Opuslex lakiartikkelit

Kavallus

1.8.2021 | Opuslex | Opuslexin toimitus

Kavallus voidaan jakaa kolmeen eri tekotapaan: esinekavallukseen, löytötavaran kavallukseen ja saatavan kavallukseen. Kavalluksen erottaa varkaudesta ensisijaisesti omaisuuden hallussapito. Kavalluksessa tekijä anastaa hallussaan olevaa omaisuutta, kun taas varkaudessa kyse on toisen hallusta anastamisesta.

Esinekavalluksessa tekijä anastaa hallussaan olevia varoja tai muuta irtainta omaisuutta. Varoilla tarkoitetaan myös tilisaldosta ilmeneviä saamisoikeuksia ja irtaimeen omaisuuteen lasketaan taloudellisesti hyväksikäytettävään muotoon saatettu sähkö- ja lämpöenergia. Tekijä on voinut saada anastettavan omaisuuden haltuun esim. vuokran tai toimeksiannon kautta. Anastamisella tarkoitetaan, että tekijä ottaa omaisuuden omaan omistukseensa. Esimerkiksi esineen vuokraoikeudella saanut laittaa sen myyntiin. Tyypillinen esinekavalluksen tilanne on käsillä, kun myyjä ottaa itselleen myymälän kassan varoja. Rahojen ja muiden varojen katsotaan siirtyvän tekijän omaisuudeksi niiden sekoittuessa hänen varoihinsa. Jos varojen saajalla on velvollisuus pitää varat erillä omista varoistaan, syyllistyy hän kavallukseen jo varojen sekoittuessa. Esinekavalluksen yritys on rangaistava.

Löytötavaran kavalluksessa kyse on löydettyjen tai erehdyksen kautta saatujen varojen tai muun irtaimen omaisuuden anastamisesta. Löytötavaran kavallus ei poikkea merkittävästi esinekavalluksesta. Löytötavara voi olla esimerkiksi maahan tippunut lompakko. Erehdyksen kautta saatuna omaisuutena pidetään mm. virheellisestä tilisiirrosta saatuja varoja tai ostajan vahingossa saamia ylimääräisiä tuotteita. Löytötavaran kavallusta pidetään esinekavallusta vähemmän moitittavana. Se tulee myös harvemmin sovellettavaksi, koska omaisuuden saaminen löytötavarana tai erehdyksen kautta on melko harvinaista.

Saatavan kavalluksessa tuomitaan se, joka saatuaan toimeksiannon perusteella tai muulla sellaisella tavalla haltuunsa varoja, joiden arvo hänen on tilitettävä toiselle, oikeudettomasti käyttämällä sanottuja tai niiden tilalle tulleita varoja taikka muulla sellaisella tavalla aiheuttaa tilitysvelvollisuuden täyttämättä jäämisen joko sovittuna tai muuten edellytettynä aikana. Varoihin katsotaan myös irtain omaisuus. Saatavan kavalluksen kannalta olennaista on, että tekijällä on tilitysvelvollisuus. Maksukyvytön luotonsaaja ei syyllisty kavallukseen, jos hänellä ei ole tilitysvelvollisuutta. Saatavan kavalluksesta on kyse esim. sellaisissa tilanteissa, joissa tilitysvelvollinen toimeksisaaja myy irtaimen esineen toimeksiantajan lukuun, mutta käyttääkin kaupparahat omien velkojensa maksuun ja tulee näin kykenemättömäksi suorittamaan tilitysvelvollisuuttaan.

Kavalluksesta tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään yhdeksi vuodeksi kuudeksi kuukaudeksi. Kavalluksesta on myös olemassa lievä ja törkeä tekomuoto.

Lisää aihealueesta

Rikos 27.10.2022

Hätävarjelun liioittelu

Hätävarjelun liioittelu tarkoittaa sitä, että hätävarjelun rajat on puolustustilanteessa ylitetty. Hätävarjelusta ja hätävarjelun liioittelusta säädetään rikoslain 4 luvussa, jossa säädetään yleisesti vastuuvapausperusteista. Luvun 4 §:ssä…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 26.9.2022

Tehokas katuminen rikosoikeudessa

Rikoslain 5 luvun 2 §:n mukaisesti yrityksestä ei rangaista, jos tekijä on vapaaehtoisesti luopunut rikoksen täyttämisestä tai muuten estänyt tunnusmerkistössä tarkoitetun seurauksen syntymisen. Kyseisessä momentissa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 12.9.2022

Rikoksen vanhentumisesta

Rikos on laissa rangaistavaksi säädetty teko tai laiminlyönti. Suomessa rikoksista ja niiden vanhentumisesta säädetään rikoslaissa. Rikosoikeudellinen vanhentuminen tarkoittaa sitä, että tehdystä rikoksesta ei laissa erikseen…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 26.7.2022

Rikoslain mukainen avunanto

Rikoslain (39/1889) 5 luvun 6 §:n mukaan se, joka ennen rikosta tai sen aikana neuvoin, toimin tai muilla tavoin tahallaan auttaa toista tahallisen rikoksen tai…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 12.7.2022

Yllytys rikoslain mukaan

Rikoslain (39/1889) 5 luvun 5 §:n mukaan yllytyksestä tuomitaan se, joka tahallaan taivuttaa toisen tahalliseen rikokseen tai tahallisen rikoksen rangaistavaan yritykseen. Kyse on tilanteesta, jossa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 18.5.2022

Mitä tarkoitetaan rikoslain mukaisella vaaran aiheuttamisella?

Perustuslaissa taataan jokaiselle oikeus elämään sekä henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Rikoslain 21 luvussa ovat keskeisimmät henkeä, terveyttä sekä ruumiillista koskemattomuutta suojaavat kriminalisoinnit. Rikoslain 21…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 20.4.2022

Kunnianloukkaus

Rikoslain avulla suojellaan muun muassa yksityishenkilöiden kunniaa. Kunnialla tarkoitetaan sekä kaikille ihmisille kuuluvaa arvonantoa että olosuhteista riippuvaista toiminnan ja ammatin kautta määrittyvää arvostusta. Kunnianloukkauksesta säädetään…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 6.4.2022

Rikoslain mukainen yritysvakoilu

Elinkeinon harjoittamiseen liittyy usein sellaista tietämystä, jota elinkeinonharjoittaja pyrkii pitämään salassa muilta elinkeinonharjoittajilta. Tällaisen tietämyksen haltijalla on kilpailuetu sellaisiin elinkeinonharjoittajiin verrattuna, joilla tällaista tietämystä ei…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 26.1.2022

Yleinen kotietsintä ja sen toimittamisen edellytykset

Rikoksen selvittämisen sekä oikeudenkäynnin ja rangaistuksen täytäntöönpanon turvaamiseksi esitutkintaviranomaisten käytössä on erilaisia pakkokeinoja, joista säädetään pakkokeinolaissa. Esitutkintaviranomaisten käytössä olevista erilaisista pakkokeinoista voidaan mainita paikkaan kohdistuvat…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Rikos 12.1.2022

Itsekriminointisuoja rikoksesta epäillyn suojana

Itsekriminointisuoja eli myötävaikuttamattomuusperiaate on rikoksesta epäillyn tai syytteessä olevan suojaksi tarkoitettu käytäntö. Itsekriminointisuoja tarkoittaa, että rikoksesta epäiltyä ei saa pakottaa tai painostaa omalla toiminnallaan edistämään…

Opuslex

Opuslexin toimitus