Kohtuutonta! Työsopimusehdon soveltaminen, kuten kilpailukieltoehto ja salassapitoehto, voi joissain tapauksissa olla hyvän tavan vastausta tai muutoin kohtuutonta. Kohtuuttomaan sopimusehtoon voidaan puuttua ja tällöin ehtoa voidaan sovitella tai se voidaan jopa jättää kokonaan huomioon ottamatta.
Miksi työsopimuslaki sisältää säännöksen työsuhteen kohtuuttomiin ehtoihin liittyen ja miten kohtuuttomuutta arvioidaan?
Kohtuullistamissäännöksen tarkoituksena on tasoittaa työnantajan ja työntekijän välistä neuvotteluasemaa ja varmistaa riittävän sopimustasapainon toteutuminen. Sovittelusäännös suojaa erityisesti sopimussuhteen heikompaa osapuolta eli työntekijää.
Kohtuusarvioinnissa on otettava huomioon olosuhteet kokonaisuudessaan kuten työsopimuksen koko sisältö sekä työntekijän ja työnantajan olosuhteen muutoinkin.
Milloin ehto voi olla kohtuuton ja mitä kohtuuttoman ehdon sovittelusta seuraa?
Sopimusehto voi olla kohtuuton työsopimuksen tekemisestä lähtien tai se voi muuttua olosuhteitten takia kohtuuttomaksi jommallekummalle työsuhteen osapuolista. Jos yksittäisen sopimusehdon kohtuullistamisen jälkeen sopimuksen jääminen voimaan muilta osin muuttumattomana ei johda kohtuulliseen lopputulokseen, sopimusta voidaan sovitella muiltakin osin. Ääritapauksessa koko sopimus voidaan määrätä raukeamaan. ¨
Miten kohtuuttomaan sopimusehtoon voidaan puuttua?
Ensisijainen keino kohtuullistamisessa on asian hoitaminen neuvottelemalla. Ellei neuvottelu johda tuloksiin, jää viimesijaiseksi ratkaisukeinoksi asian vieminen tuomioistuimeen tuomarin ratkaistavaksi.
Lisää aihealueesta
Asianajotoimisto Kontturi & Co
Asianajotoimisto Kontturi & Co
Opuslexin toimitus
Opuslexin toimitus
Opuslexin toimitus
Opuslexin toimitus
Opuslexin toimitus
Opuslexin toimitus