Opuslex lakiartikkelit

Rikoksen vanhentumisesta

12.9.2022 | Opuslex | Opuslexin toimitus

Rikos on laissa rangaistavaksi säädetty teko tai laiminlyönti. Suomessa rikoksista ja niiden vanhentumisesta säädetään rikoslaissa. Rikosoikeudellinen vanhentuminen tarkoittaa sitä, että tehdystä rikoksesta ei laissa erikseen määrätyn ajan kuluttua voida enää määrätä seuraamusta. Käytännössä vanhentumisaikaan vaikuttaa rikoksesta laissa säädetyn enimmäisrangaistuksen pituus.

Vanhentumista on olemassa kolmea eri lajia: syyteoikeuden vanhentuminen, rangaistuksen tuomitsemisen estävä vanhentuminen sekä tuomitun rangaistuksen vanhentuminen. Vanhentumisaika lähtee kulumaan siitä, kun rikos on tapahtunut tai siitä on saatu tieto. Syyttäjän on ehdittävä nostaa syyte vanhentumisajan puitteissa, ja sitä ennen poliisin on ehdittävä tutkia tapahtunut rikos.

Syyteoikeuden vanhentuminen tarkoittaa, että oikeus vaatia rangaistusta on vanhentunut. Jos syyteoikeus on vanhentunut, asiassa ei voida enää nostaa syytettä eikä tuomioistuin ota rikosta tutkittavakseen. Rikoslain mukaan syyteoikeus vanhentuu, jollei syytettä ole nostettu:

1)      kahdessakymmenessä vuodessa, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vankeutta määräajaksi yli kahdeksan vuoden;

2)      kymmenessä vuodessa, jos ankarin rangaistus on yli kaksi vuotta ja enintään kahdeksan vuotta vankeutta;

3)      viidessä vuodessa, jos ankarin rangaistus on yli vuosi ja enintään kaksi vuotta vankeutta;

4)      kahdessa vuodessa, jos ankarin rangaistus on enintään vuosi vankeutta, sakkoa tai rikesakko.

Esimerkiksi törkeän pahoinpitelyn syyteoikeus vanhentuu kahdessakymmenessä vuodessa, sillä teosta määrättävä enimmäisrangaistus on vankeutta kymmeneksi vuodeksi. Toisena esimerkkinä voidaan mainita liikenneturvallisuuden vaarantaminen: kyseisestä rikoksesta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi, joten syyteoikeus vanhentuu kahdessa vuodessa.

Edeltä on nähtävissä, että vanhentumisaika on sitä pidempi, mitä vakavammasta rikoksesta on kyse. Syyteoikeuden vanhentuminen ei kuitenkaan koske kaikkia rikoksia. Rikoslain mukaan oikeus syyttää rikoksesta, josta säädetty ankarin rangaistus on elinkautinen vankeusrangaistus, ei koskaan vanhene. Tunnetuin tällainen ns. vanhentumaton rikos on murha. Muita vanhentumattomia rikoksia ovat esimerkiksi joukkotuhonta, törkeä maanpetos sekä törkeä vakoilu.

Toisena vanhentumisen lajina on rangaistuksen tuomitsemisen estävä vanhentuminen. Kyse on sen enimmäisajan määrittämisestä, joka saa kulua rikoksen tekohetken ja rangaistuksen tuomitsemisen välillä. Oikeus tuomita rikoksesta, josta ankarin rangaistus on elinkautinen vankeusrangaistus, ei vanhene. Muiden rikosten osalta rangaistusta ei saa tuomita, kun rikoksen tekopäivästä on kulunut:

1)      kolmekymmentä vuotta, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vankeutta määräajaksi yli kahdeksan vuoden;

2)      kaksikymmentä vuotta, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vankeutta yli kaksi vuotta ja enintään kahdeksan vuotta;

3)      kymmenen vuotta, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vankeutta enintään kaksi vuotta tai sakkoa.

Kolmas vanhentumistyyppi koskee rangaistuksen tuomitsemishetken ja tuomitun rangaistuksen täytäntöönpanon välistä aikaa. Jos tuomittua rangaistusta ei panna määräajassa täytäntöön, se raukeaa. Elinkautinen vankeusrangaistus ei kuitenkaan raukea. Määräaikainen vankeusrangaistus raukeaa, jollei rangaistuksen täytäntöönpano ole lainvoiman saaneen tuomion antamispäivästä laskettuna alkanut

1)      kahdessakymmenessä vuodessa, jos rangaistus on yli kahdeksan vuotta,

2)      viidessätoista vuodessa, jos rangaistus on yli neljä ja enintään kahdeksan vuotta,

3)      kymmenessä vuodessa, jos rangaistus on yli vuoden ja enintään neljä vuotta, ja

4)      viidessä vuodessa, jos rangaistus on enintään vuosi.

