Opuslex lakiartikkelit

Kilpailukieltoja koskeva muutos

9.11.2023 | Opuslex | Opuslexin toimitus

Työmarkkinoilla arkipäivää ovat tilanteet, joissa työntekijä vaihtaa työpaikkaa ja siirtyy uuden työnantajan palvelukseen. Usein tällaisia tilanteita varten työntekijän ja työnantajan välille on solmittu kilpailukieltosopimus. Kilpailukieltosopimuksella työnantaja voi rajoittaa työntekijän oikeutta tehdä uusi työsopimus työsuhteen päättymisen jälkeen sellaisen työnantajan kanssa, joka harjoittaa ensiksi mainitun työnantajan kanssa kilpailevaa toimintaa. Lisäksi kilpailukieltosopimuksella voidaan rajoittaa työntekijän oikeutta harjoittaa kilpailevaa toimintaa omaan lukuunsa. 

Kilpailukieltosopimusta koskeva työsopimuslainsäädäntö muuttui 1.1.2022. Muutoksen myötä työnantajan velvollisuudet suhteessa kilpailukieltosopimuksella sidottuun työntekijään kasvoivat. Työsopimuslain (55/2001) 3 luvun 5 §:n mukaisesti työnantajan on maksettava työntekijälle korvausta kilpailukieltosopimuksen määrittämältä rajoitusajalta. Aiemmin korvausvelvollisuus rajoittui vain yli kuusi kuukautta pitkiin kilpailukieltosopimuksiin, mutta muutoksen myötä työnantaja on aina velvollinen maksamaan työntekijälle korvausta kilpailukieltosopimuksen rajoitusajalta. Korvauksen suuruus määritetään rajoitusajan keston mukaan, korvaus on joko 40 tai 60 prosenttia työntekijän palkasta. Rajoitusajan enimmäispituus on vuosi, eli sama kuin aiemmassa lainsäädännössä.

Kilpailukieltosopimuksen tekeminen työntekijän kanssa vaatii erityisen painavan syyn. Erityisen painavaa syytä arvioidaan muun muassa ottamalla huomioon työnantajan toiminnan laatu ja mahdolliset liikesalaisuudet. Kilpailukieltosopimus voi olla perusteltu myös silloin, kun työntekijälle on järjestetty erityiskoulutusta tai muutoin työntekijän asema ja tehtävät sitä vaativat. Mikäli erityisen painavaa syytä kilpailukieltosopimuksen teolle ei ole ollut, ei sopimus sido kumpaakaan sopimusosapuolta – ei siis työnantajaa, eikä työntekijää. Muuttunut sääntely on tuonut mukanaan sen, että useiden työntekijöiden osalta kilpailukieltosopimukset irtisanottiin vuoden 2022 siirtymäajan aikana, sillä vaikka erityisen painavan syyn edellytys olisikin täyttynyt, on työnantajan sitoutumiskynnys uuden lainsäädännön mukaiseen korvausvelvollisuuteen korkea.

Siirtymäaika päättyi vuoden 2022 loppuun. Mikäli työnantaja ei ole irtisanonut ennen lakimuutosta voimaan tullutta kilpailukieltosopimusta ennen siirtymäajan päättymistä, on työnantajan noudatettava irtisanomisaikaa halutessaan irtautua kilpailukieltosopimuksesta. Kilpailukieltosopimuksen irtisanomisajan on oltava vähintään kolmasosa rajoitusajan pituudesta, mutta kuitenkin vähintään kaksi kuukautta. Mikäli työntekijä on jo ehtinyt irtisanoutua työsuhteesta, ei työnantajalla enää ole oikeutta irtisanoa kilpailukieltosopimusta, vaan työntekijä on tällöin oikeutettu rajoitusajan korvaukseen. Niiden työntekijöiden kannalta, joilla on ennen lakiuudistusta tehty, ja edelleen voimassa oleva kilpailukieltosopimus, lakimuutos on positiivinen; vaikka sovittu rajoitusaika olisi alle kuusi kuukautta, on työntekijä oikeutettu rajoitusajan korvaukseen. Lakiuudistus vaikuttaa siis myös taannehtivasti, jo voimassa olleisiin sopimuksiin.

