Opuslex lakiartikkelit

Syyttäjä yksityisoikeudellisten vaatimusten ajajana.

1.8.2021 | Opuslex | Opuslexin toimitus

Rikoksen uhrille aiheutuu yleensä jonkinlaista vahinkoa, josta hän on oikeutettu yksityisoikeudellisiin vaatimuksiin. Kyse voi olla esimerkiksi taloudellisesta vahingosta tai vammoista vaadittavista vahingonkorvauksista. Asianomistajan pyynnöstä syyttäjän on vireille panemansa syyteasian yhteydessä ajettava rikokseen perustuvaa asianomistajan yksityisoikeudellista vaatimusta rikosasian vastaajaa vastaan, jos se voi tapahtua ilman olennaista haittaa eikä vaatimus ole ilmeisen perusteeton.

Vaatimuksen tulee kohdistua nimenomaan rikosasian vastaajaan. Syyttäjä on asianomistajan lisäksi velvollinen ajamaan asianomistajan kuolinpesän tai konkurssipesän vaatimuksia, jos asianomistaja on kuollut tai mennyt konkurssiin. Velvollisuus on myös silloin, kun oikeus vaatimuksen esittämiseen on siirtynyt esim. vakuutusyhtiölle. Vaatimus tulee perustua niihin samoihin seikkoihin, joihin syyttäjä on vedonnut syytteensä tueksi.

Syyttäjä voi kieltäytyä yksityisoikeudellisten vaatimusten ajamisesta, jos vaatimuksen ajaminen aiheuttaisi olennaista haittaa, tai jos vaatimus on ilmeisen perusteeton. Olennaista haittaa yksityisoikeudellinen vaatimus aiheuttaa esimerkiksi silloin, kun sen selvittäminen aiheuttaisi rikosasian käsittelyn viivästymisen tai veisi olennaisen paljon voimavaroja. Pelkästään yksityisoikeudellisen vaatimuksen suuri määrä, ei tee siitä olennaisesti haitallista. Ilmeisen perusteeton vaatimus voi olla ylisuuri vahinkoon nähden tai sellainen, josta ei ole esitettävissä riittävää näyttöä.

Syyttäjä on velvollinen hakemaan yksityisoikeudellista vaatimusta koskevaan ratkaisuun muutosta, jos hän hakee samalla rikosasiassa annettuun ratkaisuun muutosta. Samoin syyttäjä on velvollinen vastaamaan yksityisoikeudellisessa vaatimuksesta tehtyyn valitukseen, jos siihen haetaan muutosta yhdessä rikosasian kanssa. Jos kyse on pelkästään muutoksenhausta yksityisoikeudelliseen vaatimukseen, ei syyttäjällä ole velvollisuutta muutoksenhakuun tai vastaamiseen.

Syyttäjä ei saa ottaa palkkiota yksityisoikeudellisten vaatimusten ajamisesta. Asianomistaja tosin vastaa niistä kuluista, jotka johtuvat hänen vaatimuksensa selvittämiseksi tarvittavan todistelun hankkimisesta. Syyttäjä on velvollinen vaatimaan, että vastaaja velvoitetaan korvaamaan nämä kustannukset.

Asianomistajan on esitettävä pyyntö syyttäjän ajamasta yksityisoikeudellisesta vaatimuksesta esitutkinnassa tai suoraan syyttäjälle. Samalla hänen on ilmoitettava seikat, joihin vaatimus perustuu. Jos syyttäjä ei ota vaatimusta hoidettavakseen, asianomistajalle on ilmoitettava asiasta ajoissa, jotta tämä voi itse panna vireille vaatimuksensa syyteasian yhteydessä.

Lisää aihealueesta

Rikos 27.10.2022

Hätävarjelun liioittelu

Hätävarjelun liioittelu tarkoittaa sitä, että hätävarjelun rajat on puolustustilanteessa ylitetty. Hätävarjelusta ja hätävarjelun liioittelusta säädetään rikoslain 4 luvussa, jossa säädetään yleisesti vastuuvapausperusteista. Luvun 4 §:ssä…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 26.9.2022

Tehokas katuminen rikosoikeudessa

Rikoslain 5 luvun 2 §:n mukaisesti yrityksestä ei rangaista, jos tekijä on vapaaehtoisesti luopunut rikoksen täyttämisestä tai muuten estänyt tunnusmerkistössä tarkoitetun seurauksen syntymisen. Kyseisessä momentissa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 12.9.2022

Rikoksen vanhentumisesta

Rikos on laissa rangaistavaksi säädetty teko tai laiminlyönti. Suomessa rikoksista ja niiden vanhentumisesta säädetään rikoslaissa. Rikosoikeudellinen vanhentuminen tarkoittaa sitä, että tehdystä rikoksesta ei laissa erikseen…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 26.7.2022

Rikoslain mukainen avunanto

Rikoslain (39/1889) 5 luvun 6 §:n mukaan se, joka ennen rikosta tai sen aikana neuvoin, toimin tai muilla tavoin tahallaan auttaa toista tahallisen rikoksen tai…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 12.7.2022

Yllytys rikoslain mukaan

Rikoslain (39/1889) 5 luvun 5 §:n mukaan yllytyksestä tuomitaan se, joka tahallaan taivuttaa toisen tahalliseen rikokseen tai tahallisen rikoksen rangaistavaan yritykseen. Kyse on tilanteesta, jossa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 18.5.2022

Mitä tarkoitetaan rikoslain mukaisella vaaran aiheuttamisella?

Perustuslaissa taataan jokaiselle oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Rikoslain 21 luvussa ovat keskeisimmät henkeä, terveyttä sekä ruumiillista koskemattomuutta suojaavat kriminalisoinnit. Rikoslain 21…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 20.4.2022

Kunnianloukkaus

Rikoslain avulla suojellaan muun muassa yksityishenkilöiden kunniaa. Kunnialla tarkoitetaan sekä kaikille ihmisille kuuluvaa arvonantoa että olosuhteista riippuvaista toiminnan ja ammatin kautta määrittyvää arvostusta. Kunnianloukkauksesta säädetään…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 6.4.2022

Rikoslain mukainen yritysvakoilu

Elinkeinon harjoittamiseen liittyy usein sellaista tietämystä, jota elinkeinonharjoittaja pyrkii pitämään salassa muilta elinkeinonharjoittajilta. Tällaisen tietämyksen haltijalla on kilpailuetu sellaisiin elinkeinonharjoittajiin verrattuna, joilla tällaista tietämystä ei…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 26.1.2022

Yleinen kotietsintä ja sen toimittamisen edellytykset

Rikoksen selvittämisen sekä oikeudenkäynnin ja rangaistuksen täytäntöönpanon turvaamiseksi esitutkintaviranomaisten käytössä on erilaisia pakkokeinoja, joista säädetään pakkokeinolaissa. Esitutkintaviranomaisten käytössä olevista erilaisista pakkokeinoista voidaan mainita paikkaan kohdistuvat…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 12.1.2022

Itsekriminointisuoja rikoksesta epäillyn suojana

Itsekriminointisuoja eli myötävaikuttamattomuusperiaate on rikoksesta epäillyn tai syytteessä olevan suojaksi tarkoitettu käytäntö. Itsekriminointisuoja tarkoittaa, että rikoksesta epäiltyä ei saa pakottaa tai painostaa omalla toiminnallaan edistämään…

Opuslex

Opuslexin toimitus