Opuslex lakiartikkelit

Digipalvelusäädös

8.12.2022 | Opuslex | Opuslexin toimitus

Digipalvelusäädös tuli voimaan 16.11.2022. Digipalvelusäädös sisältää säännöksiä, joilla on vaikutuksia verkkoalustoja tarjoavien palveluntarjoajien toimintaan. Yhtenä merkittävänä uudistuksena asetus tuo velvollisuuden palveluntarjoajille tarjota mekanismeja, joiden avulla käyttäjät voivat ilmoittaa laittomasta sisällöstä. Tämän myötä palveluntarjoajien tulee myös tarjota käyttäjille, joiden sisältöä mahdollisesti poistetaan, mahdollisuus esittää näkemyksensä asiasta. 

Asetuksen 14 artiklan 1 kohdan mukaan säilytyspalvelujen tarjoajien on otettava käyttöön mekanismeja, joiden avulla kuka tahansa yksityishenkilö tai toimija voi ilmoittaa säilytyspalvelujen tarjoajan palvelussa olevan tietoja, joita kyseinen henkilö tai toimija pitää laittomana sisältönä. Näiden mekanismien on oltava helposti saatavilla ja helppokäyttöisiä, ja ilmoituksia olisi voitava tehdä ainoastaan sähköisesti. Tämä järjestely mahdollistaa sen, että verkkoalustoille julkaistavaa sisältöä pystytään tehokkaammin kontrolloimaan, kun jokainen käyttäjä pystyy tekemään ilmoituksen laittomaksi katsomastaan sisällöstä.  

Siinä tapauksessa, jos sisältöä päätetään poistaa, asetetaan palveluntarjoajalle velvollisuuksia. Asetuksen 15 artiklan 1 kohdan mukaan, jos säilytyspalvelujen tarjoaja päättää poistaa tiettyjä palvelun vastaanottajien toimittamia tietoja tai estää pääsyn niihin riippumatta siitä, mitä keinoja kyseisten tietojen havaitsemiseen, tunnistamiseen, poistamiseen tai niihin pääsyn estämiseen on käytetty ja mikä on säilytyspalvelun tarjoajan tekemän päätöksen syy, sen on ilmoitettava vastaanottajalle päätöksestä viimeistään silloin, kun tiedot poistetaan tai niihin pääsy estetään, ja perusteltava tällainen päätös selkeästi ja yksityiskohtaisesti. Kyseisen säännöksen taustalla voidaan nähdä sananvapauden suojelu yhtenä tavoitteena. Kun palveluntarjoaja ei voi perusteetta poistaa sisältöä alustaltaan, voidaan paremmin toteuttaa sananvapauden toteutuminen. 

Perusteluvelvollisuuden lisäksi asetuksessa säädetään muutoksenhakukeinosta. Asetuksen 17 artiklan mukaan verkkoalustojen on tarjottava palvelun vastaanottajille vähintään kuuden kuukauden ajan tässä kohdassa tarkoitetun päätöksen tekemisestä pääsy tehokkaaseen sisäiseen valitustenkäsittelyjärjestelmään, joka mahdollistaa valitusten tekemisen sähköisesti ja maksutta seuraavista päätöksistä, jotka verkkoalusta on tehnyt sillä perusteella, että vastaanottajien toimittamat tiedot ovat laitonta sisältöä tai ristiriidassa verkkoalustan ehtojen kanssa. Tämän velvollisuuden myötä käyttäjille tarjotaan sisäinen muutoksenhakukeino, joka ei sinällään johda siihen, että käyttäjä joutuisi muun ohessa aloittamaan raskaan tuomioistuinkäsittelyn asian oikaisemiseksi. Tämä on omiaan tehostamaan käyttäjien sananvapautta. Toisaalta tämä vaatinee palveluntarjoajilta erilaisia toimia, jotta ne pystyvät tarjoamaan tällaisen muutoksenhakukeinon. 

Edellä esitetyt säännökset aiheuttavat muutoksia verkkopalvelujen käyttäjien sekä palveluntarjoajien asemaan. Vielä ei ole mahdollista nähdä vaikutuksia, jotka kyseiset lainsäädännölliset muutokset aiheuttavat.