Vanhentumisen taustalla vaikuttaa ajatus, jonka mukaan rangaistuksen tarve on aina suhteessa rikoksen tekemisestä kuluneeseen aikaan. Joidenkin rikosten osalta rangaistuksen tarve vähenee huomattavasti ajan kulumisen myötä. Rikoksentekijän näkökulmasta vanhentumisesta koskevat säännökset toimivat erityisesti oikeusturvan takeina: mitä pidempi aika rikoksesta kuluu, sitä vaikeampaa on hankkia luotettavaa näyttöä tapahtuneesta. Rikosteon oikeudellinen hahmottaminen muuttuu myös vaikeammaksi ajan kuluessa. Kyse on myös tarkoituksenmukaisuudesta ja kohtuudesta. Jos rikosteon ja rangaistuksen väliin jäävä aika on kovin pitkä, saattaa rangaistus muodostua tavoitteidensa vastaiseksi.

Lisää aihealueesta

Rikos 27.10.2022

Hätävarjelun liioittelu

Hätävarjelun liioittelu tarkoittaa sitä, että hätävarjelun rajat on puolustustilanteessa ylitetty. Hätävarjelusta ja hätävarjelun liioittelusta säädetään rikoslain 4 luvussa, jossa säädetään yleisesti vastuuvapausperusteista. Luvun 4 §:ssä…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 26.9.2022

Tehokas katuminen rikosoikeudessa

Rikoslain 5 luvun 2 §:n mukaisesti yrityksestä ei rangaista, jos tekijä on vapaaehtoisesti luopunut rikoksen täyttämisestä tai muuten estänyt tunnusmerkistössä tarkoitetun seurauksen syntymisen. Kyseisessä momentissa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 26.7.2022

Rikoslain mukainen avunanto

Rikoslain (39/1889) 5 luvun 6 §:n mukaan se, joka ennen rikosta tai sen aikana neuvoin, toimin tai muilla tavoin tahallaan auttaa toista tahallisen rikoksen tai…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 12.7.2022

Yllytys rikoslain mukaan

Rikoslain (39/1889) 5 luvun 5 §:n mukaan yllytyksestä tuomitaan se, joka tahallaan taivuttaa toisen tahalliseen rikokseen tai tahallisen rikoksen rangaistavaan yritykseen. Kyse on tilanteesta, jossa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 18.5.2022

Mitä tarkoitetaan rikoslain mukaisella vaaran aiheuttamisella?

Perustuslaissa taataan jokaiselle oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Rikoslain 21 luvussa ovat keskeisimmät henkeä, terveyttä sekä ruumiillista koskemattomuutta suojaavat kriminalisoinnit. Rikoslain 21…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 20.4.2022

Kunnianloukkaus

Rikoslain avulla suojellaan muun muassa yksityishenkilöiden kunniaa. Kunnialla tarkoitetaan sekä kaikille ihmisille kuuluvaa arvonantoa että olosuhteista riippuvaista toiminnan ja ammatin kautta määrittyvää arvostusta. Kunnianloukkauksesta säädetään…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 6.4.2022

Rikoslain mukainen yritysvakoilu

Elinkeinon harjoittamiseen liittyy usein sellaista tietämystä, jota elinkeinonharjoittaja pyrkii pitämään salassa muilta elinkeinonharjoittajilta. Tällaisen tietämyksen haltijalla on kilpailuetu sellaisiin elinkeinonharjoittajiin verrattuna, joilla tällaista tietämystä ei…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 26.1.2022

Yleinen kotietsintä ja sen toimittamisen edellytykset

Rikoksen selvittämisen sekä oikeudenkäynnin ja rangaistuksen täytäntöönpanon turvaamiseksi esitutkintaviranomaisten käytössä on erilaisia pakkokeinoja, joista säädetään pakkokeinolaissa. Esitutkintaviranomaisten käytössä olevista erilaisista pakkokeinoista voidaan mainita paikkaan kohdistuvat…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 12.1.2022

Itsekriminointisuoja rikoksesta epäillyn suojana

Itsekriminointisuoja eli myötävaikuttamattomuusperiaate on rikoksesta epäillyn tai syytteessä olevan suojaksi tarkoitettu käytäntö. Itsekriminointisuoja tarkoittaa, että rikoksesta epäiltyä ei saa pakottaa tai painostaa omalla toiminnallaan edistämään…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 7.1.2022

Kotirauhan rikkominen

Jokaisella on oikeus olla toisten häiritsemättä siinä piirissä, joka voidaan katsoa hänen kodikseen. Kotirauha on jokaiselle perustuslaissa taattu oikeus. Kotirauhan suojaamat paikat määritellään rikoslaissa. Kotirauhan…

Opuslex

Opuslexin toimitus