Työntekijöiden näkökulmasta muutos on vaikuttanut eniten kilpailukieltosopimusten määrään ja taloudellisen vastuun kohdentamiseen. Kilpailukieltosopimuksia solmitaan aiempaa harvemmin, sillä työnantajan kannattaa harkita entistä tarkemmin, onko valmis sitoutumaan korvausvelvollisuuteensa. Aiemmin rajoituksista johtuneet taloudelliset vaikutukset kohdistuivat lähinnä työntekijöihin, kun taas muutos on siirtänyt vastuuta entistä enemmän työnantajalle. Työnantajan nykyinen, aiempaa laajempi, korvausvelvollisuus kompensoi työntekijälle tälle aiheutuneita taloudellisia menetyksiä, jotka johtuvat kilpailukieltosopimuksen rajoitusajasta.

Lisää aihealueesta

Työ ja virka 16.4.2025

Varoitusasiaa!

Varoittaminen ennen irtisanomista on lähtökohtaisesti työsuhteen päättämistä edeltävä laillisen irtisanomisen perusedellytys, mutta miksi: Miksi työntekijää on varoitettava? Ennen työntekijän työsuhteen päättämistä työnantajan tulee turvautua varoittamiseen,…

Hillevi Karttunen

Asianajotoimisto Kontturi & Co

Työ ja virka 2.4.2025

Kilpailukielto

Kilpailukielto! Mitä kielto tarkoittaa ja milloin kielto on voimassa? Jo suoraan lain nojalla kilpailevan toiminnan kielto on voimassa työsuhteen aikana, mutta jo työntekijän oikeutta harjoittaa…

Hillevi Karttunen

Asianajotoimisto Kontturi & Co

Työ ja virka 19.3.2025

Kohtuutonta!

Kohtuutonta! Työsopimusehdon soveltaminen, kuten kilpailukieltoehto ja salassapitoehto, voi joissain tapauksissa olla hyvän tavan vastausta tai muutoin kohtuutonta. Kohtuuttomaan sopimusehtoon voidaan puuttua ja tällöin ehtoa voidaan…

Hillevi Karttunen

Asianajotoimisto Kontturi & Co

Työ ja virka 26.3.2024

Miten koeaikapurku tehdään ”oikein”?

Työsopimuslain mukaan työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään kuuden kuukauden pituisesta koeajasta. Koeaika antaa molemmille sopijapuolille mahdollisuuden selvittää, vastaako työ osapuolten odotuksia.…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 4.4.2023

Koeaika

Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työnteon aloittamisesta alkavasta, enintään kuuden kuukauden pituisesta koeajasta. Mikäli työsopimus on määräaikainen, saa koeaika pidennyksineen olla korkeintaan puolet työsopimuksen kestosta,…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 20.1.2023

Häirintä ja epäasiallinen kohtelu työpaikalla

Häirinnän ja muun epäasiallisen kohtelun estäminen on koko työyhteisön asia. Jokaisella työntekijällä on mahdollisuus toiminnallaan edistää työyhteisön hyvinvointia, mutta päävastuu työntekijöiden henkisestä ja fyysisestä turvallisuudesta…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 23.11.2022

Työnantajan kuittausoikeudesta

Kuittauksella tarkoitetaan sopijapuolten saamisten käyttämistä puolin ja toisin velkojen maksuksi.  Kuittaamisesta seuraa, että saamisoikeudet lakkaavat siltä osin kuin ne peittävät toisensa. Mikäli työnantajalla on saatavia…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 7.11.2022

Rooma I -asetus ja työsopimuksiin sovellettava laki

Rooma I -asetus on Euroopan parlamentin ja neuvoston 2008 antama asetus. Se sisältää sopimusvelvoitteita koskevat lainvalintasäännöt. Asetuksen 8 artiklassa säädellään työsopimuksiin liittyvistä lainvalintasäännöistä. On huomattava,…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 26.10.2022

Työntekijöiden asema liikkeen luovutuksessa

Liikkeen luovutus määritellään työsopimuslain 1 luvun 10 §:ssä. Tämän mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Työ ja virka 9.8.2022

Työntekijän lomauttaminen

Työntekijän lomauttamisesta säädetään työsopimuslaissa (55/2001). Lomauttamisella tarkoitetaan työnantajan päätökseen tai hänen aloitteestaan tehtävään sopimukseen perustuvaa työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä työsuhteen pysyessä muutoin voimassa. Lomauttamisessa…

Opuslex

Opuslexin toimitus