liiketoiminnan siirto katsotaan olevan liikkeen luovutus, siirrettävän liiketoiminnan palveluksessa oleva henkilöstä säilyttää yleisesti ottaen työoikeudellisen asemansa. Liikkeenluovutusta on käsitelty aiemmissa OpusLexin artikkeleissa, minkä vuoksi sitä ei tulla tässä käsittelemään sen tarkemmin. Liikkeen luovutuksesta ja työntekijöiden asemasta voi lukea esimerkiksi oheisesta artikkelista https://opuslex.fi/artikkelit/tyo-ja-virka/tyontekijoiden-asema-liikkeen-luovutuksessa.

Lisää aihealueesta

Yritystoiminta 8.12.2022

Digipalvelusäädös

Digipalvelusäädös tuli voimaan 16.11.2022. Digipalvelusäädös sisältää säännöksiä, joilla on vaikutuksia verkkoalustoja tarjoavien palveluntarjoajien toimintaan. Yhtenä merkittävänä uudistuksena asetus tuo velvollisuuden palveluntarjoajille tarjota mekanismeja, joiden avulla…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 28.11.2022

Yrityskiinnitys

Yrityskiinnityksestä säädetään yrityskiinnityslaissa (634/1984). Yrityskiinnityslain 1 §:n mukaan elinkeinonharjoittajan omistama elinkeinotoimintaan kuuluva irtain omaisuus voidaan kiinnittää ja sen hallintaa luovuttamatta pantata saamisen vakuudeksi. Koska yrityskiinnityksen…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 31.10.2022

Sulautumissuunnitelman sisällöstä

Asianajaja Syrjänen on aiemmin sivustollamme käsitellyt osakeyhtiön sulautumista eli fuusiota. Sulautumissuunnitelman laatiminen ja hyväksyminen kuuluu fuusioon. Sulautumissuunnitelmasta säädetään osakeyhtiölain 16 luvun 3 §:ssä. Pykälässä säädetään…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 12.10.2022

Muutoksia verkkoalustojen palveluntarjoajien vastuuseen tekijänoikeuden näkökulmasta

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2019/790 tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla (DSM-direktiivi) ja direktiivien 96/9/EY ja 2001/29/EY muuttamisesta on annettu 17.4.2019. Kyseisen direktiivin kansallinen implementointi…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 6.9.2022

Rahoitusapukielto

Osakeyhtiölaissa säädetään rahoitusapukiellosta. Lain 13 luvun 10 §:n mukaan yhtiö ei saa antaa rahalainaa, varoja tai vakuutta käytettäväksi siihen tarkoitukseen, että ulkopuolinen voi hankkia yhtiön…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 29.8.2022

Osakeyhtiön varojenjaon rajoituksista

Osakeyhtiölain 13 luvussa säädetään varojen jakamisesta. Luvun 2 §:n mukaan varoja ei saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 18.8.2022

Yrityskauppa ja yritysvaltaus

Yrityskaupalla voidaan tarkoittaa sellaista järjestelyä, jossa ostetaan kohdeyhtiön osakkeet tai liikeomaisuus. Kaupan kohteena voi olla muun muassa vähemmistöosuus, määrävähemmistöosuus, yksinkertainen äänienemmistö taikka määräenemmistö osakkeista. Tällä…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 22.7.2022

Millainen merkki voidaan rekisteröidä tavaramerkkinä?

Tässä artikkelissa käsitellään rekisteröitäviä tavaramerkkejä. Suomessa tavaramerkkeihin sovelletaan tavaramerkkilakia (544/2019). Tavaramerkkilain 11.1 §:n mukaan tavaramerkkinä voidaan rekisteröidä mikä tahansa merkki, jos sillä voidaan erottaa elinkeinotoiminnassa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 31.5.2022

Maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suoja

Maantieteellisillä merkinnöillä ja alkuperänimityksillä osoitetaan tietyn tuottajaryhmän tuotteiden maantieteellistä alkuperää, esimerkiksi juuston tai viinin alkuperää. Maantieteellistä alkuperää koskevien suojamuotojen taustalla on ajatus siitä, että tuotteen…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 11.5.2022

Edellytykset patentin saamiselle

Uusi keksintö on mahdollista suojata patentilla. Patentti voidaan myöntää tuotteeseen tai menetelmään, joka täyttää lain asettamat patentoinnin edellytykset. Patentti on yksinoikeus, jonka perusteella patentinhaltija voi…

Opuslex

Opuslexin toimitus