2013

Kaupunki loukkasi kirjallisella varoituksellaan opettajan sananvapautta

Julkaistu: 03.10.2013

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen antoi huomautuksen Riihimäen kaupungin kasvatus- ja opetustoimenjohtajalle sekä kaupunginlakimiehelle, kun kaupunki oli loukannut opettajan sananvapautta antamalla tälle kirjallisen varoituksen mielipidekirjoituksesta. Kaupungille oikeusasiamies esitti pyynnön arvioida oikaisu- ja hyvityskeinoja asiassa kärsineelle opettajalle. Kaupungin tulee myöhemmin myös ilmoittaa oikeusasiamiehelle ne toimet, joihin se on ryhtynyt.

Opettaja oli saanut kirjallisen varoituksen viime vuoden huhtikuussa, kun tämä oli kirjoittanut lehden yleisönosastolle kirjoituksen. Kirjoituksessa opettaja oli käsitellyt murrosikäisten lasten kasvatusta ja koulutusta sekä esittänyt vastustavan näkemyksensä Riihimäen kaupungin toimiin siirtää 6. luokka yläkoulun puolelle.

Kaupungin näkemys oli, että opettaja oli todennut koulutoimen osoittaneen vihamielisyyttä vanhempia kohtaa sekä vihjaillut kaupungin laiminlyöneen lainmukaisia kuulemisia. Opettaja oli kirjoituksessaan todellut, että “Viime keväänä koulutoimelta tuli suorastaan aggressiivinen reaktio, kun Patastenmäen koulun vanhemmat kysyivät mahdollisuutta pitää 6.-luokat alakoulussa Harjun remontin vuoksi – - -.” “Näkemykseni on, että tässä muutoksessa vanhempia ei ole oikein koskaan kuultu ja asiantuntevaa kouluväkeäkin hieman valikoiden”. Kaupungin mukaan opettajan toiminta oli erityisen moitittavaa myös, koska opettajalle oli annettu jo yksi varoitus viestintään liittyen.

Oikeusasiamies katsoi kirjoituksen mahtuvat kokonaisuudessaan sanavapauden suojan piiriin, eikä opettaja ole siinä määrin vahingoittanut työantajaa, että lojaliteettivelvollisuus olisi rikkoutunut. Kirjoituksessa opettaja ruoti oikeusasiamiehen mukaan asiaa arvojen kannalta ja esitetyt ilmaisut olivat tulkinnanvaraisia. Kaupunki ei ollut myöskään vedonnut varoituksessa opettajan epäasiallisiin päämääriin. Oikeusasiamies katsoi myös, että kirjallinen varoitus ei ollut oikeasuhtainen toimi  sen päämäärään nähden, eli työantajan maineen turvaamiseen.

Varoitus rikkoi oikeusasiamiehen mukaan ihmisoikeussopimusta sekä perustuslakia. Kirjoituksessa käsiteltiin asiaa, joka oli tärkeysasteeltaan suuri – lapsen etu – mikä tuli myös huomioida toimen sallittavuuden arvioinnissa. Tärkeiden asioiden äärellä sananvapaus on erityisen laaja. Tuomioistuinten oikeuskäytännössä kirjallisen varoituksen on katsottu kajoavan sananvapauteen.

Oikeusasiamies otti asian tutkintaansa oma-aloitteisesti. Asiasta tiedotti Eduskunnan oikeusasiamies.

Löydätkö vastauksen kysymykseesi artikkeleistamme?

Uutiset

Odottavan äidin oikeus työkyvyttömyyskorvaukseen täsmentyi

Korkein oikeus on tuoreessa ratkaisussaan ottanut kantaa työkyvyttömyyskorvaukseen raskausajalla. Tapauksessa henkilö oli vuonna 1997 sattuneen työtapaturman seurauksena joutunut käyttämään jatkuvasti särkylääkitystä työskennellessään, sillä hänellä oli todettu neuropaattinen kiputila. Tapaturman johdosta aiheutunut ansion alentuma henkilön uudelleenkouluttauduttua pintakäsittelijäksi oli korvattu myönnetyllä tapaturmaeläkkeellä.

Lue uutinen

Uutiset

Esitutkintaan ja pakkokeinojen käyttöön uudistuksia

Tuomioistuin päättää perusoikeuksiin merkittävimmin kajoavien salaisten pakkokeinojen käytöstä poliisin esitettyä asiaa sille. Tuomioistuin päättää myös pakkokeinojen avulla saadun esitutkittavaan rikokseen liittymättömän ylimääräisen tiedon käyttämisestä esimerkiksi vakavien rikosten selvittämiseen.

Lue uutinen

Uutiset

Blogeihin ei saa sisältyä piilomainontaa

Kuluttaja-asiamies on linjannut, että yritysten markkinointikanavinaan käyttämissä sekä ammattibloggaajien pitämissä blogeissa ei saa olla piilomainontaa. Piilomainonnalla tarkoitetaan mainontaa, jota lukija ei erota muusta sisällöstä. Kuluttajansuojalain mainonnan tunnistettavuutta koskevat säännöksen koskevat siis näitä blogeja.

Lue uutinen

Puhelinpalvelu

0600 199 33

Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin (3,10 € + ppm/min)

OpusLexin lakimiehet palvelevat sivua myös puhelimitse! Puhelinneuvontaa numerossa 0600 199 33 (3,1 € + ppm/min). Sinua lähinnä vapaana oleva OpusLexin lakimies vastaa puheluusi arkipäivisin kello 8:00-16:00 välisenä aikana, aattopäivinä klo 8:00-14:00.