Opuslex lakiartikkelit

Hallinnanjakosopimuksella selkeyttä kiinteistön käyttöön

13.5.2024 | Opuslex | Opuslexin toimitus

Kun kaksi tai useampi henkilö omistaa yhdessä kiinteistön, puhutaan yhteisomistuksesta. Yhteisomistajat omistavat kiinteistön määräosin. Tällainen määräosainen omistus ei anna yhteisomistajalle oikeutta yksin hallita ja käyttää jotain tiettyä aluetta tai rakennusta kiinteistöllä. Lähtökohtaisesti yhteisomistajilla on yhtäläinen oikeus käyttää kiinteistöä, ja he vastaavat kiinteistöstä aiheutuvista kustannuksista omistusosuuksiensa mukaisessa suhteessa.

Joissain tilanteissa kiinteistön maapohjan ja rakennusten käytöstä voi kuitenkin olla tarpeen sopia yhteisomistajien kesken tarkemmin. Esimerkiksi tilanteessa, jossa useampi henkilö omistaa yhteisesti kesämökkikiinteistön, voi syntyä erimielisyyttä siitä, kuka mökkiä saa milloinkin käyttää, miten vastuu mökin kunnossapidosta ja kustannuksista jaetaan ja kuka päättää korjaustoimenpiteistä. Erimielisyyksiä voidaan välttää sopimalla näistä asioista hallinnanjakosopimuksessa.

Hallinnanjakosopimus on kiinteistön yhteisomistajien tekemä sopimus kiinteistön hallinnasta. Hallinnanjakosopimus ei muuta kiinteistön omistussuhteita, mutta sen avulla voidaan saavuttaa tilanne, jossa yhteisomistajalla on yksin määräysvalta hallitsemaansa alueeseen tai rakennukseen. Sopimuksen tekeminen edellyttää, että kaikki kiinteistön yhteisomistajat siihen suostuvat ja ovat sopimuksen sisällöstä yksimielisiä. Sopimuksessa voidaan sopia, että se on voimassa toistaiseksi tai määräajan.

Hallinnanjakosopimuksessa voidaan sopia, miten kiinteistön maapohjan ja rakennusten hallinta ja käyttö jaetaan. Edelleen voidaan sopia, miten vastuut kiinteistön kunnossapidosta ja kustannuksista jaetaan. Sopimukseen voidaan myös kirjata ehtoja koskien rakennusten korjaustoimenpiteitä, rakentamista ja näihin liittyvää päätöksentekoa. Lisäksi voidaan sopia siitä, millä edellytyksin ja missä rajoissa yhteisomistaja saa rakentaa hallitsemalleen alueelle ja miten kiinteistön mahdollinen rakennusoikeus jakautuu yhteisomistajien kesken. Sopimuksessa voidaan myös sopia, että jokin osa kiinteistöä on yhteisomistajien yhteisessä hallinnassa ja miten tällaisen alueen kunnossapidosta ja kustannuksista vastataan.

Hallinnanjakosopimus, jonka osapuolina kaikki kiinteistön yhteisomistajat ovat, voidaan kirjata Maanmittauslaitoksen rekisteriin. Sopimus sitoo sen osapuolia ilman kirjaamistakin, mutta kirjattu sopimus sitoo myös sivullisia, esimerkiksi kiinteistön määräosan uutta omistajaa. Hallinnanjakosopimus sitoo myös velkojia, ja se voidaan kirjata rekisteriin vain parhaalle etusijalle. Sopimuksen kirjaamisen jälkeen kiinnitystä ei enää voida vahvistaa koko kiinteistöön, vaan yhteisomistajien määräosiin. Myös aikaisemmat koko kiinteistöön vahvistetut kiinnitykset on purettava ennen sopimuksen kirjaamista.

Huolellisesti laaditulla hallinnanjakosopimuksella voidaan ennaltaehkäistä yhteisomistajien välisiä erimielisyyksiä, joita voi syntyä esimerkiksi kustannusten jakautumisesta. Huonosti laaditulla ja epäselvällä sopimuksella voidaan kuitenkin saada aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Maakaaressa ei ole sopimuksen sisältöä koskevia yksityiskohtaisia säädöksiä ja sopimukseen tekemiseen ja kirjaamiseen liittyy oikeusvaikutuksia, joista on hyvä olla tietoinen. Hallinnanjakosopimuksen laadinnassa on suositeltavaa käyttää apuna asiantuntijaa, jotta voidaan varmistua siitä, että sopimus vastaa yhteisomistajien tarpeita juuri heidän tilanteessaan.

