Opuslex lakiartikkelit

Edellytykset patentin saamiselle

11.5.2022 | Opuslex | Opuslexin toimitus

Uusi keksintö on mahdollista suojata patentilla. Patentti voidaan myöntää tuotteeseen tai menetelmään, joka täyttää lain asettamat patentoinnin edellytykset. Patentti on yksinoikeus, jonka perusteella patentinhaltija voi kieltää muilta keksinnön ammattimaisen hyväksikäytön. Patentin tarkoitus on kannustaa keksintöjen luomiseen ja näin edistää yleistä teknologista kehitystä yhteiskunnassa.

Suomen kansallisesta patenttijärjestelmästä ja patentin saamisen edellytyksistä säädetään patenttilaissa(550/1967). Patenttia ei ole mahdollista saada mille tahansa keksinnölle, vaan patentoitavan keksinnön on täytettävä tietyt lain asettamat edellytykset. Patenttilain 1 §:n 1 momentin se, joka on tehnyt mihin tekniikan alaan tahansa liittyvän keksinnön, jota voidaan käyttää teollisesti, tai se, jolle keksijän oikeus on siirtynyt, voi hakemuksesta saada patentin keksintöön ja siten yksinoikeuden sen ammattimaiseen hyödyntämiseen. Täten patentoimisen edellytyksenä on ensinnäkin keksinnöllisyys ja toisena teollinen käyttökelpoisuus.

Keksinnöllisyys tarkoittaa sitä, että keksinnön tulee olennaisesti erota siitä, mikä on tullut tunnetuksi ennen patenttihakemuksen tekemispäivää. Teollisesti käyttökelpoisen keksinnön määritelmä on haluttu pitää laajana. Teollisuus viittaa sanan suppean merkityksen lisäksi myös muuhun elinkeinotoimintaan, kuten maa- ja metsätalouteen sekä kuljetusalaan. Lisäksi teollisella käytettävyydellä tarkoitetaan sitä, että keksinnöllä tulee olla tekninen luonne ja tekninen teho sekä sen tulee myös olla toisinnettavissa.

Itse keksinnön käsitettä ei määritellä laissa, mutta patenttilain 1 §:n 2 momentissa on esimerkinomainen luettelo siitä, mitä ei ole mahdollista patentoida. Kyseisen kohdan mukaan keksinnöksi ei katsota pelkästään 1) löytöä, tieteellistä teoriaa tai matemaattista menetelmää, 2) taiteellista luomusta, 3) suunnitelmaa, sääntöä tai menetelmää, älyllistä toimintaa, peliä tai liiketoimintaa varten taikka tietokoneohjelmaa eikä 4) tietojen esittämistä. Keksinnön on oltava luonteeltaan tekninen ja ratkaistava jokin tekninen ongelma. Patentoitavan kohteen pitää olla esimerkiksi menetelmä, laite, tuote tai uusi käyttötapa. Lisäksi keksinnön selityksen tulee patenttihakemuksessa olla sellainen, että kyseisen alan ammattilainen pystyisi toteuttamaan keksinnön.

Patenttilain 2 §:n 1 momentissa asetetaan vielä yksi patentoimisen edellytys. Kyseisen kohdan mukaan patentti myönnetään ainoastaan keksintöön, joka on uusi siihen verrattuna, mikä on tullut tunnetuksi ennen patenttihakemuksen tekemispäivää, ja lisäksi olennaisesti eroaa siitä. Keksinnön tulee olla uusi aikaisemmin tunnettuun tekniikan tasoon verrattuna, mutta lisäksi vaaditaan keksinnöllisyyttä: keksinnön tulee olennaisesti erota siitä, mikä on tullut aiemmin tunnetuksi. Vanhaan, jo ennestään tunnettuun tekniikkaan ei voida myöntää yksinoikeutta. Tämän vuoksi omaa keksintöä ei pidä julkistaa ennen patentin hakemista, koska omakin julkistaminen tekee keksinnöstä ’ennestään tunnetun’.

Voidaan todeta, että patentoinnin edellytyksiin lukeutuu kolme eri kriteeriä: uutuus, keksinnöllisyys sekä teollinen käyttökelpoisuus. Patentoinnin edellytykset tarkistaa patentin myöntävä kansallinen viranomainen, joka Suomessa on Patentti- ja rekisterihallitus (PRH). Patentti on voimassa niissä maissa, joissa patenttia on haettu ja se on saatu.

