Neuvontapuhelin.png0600 199 33
Oikeudellisten asioiden neuvontapuhelin
(1 € + ppm/min)

Vierailevat asiantuntija kirjoittavat ajankohtaisista aiheista

Ihmiset eivät ole toisilleen susia – vaan simpansseja!

Julkaistu 20.1.2016

Vuosittaiset asianajajapäivät järjestettiin Helsingissä Kalastajatorpalla. Tänä vuonna asianajajapäivään osallistui yli 1500 oikeudenhoidon ammattilaista, mikä on tähänastinen ennätys. Osallistuin asianajajapäivään kolmannen kerran.

Aamupäivällä luennot käsittelivät oikeuspolitiikkaa. Asiantuntijat pohtivat kilpailukykyä eri mittakaavoista ja näkökohdista. Elinkeinoministeri Olli Rehn keskittyi Suomen talouden nousun eväisiin ja korkeimman oikeuden presidentti Timo Esko toi esiin oikeuslaitoksen näkökulmaa. Johtamisen asiantuntija Helena Åhman vinkkasi, että asianajaja saa kilpailuetua oman ajattelutaidon kehittämisellä. Asianajajan työssä kannattaa haastaa omia ajattelun kaavoja ja ennakkokäsityksiä. Työssä menestymisen ratkaiseva tekijä voi nimittäin olla, ettei asianajaja uraudu yhdelle ajattelun polulle. Käytännön vinkeistä päällimmäiseksi mieleeni jäi, että kannattaa huolehtia aivojen palautumisesta myös työpäivän aikana esimerkiksi parin minuutin kävelyn avulla, tiedostaa eleiden merkitys ihmisten vuorovaikutuksessa ja aktiivisesti ajatella asioita eri näkökulmista.

Iltapäivän koulutuksia järjestettiin neljällä eri linjalla, joista sai valita mieluisimman. Linjoilla puhuttiin kyberturvallisuudesta, liikuntaoikeudesta, asianajotoimiston arjesta ja riidanratkaisusta. Päätin osallistua itse jälkimmäiseen linjaan. Siellä järjestettiin sovittelusimulaatio, johon myös yleisö osallistui kommentteja ja kysymyksiä lähettämällä. Sovittelu on vapaaehtoinen luottamuksellinen menettely, jossa neutraali kolmas osapuoli auttaa riiteleviä osapuolia saavuttamaan keskinäisen sovinnon. Sovittelussa selvitetään osapuolten intressit ja tarpeet sekä parannetaan osapuolten kommunikaatiota. Simulaation edetessä kävi selväksi, että vaikka sovittelussa asiakas itse on avainasemassa, tosiasiassa sovittelumenettelyn tunteva asianajaja molemmilla osapuolilla on yleensä edellytys sovinnon syntymiselle. Sovittelussa voidaan keskittyä myös muihin kuin oikeudellisesti relevantteihin seikkoihin ja siellä voidaan päästä sellaisiin ratkaisuihin, jotka ovat mahdottomia perinteisessä käräjäoikeuskäsittelyssä. Esimerkiksi anteeksipyyntö voi olla osapuolille tärkeä.

Luentojen jälkeen nautin musiikista ja osallistuin Nuorten asianajajien järjestön AIJAn cocktail-tilaisuuteen. Tapasin tuttuja kollegoita ja tutustuin uusiin ihmisiin. Illallisen jälkeen luvassa oli juhlintaa muun muassa Jannan ja UMO Jazz Orchestran tahdissa tanssilattialla. Asianajajapäivä oli taas tänä vuonna hyvin järjestetty ja koulutuksia kehuttiin yleisesti.

Asianajajapäivän kruunasi avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja, joka oikoi yleisiä harhaluuloja tieteen näkökulmasta: Ihmiset eivät ole toisilleen suinkaan susia – vaan pikemminkin simpansseja. Ei elämässä ole kyse siitä, että vahvin voittaa. Yhteiskuntakelpoisin voittaa. Lajillemme on ominaista altruistinen ajattelu, jonka ansiosta ihmisyhteisöt ovat menestyneet. Edelleen Valtaoja totesi, että elämä on yhteistyötä, ei kaikkien taistelua kaikkia vastaan. Vaikka asianajaja työssään ajaa vahvasti asiakkaansa etua ja joutuu toimimaan konfliktitilanteissa, asianajaja voi mielestäni saada kilpailuetua myös siitä, jos hän voi toimia hyvässä yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa ja haastavan ongelman edetessä kilauttaa kaverille kysyäkseen neuvoa.

 

Pirjo Mäkelä

Lakimies, Joensuu

Asianajotoimisto Kontturi & Co Oy, Kauppakatu 17 B, 80100 Joensuu, p. 013 120 731