Opuslex lakiartikkelit

Yrityskauppa ja yritysvaltaus

18.8.2022 | Opuslex | Opuslexin toimitus

Yrityskaupalla voidaan tarkoittaa sellaista järjestelyä, jossa ostetaan kohdeyhtiön osakkeet tai liikeomaisuus. Kaupan kohteena voi olla muun muassa vähemmistöosuus, määrävähemmistöosuus, yksinkertainen äänienemmistö taikka määräenemmistö osakkeista. Tällä on merkitystä siinä mielessä, että vähemmistöosuuden haltijalla, eli henkilöllä, jolla on 10 % omistus yhtiön osakkeista, on oikeus käyttää osakeyhtiölain vähemmistönsuojakeinoja. Toisaalta myös määrävähemmistöosuus, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että omistetaan enemmän kuin yksi kolmasosa kaikista yhtiön osakkeista ja äänioikeuksista, on merkittävä. Tällä tavoin voidaan estää yhtiökokouspäätöksiä, joiden edellytyksenä on määräenemmistö. Yksinkertaisen enemmistön merkitys on myös huomattava. Osakeyhtiölain 5 luvun 26 §:n mukaan yhtiökokouksen päätökseksi tulee ehdotus, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä, jollei tässä laissa säädetä toisin. Viimeiseksi määräenemmistöomistus, eli yli 2/3 omistus osakkeista, on tarkoittaa käytännössä sitä, että yhtiökokous on ”hallussa”. 

Yrityskauppa voidaan toteuttaa vapaaehtoisella osakekaupalla tai yritysvaltauksella. Osakekaupassa kyse on lähtökohtaisesti siitä, että kohdeyrityksen osakkeenomistajat myyvät omistuksensa ostajalle. Tällöin yleensä yhtiön ja osakkeenomistajien tavoitteet ovat kaupassa samat. Siten toimintojen integroiminen uuteen yritykseen lienee tässä muodossa parhainta. Yritysvaltaus voi toisaalta olla joko vihamielinen taikka ystävämielinen. Vihamielisyydellä tässä yhteydessä tarkoitetaan sitä, että kohdeyrityksen johto ei hyväksy valtausta. On olemassa erilaisia tunnistettuja strategioita, joiden avulla saavutetaan esimerkiksi vähemmistöosuus. Näistä voidaan mainita ”two-tier tender offer” -strategia, jossa nopeimmille myyjille maksetaan poikkeuksellisen korkea hinta myyntihalujen kiihottamiseksi. Sen jälkeen omistusmäärää kasvatetaan muilla keinoin kohti toivottua määräysvaltaa. Ystävämielinen valtaus taas toimitetaan muun muassa neuvotteluteitse. 

Yritysvaltauksessa voidaan nähdä markkinataloudellisia hyötyjä. Yleisesti voidaan todeta, että sellaiset yhtiöt, joiden osakkeiden arvo on jäänyt syystä tai toisesta matalaksi, joutuvat valtauksen kohteiksi. Valtauksen jälkeen kohdeyhtiön ostanut taho voi kehittää ostamaansa yhtiötä siten, että sen osakkeiden arvo vastaa paremmin kohdeyhtiön varallisuutta tai toiminnan tulonodotuksia. Toisaalta kääntöpuolena on tilanne, jossa kohdeyhtiön varallisuus pilkotaan ja realisoidaan nopeiden voittojen toivossa, mikä johtaa yhtiön alasajoon. Syynä tällaiselle toiminnalle voi olla muun muassa se, että halutaan parantaa omaa kilpailuasemaa likvidoimalla kilpailija. Toisin sanoen ostajan tarkoitusperiä voi joissain tilanteissa olla vaikea hahmottaa etukäteen, koska on monia erinäisiä syitä toteuttaa yrityskauppa.

Lisää aihealueesta

Yritystoiminta 2.1.2023

Liiketoimintasiirto EVL:n mukaisesti

Laissa elinkeinotulon verottamisessa (EVL, 360/1968) säädetään liiketoiminnan siirrosta. Lainkohdan mukaan liiketoimintasiirrolla tarkoitetaan järjestelyä, jossa osakeyhtiö (siirtävä yhtiö) luovuttaa joko kaikki taikka yhteen tai useampaan liiketoimintakokonaisuuteensa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 8.12.2022

Digipalvelusäädös

Digipalvelusäädös tuli voimaan 16.11.2022. Digipalvelusäädös sisältää säännöksiä, joilla on vaikutuksia verkkoalustoja tarjoavien palveluntarjoajien toimintaan. Yhtenä merkittävänä uudistuksena asetus tuo velvollisuuden palveluntarjoajille tarjota mekanismeja, joiden avulla…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 28.11.2022

Yrityskiinnitys

Yrityskiinnityksestä säädetään yrityskiinnityslaissa (634/1984). Yrityskiinnityslain 1 §:n mukaan elinkeinonharjoittajan omistama elinkeinotoimintaan kuuluva irtain omaisuus voidaan kiinnittää ja sen hallintaa luovuttamatta pantata saamisen vakuudeksi. Koska yrityskiinnityksen…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 31.10.2022

Sulautumissuunnitelman sisällöstä

Asianajaja Syrjänen on aiemmin sivustollamme käsitellyt osakeyhtiön sulautumista eli fuusiota. Sulautumissuunnitelman laatiminen ja hyväksyminen kuuluu fuusioon. Sulautumissuunnitelmasta säädetään osakeyhtiölain 16 luvun 3 §:ssä. Pykälässä säädetään…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 12.10.2022

Muutoksia verkkoalustojen palveluntarjoajien vastuuseen tekijänoikeuden näkökulmasta

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2019/790 tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla (DSM-direktiivi) ja direktiivien 96/9/EY ja 2001/29/EY muuttamisesta on annettu 17.4.2019. Kyseisen direktiivin kansallinen implementointi…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 6.9.2022

Rahoitusapukielto

Osakeyhtiölaissa säädetään rahoitusapukiellosta. Lain 13 luvun 10 §:n mukaan yhtiö ei saa antaa rahalainaa, varoja tai vakuutta käytettäväksi siihen tarkoitukseen, että ulkopuolinen voi hankkia yhtiön…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 29.8.2022

Osakeyhtiön varojenjaon rajoituksista

Osakeyhtiölain 13 luvussa säädetään varojen jakamisesta. Luvun 2 §:n mukaan varoja ei saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 22.7.2022

Millainen merkki voidaan rekisteröidä tavaramerkkinä?

Tässä artikkelissa käsitellään rekisteröitäviä tavaramerkkejä. Suomessa tavaramerkkeihin sovelletaan tavaramerkkilakia (544/2019). Tavaramerkkilain 11.1 §:n mukaan tavaramerkkinä voidaan rekisteröidä mikä tahansa merkki, jos sillä voidaan erottaa elinkeinotoiminnassa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 31.5.2022

Maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suoja

Maantieteellisillä merkinnöillä ja alkuperänimityksillä osoitetaan tietyn tuottajaryhmän tuotteiden maantieteellistä alkuperää, esimerkiksi juuston tai viinin alkuperää. Maantieteellistä alkuperää koskevien suojamuotojen taustalla on ajatus siitä, että tuotteen…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 11.5.2022

Edellytykset patentin saamiselle

Uusi keksintö on mahdollista suojata patentilla. Patentti voidaan myöntää tuotteeseen tai menetelmään, joka täyttää lain asettamat patentoinnin edellytykset. Patentti on yksinoikeus, jonka perusteella patentinhaltija voi…

Opuslex

Opuslexin toimitus