Patentin keskeisenä ajatuksena on keksintöjä koskevan tiedon julkistaminen. Vastikkeena tiedon julkistamisesta keksijä saa patentin, joka antaa hänelle yksinoikeuden keksintöön rajoitetuksi ajaksi. Useimmiten patentit liittyvät uusiin teknisiin ratkaisuihin, joiden kehittäminen voi vaatia paljon työtä. Esimerkiksi lääkkeiden kehittäminen on hyvin kallista, mutta niiden elinaika markkinoilla on usein pitkä. Tällöin patenttiin investoiminen on kannattavaa. Keksijän tuleekin patentointia harkitessaan arvioida keksinnön tuotto-odotukset verrattuna patentoinnin kustannuksiin.

Lisää aihealueesta

Yritystoiminta 2.1.2023

Liiketoimintasiirto EVL:n mukaisesti

Laissa elinkeinotulon verottamisessa (EVL, 360/1968) säädetään liiketoiminnan siirrosta. Lainkohdan mukaan liiketoimintasiirrolla tarkoitetaan järjestelyä, jossa osakeyhtiö (siirtävä yhtiö) luovuttaa joko kaikki taikka yhteen tai useampaan liiketoimintakokonaisuuteensa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 8.12.2022

Digipalvelusäädös

Digipalvelusäädös tuli voimaan 16.11.2022. Digipalvelusäädös sisältää säännöksiä, joilla on vaikutuksia verkkoalustoja tarjoavien palveluntarjoajien toimintaan. Yhtenä merkittävänä uudistuksena asetus tuo velvollisuuden palveluntarjoajille tarjota mekanismeja, joiden avulla…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 28.11.2022

Yrityskiinnitys

Yrityskiinnityksestä säädetään yrityskiinnityslaissa (634/1984). Yrityskiinnityslain 1 §:n mukaan elinkeinonharjoittajan omistama elinkeinotoimintaan kuuluva irtain omaisuus voidaan kiinnittää ja sen hallintaa luovuttamatta pantata saamisen vakuudeksi. Koska yrityskiinnityksen…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 31.10.2022

Sulautumissuunnitelman sisällöstä

Asianajaja Syrjänen on aiemmin sivustollamme käsitellyt osakeyhtiön sulautumista eli fuusiota. Sulautumissuunnitelman laatiminen ja hyväksyminen kuuluu fuusioon. Sulautumissuunnitelmasta säädetään osakeyhtiölain 16 luvun 3 §:ssä. Pykälässä säädetään…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 12.10.2022

Muutoksia verkkoalustojen palveluntarjoajien vastuuseen tekijänoikeuden näkökulmasta

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2019/790 tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla (DSM-direktiivi) ja direktiivien 96/9/EY ja 2001/29/EY muuttamisesta on annettu 17.4.2019. Kyseisen direktiivin kansallinen implementointi…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 6.9.2022

Rahoitusapukielto

Osakeyhtiölaissa säädetään rahoitusapukiellosta. Lain 13 luvun 10 §:n mukaan yhtiö ei saa antaa rahalainaa, varoja tai vakuutta käytettäväksi siihen tarkoitukseen, että ulkopuolinen voi hankkia yhtiön…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 29.8.2022

Osakeyhtiön varojenjaon rajoituksista

Osakeyhtiölain 13 luvussa säädetään varojen jakamisesta. Luvun 2 §:n mukaan varoja ei saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 18.8.2022

Yrityskauppa ja yritysvaltaus

Yrityskaupalla voidaan tarkoittaa sellaista järjestelyä, jossa ostetaan kohdeyhtiön osakkeet tai liikeomaisuus. Kaupan kohteena voi olla muun muassa vähemmistöosuus, määrävähemmistöosuus, yksinkertainen äänienemmistö taikka määräenemmistö osakkeista. Tällä…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 22.7.2022

Millainen merkki voidaan rekisteröidä tavaramerkkinä?

Tässä artikkelissa käsitellään rekisteröitäviä tavaramerkkejä. Suomessa tavaramerkkeihin sovelletaan tavaramerkkilakia (544/2019). Tavaramerkkilain 11.1 §:n mukaan tavaramerkkinä voidaan rekisteröidä mikä tahansa merkki, jos sillä voidaan erottaa elinkeinotoiminnassa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 31.5.2022

Maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suoja

Maantieteellisillä merkinnöillä ja alkuperänimityksillä osoitetaan tietyn tuottajaryhmän tuotteiden maantieteellistä alkuperää, esimerkiksi juuston tai viinin alkuperää. Maantieteellistä alkuperää koskevien suojamuotojen taustalla on ajatus siitä, että tuotteen…

Opuslex

Opuslexin toimitus