2017

KKO velvoitti Sähköalojen ammattiliiton suorittamaan irtisanotuille jäsenilleen vahingonkorvausta

Julkaistu: 04.04.2017

Korkein oikeus on pitänyt ennallaan hovioikeuden tuomion, jolla Sähköalojen ammattiliitto ry eli Sähköliitto velvoitettiin maksamaan vahingonkorvauksia työstään irtisanotuille jäsenilleen. KKO:n mukaan ammattiliitto ei ollut hoitanut asianmukaisella tavalla sitoumuksiaan jäseniään kohtaan kahden paperitehtaan sulkemiseen liittyneiden irtisanomisten yhteydessä.

Irtisanomiset liittyivät Kemijärvellä ja Summassa sijainneiden Stora Enson paperitehtaiden sulkemisiin. Sähköliiton hallitus oli irtisanomisten jälkeen päättänyt tutkia niihin johtaneet yt-neuvottelut ja tarvittaessa riitauttaa ne. Liitto oli julkaissut kotisivuillaan päätöksestään tiedotteen, jossa todettiin, että käytännössä riitauttaminen olisi merkinnyt Stora Enson haastamista oikeuteen. Sähköliitto ei ollut kuitenkaan nostanut asiassa kannetta.

Paperiliitto sen sijaan oli päätynyt nostamaan kanteen samoista yt-neuvotteluista, ja työtuomioistuin oli tuominnut Stora Enson maksamaan irtisanotuille Paperiliiton jäsenille hyvitystä yhteistoimintalain vastaisesta menettelystä.

Sähköliittoon kuuluneet irtisanotut työntekijät vaativat liitoltaan vahingonkorvausta, koska se ei ollut nostanut ilmoituksestaan huolimatta hyvityskannetta eikä myöskään ilmoittanut siitä työntekijöille ennen kanneajan umpeutumista. Työntekijät katsoivat, että heiltä oli Sähköliiton laiminlyönnin vuoksi jäänyt saamatta hyvitys, jonka he olisivat saaneet, jos kanne olisi nostettu.

KKO totesi hovi- ja käräjäoikeuden tavoin, että Sähköliitto oli velvollinen korvaamaan irtisanotuille työntekijöille aiheutuneen vahingon. KKO:n mukaan irtisanotuilla työntekijöillä oli Sähköliitolta saamiensa tietojen perusteella ollut perusteltu aihe luottaa siihen, että Sähköliitto valvoo heidän etujaan ilmoittamallaan, ammattiyhdistyksille yleisesti kuuluvalla tavalla.

KKO ei ottanut kantaa korvausten määriin. Hovioikeus oli käräjäoikeuden tavoin velvoittanut Sähköliiton maksamaan kullekin asian kantajalle vahingonkorvausta 8000 euroa.

 

Korkeimman oikeuden tuomion perusteluineen löydät täältä ja tiedotteen tuomiosta löydät täältä

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Uutiset

Valtakunnansyyttäjä tuomittiin sakkorangaistukseen

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen virkavelvollisuuden rikkomisesta 40 päiväsakkoa vastaavaan 1720 euron sakkorangaistukseen. Nissisen katsottiin rikkoneen virkavelvollisuuttaan, kun hän osallistui käsittelyyn ja päätöksentekoon eräissä Valtakunnansyyttäjänviraston (VKSV) koulutushankinta-asioissa.

Lue uutinen

Uutiset

Talous- ja velkaneuvonta siirtyy oikeusaputoimistoille

Talous- ja velkaneuvonnan järjestäminen siirtyy vuoden 2019 alusta alkaen aluehallintovirastoilta sekä kunnilta oikeusapu- ja edunvalvontapiirien tehtäväksi. Laki on tarkoitus vahvistaa presidentin esittelyssä tänään.

Lue uutinen

Uutiset

Lainsäädäntöä uudistetaan arvopapereita koskevien esitteiden sääntelyn osalta

Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta hallituksen esitykseksi arvopaperimarkkinalain ja eräiden siihen liittyvien lakien muuttamisesta. Esitys koskee arvopapereista julkaistavaa esitettä, kun arvopapereita tarjotaan yleisölle tai niitä otetaan kaupankäynnin kohteeksi säännellyllä markkinalla.

Lue uutinen

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.