Lisää aihealueesta

Yritystoiminta 2.1.2023

Liiketoimintasiirto EVL:n mukaisesti

Laissa elinkeinotulon verottamisessa (EVL, 360/1968) säädetään liiketoiminnan siirrosta. Lainkohdan mukaan liiketoimintasiirrolla tarkoitetaan järjestelyä, jossa osakeyhtiö (siirtävä yhtiö) luovuttaa joko kaikki taikka yhteen tai useampaan liiketoimintakokonaisuuteensa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 28.11.2022

Yrityskiinnitys

Yrityskiinnityksestä säädetään yrityskiinnityslaissa (634/1984). Yrityskiinnityslain 1 §:n mukaan elinkeinonharjoittajan omistama elinkeinotoimintaan kuuluva irtain omaisuus voidaan kiinnittää ja sen hallintaa luovuttamatta pantata saamisen vakuudeksi. Koska yrityskiinnityksen…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 31.10.2022

Sulautumissuunnitelman sisällöstä

Asianajaja Syrjänen on aiemmin sivustollamme käsitellyt osakeyhtiön sulautumista eli fuusiota. Sulautumissuunnitelman laatiminen ja hyväksyminen kuuluu fuusioon. Sulautumissuunnitelmasta säädetään osakeyhtiölain 16 luvun 3 §:ssä. Pykälässä säädetään…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 12.10.2022

Muutoksia verkkoalustojen palveluntarjoajien vastuuseen tekijänoikeuden näkökulmasta

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2019/790 tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla sisämarkkinoilla (DSM-direktiivi) ja direktiivien 96/9/EY ja 2001/29/EY muuttamisesta on annettu 17.4.2019. Kyseisen direktiivin kansallinen implementointi…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 6.9.2022

Rahoitusapukielto

Osakeyhtiölaissa säädetään rahoitusapukiellosta. Lain 13 luvun 10 §:n mukaan yhtiö ei saa antaa rahalainaa, varoja tai vakuutta käytettäväksi siihen tarkoitukseen, että ulkopuolinen voi hankkia yhtiön…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 29.8.2022

Osakeyhtiön varojenjaon rajoituksista

Osakeyhtiölain 13 luvussa säädetään varojen jakamisesta. Luvun 2 §:n mukaan varoja ei saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 18.8.2022

Yrityskauppa ja yritysvaltaus

Yrityskaupalla voidaan tarkoittaa sellaista järjestelyä, jossa ostetaan kohdeyhtiön osakkeet tai liikeomaisuus. Kaupan kohteena voi olla muun muassa vähemmistöosuus, määrävähemmistöosuus, yksinkertainen äänienemmistö taikka määräenemmistö osakkeista. Tällä…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 22.7.2022

Millainen merkki voidaan rekisteröidä tavaramerkkinä?

Tässä artikkelissa käsitellään rekisteröitäviä tavaramerkkejä. Suomessa tavaramerkkeihin sovelletaan tavaramerkkilakia (544/2019). Tavaramerkkilain 11.1 §:n mukaan tavaramerkkinä voidaan rekisteröidä mikä tahansa merkki, jos sillä voidaan erottaa elinkeinotoiminnassa…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 31.5.2022

Maantieteellisten merkintöjen ja alkuperänimitysten suoja

Maantieteellisillä merkinnöillä ja alkuperänimityksillä osoitetaan tietyn tuottajaryhmän tuotteiden maantieteellistä alkuperää, esimerkiksi juuston tai viinin alkuperää. Maantieteellistä alkuperää koskevien suojamuotojen taustalla on ajatus siitä, että tuotteen…

Opuslex

Opuslexin toimitus

Yritystoiminta 11.5.2022

Edellytykset patentin saamiselle

Uusi keksintö on mahdollista suojata patentilla. Patentti voidaan myöntää tuotteeseen tai menetelmään, joka täyttää lain asettamat patentoinnin edellytykset. Patentti on yksinoikeus, jonka perusteella patentinhaltija voi…

Opuslex

Opuslexin toimitus