Opuslex lakiartikkelit

Tehokas katuminen rikosoikeudessa

26.9.2022 | Opuslex | Opuslexin toimitus

Rikoslain 5 luvun 2 §:n mukaisesti yrityksestä ei rangaista, jos tekijä on vapaaehtoisesti luopunut rikoksen täyttämisestä tai muuten estänyt tunnusmerkistössä tarkoitetun seurauksen syntymisen. Kyseisessä momentissa säädetään tehokkaasta katumisesta kuin yrityksestä luopumisesta. Tehokas katuminen tulee kysymykseen sellaisissa tilanteissa, joissa rikos on toteutettu kokonaisuudessaan. Tätä ennen kyseessä on yrityksestä luopuminen. Siten tehokkaassa katumisessa kyse on siitä, että tekijä on toteuttanut kaiken, mitä kyseiseltä rikokselta edellytetään, mutta itse seurausta, joka rikoksen tunnusmerkistöstä johtuu, ei ole syntynyt. Huomioitavaa kuitenkin on se, että jos yritys on rinnastettu laissa täytettyyn tekoon, niin vapautuminen rikoksen vastuusta ei ole tehokkaan katumisen perusteella mahdollista enää. Seuraavaksi käsitellään tehokkaan katumisen edellytyksiä.

Tehokkaan katumisen tulee olla vapaaehtoista. Vapaaehtoisuuden arvioinnissa huomiota kiinnitetään ainakin siihen, että vapaaehtoisuuden tulee olla tosiasiallista. Muun ohessa todelliset tai kuvitellut ulkoiset esteet voivat poistaa vapaaehtoisuuden. Vapaaehtoisuus ei kuitenkaan edellytä sitä, että tekijä aidosti katuisi tilannetta. Kirjallisuudessa on esitetty, että muun muassa äkillisen janon vuoksi rikoksesta luopuminen ei poistaisi vapaaehtoisuutta. Lisäksi on huomioitava, että tekijän on onnistuttava estää rikoksen seuraus.

Tehokas katuminen edellyttäisi lain sanamuodon mukaisesti siis sitä, että tekijä onnistuu estämään seurauksen syntymisen. Näin ollen syy-seuraussuhde jäisi täyttymättä, jos toinen henkilö estää seurauksen syntymisen. Lakiin otettiin kuitenkin tätä syy-seuraussuhdetta lieventävä säännös. Säännöksen mukaan, jos rikos jää täyttymättä tai tunnusmerkistössä tarkoitettu seuraus syntymättä tekijästä, yllyttäjästä tai avunantajasta riippumattomasta syystä, mutta hän on vapaaehtoisesti ja vakavasti pyrkinyt estämään rikoksen täyttymisen tai seurauksen syntymisen. Näin ollen kirjallisuudessa on todettu, että säännös ei rajaa niitä syitä, joiden ansiosta seuraus tai rikos jää syntymättä.

Oikeuskirjallisuudessa luonnehditaan tehokkaan katumisen vaikutuksista vastuuseen yleisluontoisesti siten, että ”yrityksestä ei rangaista”. Toisaalta tehokas katuminen rajoittuu siihen tekoon, jota on yritetty. Tämä tarkoittaa sitä, että tekijä voidaan tuomita muusta teosta sekä joutua korvausvastuuseen, vaikka katsottaisiin, että hän olisi tehokkaasti katunut jotain tiettyä tekoa.

Lisää aihealueesta

Rikos 27.10.2022

Hätävarjelun liioittelu

Hätävarjelun liioittelu tarkoittaa sitä, että hätävarjelun rajat on puolustustilanteessa ylitetty. Hätävarjelusta ja hätävarjelun liioittelusta säädetään rikoslain 4 luvussa, jossa säädetään yleisesti vastuuvapausperusteista. Luvun 4 §:ssä…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 12.9.2022

Rikoksen vanhentumisesta

Rikos on laissa rangaistavaksi säädetty teko tai laiminlyönti. Suomessa rikoksista ja niiden vanhentumisesta säädetään rikoslaissa. Rikosoikeudellinen vanhentuminen tarkoittaa sitä, että tehdystä rikoksesta ei laissa erikseen…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 26.7.2022

Rikoslain mukainen avunanto

Rikoslain (39/1889) 5 luvun 6 §:n mukaan se, joka ennen rikosta tai sen aikana neuvoin, toimin tai muilla tavoin tahallaan auttaa toista tahallisen rikoksen tai…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 12.7.2022

Yllytys rikoslain mukaan

Rikoslain (39/1889) 5 luvun 5 §:n mukaan yllytyksestä tuomitaan se, joka tahallaan taivuttaa toisen tahalliseen rikokseen tai tahallisen rikoksen rangaistavaan yritykseen. Kyse on tilanteesta, jossa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 18.5.2022

Mitä tarkoitetaan rikoslain mukaisella vaaran aiheuttamisella?

Perustuslaissa taataan jokaiselle oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Rikoslain 21 luvussa ovat keskeisimmät henkeä, terveyttä sekä ruumiillista koskemattomuutta suojaavat kriminalisoinnit. Rikoslain 21…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 20.4.2022

Kunnianloukkaus

Rikoslain avulla suojellaan muun muassa yksityishenkilöiden kunniaa. Kunnialla tarkoitetaan sekä kaikille ihmisille kuuluvaa arvonantoa että olosuhteista riippuvaista toiminnan ja ammatin kautta määrittyvää arvostusta. Kunnianloukkauksesta säädetään…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 6.4.2022

Rikoslain mukainen yritysvakoilu

Elinkeinon harjoittamiseen liittyy usein sellaista tietämystä, jota elinkeinonharjoittaja pyrkii pitämään salassa muilta elinkeinonharjoittajilta. Tällaisen tietämyksen haltijalla on kilpailuetu sellaisiin elinkeinonharjoittajiin verrattuna, joilla tällaista tietämystä ei…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 26.1.2022

Yleinen kotietsintä ja sen toimittamisen edellytykset

Rikoksen selvittämisen sekä oikeudenkäynnin ja rangaistuksen täytäntöönpanon turvaamiseksi esitutkintaviranomaisten käytössä on erilaisia pakkokeinoja, joista säädetään pakkokeinolaissa. Esitutkintaviranomaisten käytössä olevista erilaisista pakkokeinoista voidaan mainita paikkaan kohdistuvat…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 12.1.2022

Itsekriminointisuoja rikoksesta epäillyn suojana

Itsekriminointisuoja eli myötävaikuttamattomuusperiaate on rikoksesta epäillyn tai syytteessä olevan suojaksi tarkoitettu käytäntö. Itsekriminointisuoja tarkoittaa, että rikoksesta epäiltyä ei saa pakottaa tai painostaa omalla toiminnallaan edistämään…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 7.1.2022

Kotirauhan rikkominen

Jokaisella on oikeus olla toisten häiritsemättä siinä piirissä, joka voidaan katsoa hänen kodikseen. Kotirauha on jokaiselle perustuslaissa taattu oikeus. Kotirauhan suojaamat paikat määritellään rikoslaissa. Kotirauhan…

Opuslex

Opuslexin toimitus