Lisää aihealueesta

Koti ja asuminen 8.6.2022

Vakuus asuinhuoneiston vuokrasuhteessa

Asuinhuoneiston tai -rakennuksen vuokrasopimukseen sovelletaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta (481/1995). Asuinhuoneiston vuokrasopimuksen solmimisen yhteydessä sovitaan vuokravakuuden asettamisesta. Joskus käytetään myös nimitystä takuuvuokra. Yleensä vuokrasuhteen alkaessa vuokralaiselta vaaditaan vakuus sen…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Koti ja asuminen 4.5.2022

Palo- ja poistumisturvallisuus taloyhtiössä

Tässä artikkelissa tarkastellaan palo- ja poistumisturvallisuuteen liittyvää sääntelyä, kun kyse on asunto-osakeyhtiöstä eli taloyhtiöstä, ja siinä asumisesta. Taloyhtiön hallituksella ja isännöitsijällä on lain asettamia palo-…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Koti ja asuminen 16.3.2022

Vuokralaisen vastuu asunnon kunnosta

Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 2 luku sisältää asuinhuoneiston käyttöön, kuntoon ja kunnossapitoon liittyviä sääntöjä. Kun vuokralainen ottaa huoneiston hallintaansa, siirtyy hänelle lain mukaan tiettyjä velvoitteita…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Koti ja asuminen 2.3.2022

Asuinhuoneiston tai -rakennuksen lyhytvuokraus

Asuinhuoneistojen ja -rakennusten lyhytvuokraus on yleistynyt Suomessa viime vuosien aikana enenevässä määrin. Lyhytvuokrauksella tarkoitetaan asuinhuoneiston tai kiinteistöllä sijaitsevan rakennuksen vuokraamista lyhyeksi ajanjaksoksi. Lyhytvuokrausta harjoitetaan yleensä…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Koti ja asuminen 17.2.2022

Asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenen ja isännöitsijän velvollisuudet

Asunto-osakeyhtiölakia sovelletaan kaikkiin osakeyhtiöihin, jotka on rekisteröity Suomen lain mukaisesti asunto-osakeyhtiöinä. Lain 7 luku sisältää asunto-osakeyhtiön johtoa ja edustamista koskevia sääntöjä: Asunto-osakeyhtiön johto ja edustaminen…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Koti ja asuminen 10.2.2022

Asuinhuoneiston alivuokrasuhde

Henkilö, joka hallinnoi asuinhuoneistoa, voi halutessaan vuokrata osan huoneistosta toisen käytettäväksi. Tällöin on kyse alivuokrauksesta, johon sovelletaan lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta. Lain mukaan alivuokrasuhteesta on kyse…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Koti ja asuminen 3.2.2022

Vuokrasopimuksen irtisanominen vuokranantajan toimesta

Lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta eli huoneenvuokralakia sovelletaan asuinhuoneiston vuokrasopimukseen. Vuokrasopimus voidaan solmia joko määräajaksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Määräaikainen vuokrasopimus päättyy automaattisesti sopimuksen voimassaoloajan umpeuduttua, joten…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Koti ja asuminen 28.12.2021

Huoneenvuokralain mukainen muuttopäivä

Lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta eli huoneenvuokralakia sovelletaan sopimukseen, jolla rakennus tai sen osa vuokrataan toiselle käytettäväksi asumiseen. Tällöin solmitaan asuinhuoneiston huoneenvuokrasopimus. Vuokrasopimuksessa sovitaan mikä on huoneiston käyttötarkoitus…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Koti ja asuminen 1.8.2021

Oman asunnon luovutusvoiton verovapaus

Luovutusvoittoa syntyy, kun myyt omaisuuttasi suurempaan hintaan kuin millä sen hankit. Jos ostat itsellesi asunnon 50.000 eurolla ja myyt sen 60.000 eurolla, luovutusvoittoa syntyy 10.000…

Opuslex

Opuslexin toimitus